Vyšší příspěvek na péči i valorizaci slibuje MPSV na příští rok

4
3482
na_peci
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka avizuje, že se ve vládní pětikoalici našla shoda na navýšení příspěvku na péči od poloviny příštího roku. Přesné částky ale nesdělil. / Foto: Úřad vlády ČR

Navýšení i rozšíření příspěvku na péči připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] přes rok. Nyní slibuje, že se vládní koalice na úpravě shodla a ke zvýšení dojde od poloviny příštího roku.

Probíhající jednání o zvýšení příspěvku na péči, jeho případné pravidelné valorizaci vždy od ledna kalendářního roku a případné doplňující podpoře k příspěvku ve čtvrtém stupni závislosti potvrdilo včera [14.9.] MPSV ve své tiskové zprávě.

„Již zhruba rok probíhá jednání ohledně zvýšení příspěvku na péči. Na základě koaličních jednání se našla shoda. A ke zvýšení by mělo dojít v polovině roku 2024,“ informuje resort.

Bližší informace o tom, v jakém stupni závislosti a o kolik příspěvek navýší již resort neuvádí. Stejně tak ve zmiňované zprávě jednoznačně nepotvrzuje, že ve vládní koalici panuje shoda i na zavedení dlouho diskutované automatické valorizaci této dávky. Obdobně jako je tomu u plateb za státní pojištěnce.

„Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka má v plánu současně nastavit i valorizační mechanismus, který by tyto dávky valorizoval automaticky,“ omezuje se zpráva MPSV.

Rozšíření příspěvku na péči je velká neznámá

Stejně tak visí otazník na tím, jestli úřad prosadí zavedení jakési doplňkové dávky k příspěvku na péči, o které se dříve hovořilo i jako o „příspěvku v pátém stupni závislosti“.

„Do budoucna ministerstvo plánuje zavedení nové speciální dávky – doplatku k příspěvku na péči,“ píše úřad s tím, že tento doplatek nabídne stát těm příjemcům příspěvku na péči, pro které je jeho stávající výše nedostatečná.

Jinak řečeno by měla doplňující dávka k příspěvku pomoci lidem, kterým podpora nestačí na uhrazení všech měsíčních potřeb. A proto musí tyto osoby se zdravotním hendikepem například pobývat v ústavním zařízení. Přitom by uvítaly samostatné bydlení.

„Jak se nyní bavíme s organizacemi, které v této oblasti mají nejvíce zkušeností, tak by se příspěvek týkal lidí v produktivním věku, kteří jsou příjemci příspěvku čtyři a celý tento příspěvek potřebují na zajištění péče o svou osobu. Případně na svoji domácnost,“ odpověděla vrchní ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV Zdislava Odstrčilová [KDU-ČSL] letos v dubnu v rozhovoru pro Zdravé Zprávy na otázku, komu bude tento doplňkový příspěvek určený,

MPSV chce zvýšit příspěvek na péči. Peníze na něj ale nemá

Rovněž upozornila, že tato dávka nebude zřejmě konstruovaná jako pátý stupeň. Ale půjde o jakousi doplňkovou podporu k příspěvku na péči. Na příkladu pak uvedla, že by ji čerpaly třeba osoby v produktivním věku na invalidním vozíku, které nemají nikoho blízkého, kdo by o ně doma a zdarma pečoval.

„A tak musí žít v pobytovém zařízení. Jsou tady lidé, kteří chtějí žít nezávislý způsob života a jsou toho schopni. A jediné, co jim v tom brání, je to, že potřebují takovou podporu, aby v tom samostatném bydlení mohli být,“ popsala Zdislava Odstrčilová.

Na příspěvku na péči stát ročně vyplatí přes 37 mld. Kč

Stejně tak v rozhovoru pro Zdravé Zprávy uvedla, že resort usiluje o zvýšení příspěvku na péči v prvním stupni závislosti ze současných 880 korun na dva tisíce korun. Na čemž však nakonec nebyla shoda ve vládě a k navýšení tak nedošlo.

Příspěvek na péči stát vyplácí od roku 2007 a slouží k zajištění osobní asistence či pečovatelské služby pro osoby s omezenou osobní soběstačností. Pobírají ho lidé se zdravotním hendikepem a méně soběstační či zcela nesoběstační senioři, obvykle i ti pobývající v sociálních zařízeních.

Příspěvek na péči lidem otevírá dveře do sociálních zařízení

Dospělí příjemci v první stupni závislosti dostávají měsíčně 880 korun, v druhém stupni závislosti 4 400, ve třetím pak 12 800 a v poslední čtvrté závislosti pak 19 200 korun. Nezletilým úřady práce vyplácejí v prvním stupni závislosti 3 300, v druhém stupni 6 600, ve třetím stupni 13 900 a ve čtvrté závislosti 19 200 korun každý měsíc.

S ohledem na demografický vývoj stát příspěvek na péči vyplácí rok od roku více lidem. Letos v červenci dávku úřady práce vyplatily 368 000 lidem, to je meziroční nárůst o 9 600 příjemců. A společně s růstem příjemců příspěvku rostou i náklady státu na něj. Loni se na dávce vyplatilo téměř 36,4 miliardy korun, meziročně skoro o 3,7 miliardy více. Pro letošek má MPSV na příspěvky v rozpočtu vyčleněno 37,6 miliardy korun.

Příspěvek se po svém zavedení poprvé zvýšil v roce 2016. Tehdy vzrostl o deset procent. Dva nejvyšší příspěvky se pak významně zvedly od poloviny roku 2019. Vzrostly ale jen lidem, kteří žijí doma. Opatření mělo podpořit péči v domácím prostředí. Od loňského ledna se pak tyto dvě nejvyšší dávky dorovnaly i lidem v sociálních zařízeních. Zákonodárci tím chtěli dostat více peněz do sociálních služeb a zajistit jim větší podíl financí od státu.

–VRN/ČTK–

4 KOMENTÁŘE

  1. Už zase slibují něco co nesplní ?! Bylo to slibováno již na polovinu roku 2023, ale skutek utek !!!!!Hlavně že u nás je přes 91 tisíc zdravých Ukrajinských mužů. I kdyby jich bylo na dávkách třeba jen 50 tosíc dělalo by to měsíčně asi kolem 250 miliard tak proč je nevydat aby si bránili svou vlast a hned by sae našli peníze pro naše postižené občany kteří třeba i pro náš stát něco odpracovali. A co také i ostatním uprchlíkům kteří jsou na dávkách to dělat jako u našich lidí, část peněz a zbytek ve stravenkách aby si musrli pro to každý měsíc chodit?! pro ně je snadné nechat si to posílat na účty, odjet na Ukrajinu a po určitých měsících opět přijet jenom to obnovit.Vládo probudte se !!!!!!!

  2. Takže, aby někteří mohli žít doma samostatně a nemuseli být v ústavu, dostanou zvláštní dávku. Ale ti co žijí doma a pečuje o ně osoba blízká, a ti co už ten finanční teror nezvládají, pečující pečuje 24 hodin za 36,– Kč na hodinu, tak ti zase budou muset do ústavu, neboť rodina za takových podmínkách už péči nemůže zvládnout finančně. Zvláštní že ??? Kde je tedy příspěvek pečujícímu, 2x násobek minimální mzdy, který je slibován 10 let. Kde je alimentační povinnost při umístění do ústavu, kde jsou majetkové testy ??? Takže jenom vyvolení. Většina skončí v ústavech. Moc zvláštní

  3. Je mi blujno z této vlády! Jenom kecy, sliby a neschopnost. Péče o člověka ve IV stupni v domácím prostředí je pro stát zhruba 5x levnější, než v institucích. Příspěvek ve IV se nezvyšuje od roku 2018, inflace je poslední dva roky reálně nad 10%. Rok se starám 24/7 v domácím prostředí o manželku. Přebaluju, krmím, co čtyři hodiny polohuju, spím max pět hodin denně, někdy méně. Z plného zdraví nastoupila u ženy virová encefalitida. Zdravotní systém první pomoci selhal, během týdne umělý spánek a rok v nemocnicích. Výsledek- úplné ochrnutí, atrofie mozku, jedinou nadějí jsou speciální neurorehabilitace. Hodina za 1000,-Kč. Dostupnost 30 km. Byť je to lékaři uznávaná jediná naděje, pojišťovna jí odmítá hradit. Kde jsou další náklady na pomůcky, pleny – nárok je na 11 balení za kvartál, kde je péče? Nemít vstřícného zaměstnavatele, který mintoleruje částečně Home Office, nevím co bych dělal. Stydím se za tento stát, protože se vždy vyspělost společnosti pozná podle toho, jak se umí postrat o nejslabší, bezbranné. Manželka pracovala 30 let, odváděla daně, platila zdravotní a sociální. Ne, opravdu jí nedám do ústavu. Dokud nepadnu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here