Stres i úzkost léčí vůně levandule nebo skořice

0
298
vune
Foto: Pixabay.com

Aromaterapie se v Česku zatím v klinické praxi příliš nepoužívá. Zkušenosti aromaterapeutů přitom hovoří o jejích léčebných účincích, a to i na dětské zdraví. Správně zvolená vůně totiž dokáže proměnit negativní emoce na ty pozitivní.

Aromaterapie neboli léčba vůní využívá reakcí těla na různé druhy vůní, kdy například levandule zmírňuje stres a napětí. A v léčbě využívá i čichovou paměť pacientů a jejich vzpomínky na šťastné momenty.

„Aromaterapie pracuje s látkami v podobě éterických olejů a hydrolátů. Při práci s těmito vůněmi se potkávají dva účinky. Jednak reakce těla, například máme výzkumy na to, že po deseti minutách inhalace levandule lékařské klesá hladina stresového hormonu kortizolu v krvi,“ uvedla Anna Krutová, organizátorka Aromakonference, která se o víkendu konala v Brně a jíž se účastnilo na 80 odborníků zabývajících se léčbou pomocí vůní.

A za druhé terapeuti využívají i individuální čichové paměti člověka. Pokud si například někdo, kdo je v psychické nepohodě, přivoní k něčemu, co je mu příjemné nebo mu připomíná šťastné chvíle v životě, nálada se u něj mění už do několika minut.

„Využíváme toho, že naše reakce na čich řídí limbické centrum v mozku. A to je stejné místo, odkud se řídí například stresové reakce,” vysvětlila účinky aromaterapie Krutová.

Vůně léčí dospělou i dětskou duši

Letošní ročník konference se s ohledem na zkušenosti terapeutů a zároveň přibývající počty dětských pacientů s psychickými problémy zaměřil na léčebné účinky aromaterapie na psychiku dětí. Ambulance psychiatrů a psychologů jsou přetížené. Se sebepoškozováním, poruchami příjmu potravy, úzkostmi a depresemi se děti a jejich rodiče potkávají stále častěji. A vyhledávají odbornou pomoc, ke které se ale ne vždy včas dostávají.

„Aromaterapie v Česku nyní zažívá největší rozmach při péči o rodiče a děti v porodnicích a pak o pacienty v paliativní péči. Aromaterapii tedy můžete aplikovat i v klinickém prostředí,” uvedla aromaterapeutka.

Využívání aromaterapie při péči o psychiku a zvlášť o tu dětskou je podle ní nicméně v tuzemsku bohužel stále ojedinělou praxí.

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

Nizozemský psycholog Jonathan Benavid, který pracoval s traumatizovanými dětmi, na přednášce blíže představil, jak u nich mohou terapeuti s pomocí aromaterapie změnit náladu, respektive ji zlepšit. Benavid je přesvědčený o tom, že správně zvolené aroma dokáže i u dětských pacientů nahradit negativní emoce těmi pozitivními. Ať už na základě jejího chemického složení, kdy éterické oleje ovlivňují činnost centrální nervové soustavy, nebo podle čichové paměti.

Například vůně vanilky, skořice nebo pomeranče v pacientech obvykle vyvolává vzpomínky na dětství. Tedy dobu, kdy byla většina z nich bez starostí a prožívala šťastné a klidné období. Konkrétně dítěti, které cítí duševní tíhu, podle Krutové často k uvolnění pomáhá zase svěží květinová vůně.

„Je to velice individuální a je potřeba pracovat s klientem na míru,” dodala terapeutka.

Vonné oleje doprovází umírající i jejich blízké

Vonné terapie si pomalu razí cestu i v českém zdravotnictví. Například na paliativním oddělení Nemocnice Jihlava již několik měsíců doprovází vůně z olejů nakapaných do aromalamp nebo na keramické destičky v posledních dnech umírající pacienty, kterým ulevuje i od bolesti. Léčba pomocí vonných olejů patří k běžným terapeutickým nástrojům třeba ve Švýcarsku, kde se v oboru proškolily i sestry jihlavské nemocnice.

„Někteří pacienti nemají chuť k jídlu, trpí nevolností. Jejich blízcí jim chtějí přinést třeba něco dobrého k jídlu, nebo je jinak potěšit. A právě vonné oleje jsou cestou, jak oběma stranám, tedy návštěvám i pacientům, přinést radost,“ uvedla k výsledkům léčby pomocí vůní esenciálních olejů staniční sestra paliativní stanice Nemocnice Jihlava Dana Kousalová.

Paliativa není „jen“ péče o pacienta, který za pár dní zemře

Na oddělení, kde pečují o nevyléčitelně nemocné pacienty, používají vonné oleje i esenciální masáže zatím jen několik měsíců. Terapeutické výsledky jsou podle Dany Kousalové již nyní jasné. Vonné směsi zklidňují jak samotné pacienty, tak jejich blízké v jejich posledních chvílích strávených s nemocnými.

„Skvělé je, když se pacientovi danou esencí masíruje třeba ruka, nebo nohy,“ jmenuje sestra další z možností, jak s pomocí vonných olejů ulevit od bolesti a zmírnit napějí, které odcházení blízkého člověka často doprovází.

Nyní se tým zdravotníků z oddělení paliativy podle Kousalové snaží provonět i náplasti na bolest, které se podávají právě pacientům v jejich posledních dnech. Uvolňovaná vůně z nich by totiž rovněž zklidňovala mysl pacienta i jeho blízkých.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here