Dobrou chuť: Dnes vaříme italské krémové rizoto s krevetami

0
610
rizoto
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Dnes nám postačí strávit v kuchyni jen 30 minut k tomu, abychom uvařili výborné a zdravé jídlo. A bude to italské krémové rizoto s krevetami. Dříve než se pustíme do vaření, řekneme si, proč je rýže zdravá. I to, že není rýže jako rýže.

Rýže pozitivně působí na lidský organismus. Velice úspěšně a dlouhodobě snižuje krevní tlak. Neobsahuje lepek. Nemá žádný cholesterol a nenadýmá. Obsahuje též bílkoviny a aminokyseliny. Díky lehce stravitelným bílkovinám je ideální stravou při trávicích problémech. Prospívá i prostatě a brání rakovinotvornému onemocnění střev a prsou. Stejně jako ostatní obilniny obsahuje i rýže důležité minerální látky – železo, hořčík a zinek a vitamíny řady B. Významný je také poměr draslíku a sodíku v rýži. Rýže je prostě vynikající a vhodnou potravinou pro lidi s onemocněním ledvin, sem patří vysoký podíl diabetiků, pacientů s vysokým krevním tlakem a poruchami krevního oběhu. Vhodná je i pro strávníky s potížemi se zadržováním tekutin v těle.

Z rýže můžeme uvařit jak hlavní jídlo, tak ji podávat jako přílohu. Připravujeme ji vařením či dušením. Pokrmy z rýže mohou být slané, nebo sladké. Rýže se hodí do polévek i salátů. Optimální skladovací teplota pro rýži je 5-15 °C, úroveň vlhkosti nemá být vyšší než 65-70 procent. Rýži chraňme i před přímým slunečnímu záření. Po otevření původního obalu rýži přendejme do suché skleněné, nebo keramické nádoby s pevně přiléhajícím víkem. Neskladujme ji v papírových obalech, mohla by snadno navlhnout a zplesnivět.

Asi nikoho nepřekvapí, že rýže setá patří mezi nejdůležitější obiloviny světa. Jako hlavní příjem potravy ji má asi 1/4 obyvatelstva zeměkoule. A rýže nachází uplatnění i v jednom ze světových náboženství, buddhismu. Buddhističtí mniši z ní vytvářejí barevné mandaly. Teď už ale pojďme vařit.

Italské krémové rizoto s krevetami

Jak už bylo řečeno, dnes nám postačí pouhých 30 minut strávených v kuchyni, abychom uvařili výborné a zdravé jídlo. A bude to italské krémové rizoto s krevetami.

Ingredience [5 až 6 porcí]: Italské krémové rizoto s krevetami
  • 400 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • jedna cibule
  • dvě červené cibule
  • tři stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína [dá se vynechat]
  • 100 g parmazánu
  • 1000 ml zeleninového vývaru [lze využít i vodu díky přidání uvedeného koření]
  • 1,5 lžičky směsi koření do paelly [pokud ji nemáme, použijeme zeleninový vývar]
  • 270 g koktejlových krevet
  • dvě lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • tři lžíce nasekané čerstvé jarní cibulky
  • ½ citronu [šťávy]

A jdeme na to: Ve větším kastrolu na dvou lžících olivového oleje a másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a opražíme ji tak, aby začala takzvaně šustit. Přidáme bílé víno a necháme ho odpařit. Zalejeme první dávkou vývaru, v mém receptu vodou, a přidáme směs koření do paelly. Tekutinu doléváme vždy těsně nad povrch rýže tak, aby se za vařečkou při promíchání vždy takzvaně „zavřela voda“. Na mírném ohni a za častého míchání vaříme 20 až 25 minut. Na závěr do rýže dáme parmazán a promícháme.

Mezitím si v pánvi na jedné lžíci olivového oleje a másla orestujeme nadrobno nakrájené dvě červené cibule. Přidáme tři nasekané stroužky česneku. Krátce orestujeme a vložíme krevety. Vše promícháme. Jakmile se začne vypařovat přebytečná voda z krevet, přidáme nakonec jarní cibulku, petrželku a zakápneme šťávou z citronu. Následně vše přidáme do kastrolu z rýží a promícháme. Pokrm ozdobíme krevetkami, bazalkou nebo jarní cibulkou. A posypeme ho zbytkem parmazánu. Dobrota je na světě a já Vám přeji dobrou chuť!

Jaké druhy rýže máme

Při volbě vhodné rýže pro připravovaný pokrm se setkáváme s označením krátkozrnná, dlouhozrnná, kulatozrnná a další. Rýži tedy rozlišujeme podle tvaru a velikosti. Toto obecné rozdělní dnes nahrazují výrazy, kterými se jednotlivé druhy rýže odlišují. Ty nejznámější a v gastronomii nejpoužívanější jsou:

  • Bílá rýže je nejpopulárnější a cenově nejdostupnější. Neobsahuje žádné obaly a můžeme ji pořídit v několika délkách.
  • Basmati rýže je dlouhozrnná rýže, která je do běla zabarvená. Neobsahuje žádné slupky a má svoji osobitou a příjemnou chuť v podobě ořechů.
  • Jasmínová rýže, u které již samotný název říká, že jde o rýži, která voní po jasmínu. Je to dlouhozrnná rýže. Po uvaření je jasmínová rýže měkká, mírně lepkavá a nasládlá.
  • Natural rýže je nejpřirozenější formou rýže, která neprochází bělením, nebrousí se ani neleští. Je výrazně nahnědlé barvy. Potřebuje delší dobu na vaření.
  • Planá rýže – indiánská ve skutečnosti jde o semena severoamerické trávy. Zrna jsou tmavá a dlouhá.
  • Arborio rýže je kulatozrnná a vstřebává hodně vody. Po uvaření je krémovitá. Pod křehkým povrchem je pevné a silné jádro. Pěstuje se hlavně v Itálii. Vhodná je pro přípravu rizota.
  • Carnaroli rýže je krátkozrnná rýže, která dosahuje během přípravy a optimální doby vaření baculatého tvaru. Jde o italskou oblíbenou odrůdu, vhodnou pro přípravu rizota.
  • Bhútánská [rudá] rýže patří ke krátkozrnným druhům rýže. Pěstuje se ve vysoké nadmořské výšce v Bhútánu ve východním Himálaji. Rýže má příjemnou ořechovou vůni, pevnou dužinu a červenohnědou barvu. Po vaření má světle růžovou barvu, změkne a je lehce lepivá.

O rýži obecně

Rýže je zemědělská plodina patřící do čeledi lipnicovitých a skupiny rýžovitých zahrnujících asi 21–25 druhů a tisíce poddruhů. Podle klasifikace jednotlivých druhů rýže rozlišujeme mezi dvěma základními kulturními typy – rýží setou [Oryza sativa] a rýží africkou, tedy červenou [Oryza glaberrima Steud]. Tyto druhy mají největší hospodářský význam. Nejvíce se pěstuje rýže setá. Rostlina se skládá z kořenů, stébla, listů, květů a plodů, ty nazýváme obilky. Obilka bývá 5–14 mm dlouhá a 1,9–3,7 mm široká. Po stranách je smáčknutá s různě barevným oplodím.

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou >

Tvarohový koláč se švestkami >

Černá čočka s kořenovou zeleninou >

Candát na másle s pažitkou a salátem >

Lahodná italská cuketová polévka >

Lilek s balkán. sýrem, rajčaty a bazalkou >

Řecké tzatziky s bazalkou >

Když maso, tak třeba panenku v krustě >

Pečené fazole babičky Dragici >

Rýži setou dělíme do tří poddruhů, a to na rýži japonica, rýži indica a javanica. Druhý kulturní typ rýže africká je rozšířena hlavně v Africe a mezi její typické rysy patří červené zabarvení obilky. Rýže japonica se pěstuje v mírném až tropickém podnebném pásu, především v severní Číně, Austrálii, Japonsku, Rusku ale i v jižní Evropě. Hlavními pěstiteli druhu indica jsou Indie, Indočína, jižní Čína, Filipíny, severní Amerika i jižní Evropa. Druh javanica se pěstuje v Indonésii. Podle způsobu zavlažování rozlišujeme rýži horskou, nížinnou a plovoucí.

Dragan Ždánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Tenkrát tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here