Od slov k činům i ve zdravotnictví! Vyzval premiér Petr Fiala

1
1266
Fiala
Premiér Petr Fiala hovoří o zdravotnictví na dvoudenní konferenci Zdravotnictví 2024. / Foto: Úřad vlády ČR

Podporu farma průmyslu v Česku považuje premiér Petr Fiala [ODS] za důležitou. Úplná soběstačnost v oblasti léčiv je podle něj ale nereálná. Lékový trh podle něj posílí menší závislost na Asii i změna vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Není cesta úplná soběstačnost, myslím si, že je to i nereálné,“ řekl na úvod dvoudenní konference [21.-22.9.] Zdravotnictví 2024 premiér Petr Fiala.

V přístupu k lékové politice musí Česká republika podle něj rozlišovat dvě důležité věci. První je aktuální situace v oblasti dostupnosti léků, kdy dochází k jejich výpadkům. Což, jak uvedl, loni a letos způsobila vyšší nemocnost, a tedy i vyšší spotřeba léků. A druhou věcí je pak zmírnění závislosti v oblasti výroby léků na asijském regionu, hlavně Číně. A právě to je podle Petra Fialy úkol nejen pro Česko, ale i pro celou Evropu.

„Je úkolem pro Evropu, abychom při výrobě léků nebyli tolik závislí na asijských dodavatelích, především na Číně,” řekl na konferenci.

Lékovou politiku podle premiéra posílí v dlouhodobém horizontu i již vládou schválená novela zákona o léčivech, která ukládá výrobcům a distributorům vybraných léků držet jejich skladové zásoby v objemu alespoň dvouměsíční spotřeby. A ke zlepšení situace povede i změna ve vedení SÚKL, dodal premiér Fiala.

Udržitelné zdravotnictví si žádá více zdrojů financování

V souvislosti s udržitelným zdravotnictvím na konferenci Fiala řekl, že již příští rok se chystají změny v zákonu o veřejném zdravotním pojištění, který by nově počítal i s jinými finančními zdroji pro zdravotnictví.  Zajištění dalších zdrojů financování zdravotnictví má podle Fialy jeho vláda v programovém prohlášení. Konkrétně jde o zavedení několika forem soukromého připojištění, o kterém již v minulosti hovořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Jeho návrhy se zabývá pracovní skupina v čele s předsedou senátního Výboru pro zdravotnictví Romanem Krausem [ODS].

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Zavedení přímé spoluúčasti ve zdravotnictví pak Petr Fiala striktně odmítl s tím, že v českém prostředí jde o politické tabu. A byla to právě jeho strana, která za takový návrh těžce politicky zaplatila, řekl.

„V tuto chvíli to politické téma není. To ale neznamená, že se to téma nemá diskutovat,“ dodal s tím, že v politické rovině ale není tato věc v současné době proveditelná.

Budoucnost vidí Petr Fiala v digitalizaci

Za významný krok, jenž posune české zdravotnictví dopředu, považuje premiér digitalizaci.

„Musíme přijmout taková opatření, abychom české zdravotnictví co nejvíce stabilizovali,“ řekl s tím, že Česko čeká ještě dlouhá cesta, než si řekneme, že je naše zdravotnictví opravdu dlouhodobě udržitelné.

Digitalizace se musí podle jeho slov týkat všeho a cesty ke změnám je třeba ještě otevřít.

„Podle mě je čas přejít od slov k činům,“ vyjádřil se český premiér.

Za klíčové v elektronizaci zdravotnictví považuje propojení zdravotnických dat tak, aby se zjednodušil život pacientům a usnadnila práce zdravotníkům. Stejně jako se digitalizují osobní doklady, řidičské průkazy, tak tou samou cestou má jít zdravotnictví.

Poslanci zkritizovali ministra Válka za přílepek o elektronizaci

Na konferenci se po úvodní řeči Petra Fialy slova ujal i náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Zmínil rovněž, že se v příštím roce chystá resort otevřít několik významných zákonů týkajících se zdravotnictví. Jde hlavně o zákon o veřejném zdravotním pojištění a zákon o zdravotních pojišťovnách.

Za významnou změnu, která ani české zdravotnictví nemine, považuje na unijní půdě chystané evropské nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data [EHDS]. Jde podle něj o klíčovou normu pro nastavení digitálního systému pro evropské zdravotnictví. S velikou pravděpodobností se bude muset tato regulace implementovat do systémů všech unijních zemí, Českou republikou nevyjímaje.

EHDS nemá smysl uspěchat, říká Thomas Brookland z EFPIA

„Ta jednání jsou velmi intenzivní a velmi to změní i české zdravotnictví,“ řekl Jakub Dvořáček s tím, že k prvním reálným krokům v implementaci nařízení EHDS může dojít v příštím až přespříštím roce.

„A bude to vyžadovat obrovské investice finanční, personální a časové,“ dodal.

Rovněž upozornil, že rok 2024 a 2025 jsou významné i co do čerpání peněz z Národního plánu obnovy [NPO], kdy i české zdravotnictví může využít obrovské finanční investice.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Signalistovi Péťovi od začátku co se vyskytl v politice nevěřím ani pozdrav. Jednou je teolog vatikánské sekty a to je hned nebezpečné se s ním vůbec pozdravit …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here