Domažlická nemocnice vyškolí německé budoucí zdravotní sestry

0
239
domazlicka_nemocnice
Ilustrační foto: Berufsfachschule für Pflege Bad Kötzting der Volkshochschule im Landkreis Cham

Budoucí zdravotní sestry z Bavorska absolvují odbornou praxi v Čechách. Od letošního akademického roku jim to umožní Domažlická nemocnice, která se dlouhodobě věnuje vzdělávání českých zdravotníků.

Nemocnice, která poskytuje praxi i předatestační přípravu studentům středních a vysokých zdravotnických škol a lékařských fakult, nově nabídne praktický výcvik od září 2023 do července 2024 až třicítce budoucích sester ze sousedního Bavorska. Vedení Plzeňského kraje a nemocnice podepsalo smlouvu o spolupráci a zajištění praktické výuky se zástupci kraje Cham a Odborné školy ošetřovatelství v Bad Kötztingu [Berufsfachschule für Pflege Bad Kötzting der Volkshochschule im Landkreis Cham].

„Cílem spolupráce je školit a vzdělávat praktikanty ve všech oblastech ošetřovatelství tak, aby byli univerzálně připraveni na práci ošetřovatele. To jak v lůžkové akutní a dlouhodobé péči, tak i v ambulantní péči. Nicméně letos se jedná o pilotní projekt, ve kterém se zaměříme na praxi v pediatrické péči,“ popsal ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Nabídka praxe v pediatrické péči je v německém příhraničí docela nedostatečná. Proto odborná škola požádala o pomoc Domažlickou nemocnici, která má k této výuce vzdělávací akreditaci i potřebné kapacity.

182 tisíc dětí v Česku je bez registrovaného dětského lékaře

Domažlická nemocnice je jedna z mála českých nemocnic, která má mezinárodní certifikát kvality ISO 9001:2015 a první, která si v roce 2019 nechala zhotovit audit k akreditaci pro celou nemocnici u prestižní auditorské společnosti TÜV SÜD z Německa.

Domažlická nemocnice vyšla vstříc bavorské škole

„Oslovil jsem Domažlickou nemocnici, protože je zde skvělé prostředí pro praxi našich studentek. Myšlenka se zrodila v říjnu loňského roku, když jsem se setkal se zástupci přeshraničního záchranného centra. Pan ředitel v podstatě ihned zareagoval a začal jednat. Prohlédli jsme si nemocnici a jsem rád, že naše studentky mají v takové blízkosti místo pro praxi vysoké kvality,“ uvedl ředitel německé partnerské školy Winfried Ellwanger.

Podle hlavní sestry Domažlické nemocnice Jany Boučkové se německým studentkám budou věnovat a budou na ně i permanentně dohlížet zkušené dětské a všeobecné sestry. Souběžně do praxe nastoupí vždy nejvýše pět studentek.

„Některé z nich už třeba někdy v Německu pracovaly a jazyk částečně ovládají. Nicméně studentky bude vždy doprovázet i přímo tlumočnice a samozřejmě jako zástupce školy německá lektorka.,“ popisuje hlavní sestra, která ale očekává, že se studentky budou částečně učit i český jazyk.

Neznám krásnější povolání než povolání zdravotní sestry

Domažlická nemocnice jim k tomu nabízí ideální prostředí, jelikož stojí na okraji města, je komfortně vybavena a obklopuje ji zeleň a z pokojů pacienti vidí Český les. Kapacita zařízení je 196 lůžek, z nichž 131 je standardních a 10 intenzivních. Zbylá slouží následné či sociální péči. Nemocnice zaměstnává zhruba 350 lidí, z toho 44 lékařů a 153 sester.

Co říká české a německé hejtmanství

„Domažlická nemocnice patří nejen v Plzeňském kraji k zařízením, které je nejblíže k německé hranici. Očekávejme, že stejně jako se rozvíjí přeshraniční turistika nebo se propojuje kultura či pracovní trh, tak se postupně propojí i poskytování zdravotní péče,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták [Piráti].

Podle něj může Domažlická nemocnice časem poskytovat péči i německým občanům nebo komerčně poskytovat například operační sály německým lékařům.

„Toto se ukazuje jako jeden z kroků prohlubování integrace a kde jinde než v Domažlicích, jež leží od hranic jen pár kilometrů,“ upřesnil.

Stodská nemocnice zavře porodnici. Pediatři chtějí moc peněz

Obdobně spolupráci vidí Franz Löffler [CSU], zemský radní okresu Cham. Podle něj spolupráce Plzeňského kraje a Bavorska napříč všemi směry funguje už mnoho let.

„Na úplném počátku byla spolupráce náročná. Tehdy jsme byli dva různé systémy, u nichž se zdálo, že nejsou a nemohou být kompatibilní. Za těch 30 let spolupráce jsme mnohé překonali. Krok za krokem jdeme dál. A že přeshraniční spolupráce funguje, to vidíme v praxi. Třeba na spolupráci hasičů a záchranářů v přeshraničním záchranném centru,“ uvedl.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here