EHDS nemá smysl uspěchat, říká Thomas Brookland z EFPIA

0
491
EDS
Thomas Brookland / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

European Health Data Space bylo hlavní téma konference [15.11.] Hospodářské komory ČR a Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Byl na ní Thomas Brookland z European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations.

Sdílení zdravotnických dat napříč zeměmi EU bylo i téma podcastu ZdraveZpravy.cz s Thomasem Brooklandem. Předně je třeba říci, že Thomas Brookland je ve věci přípravy a zavádění European Health Data Space [EHDS] optimista. Už kvůli tomu, že EHDS je, jak říká, velice obsáhlý a ambiciózní projekt. Proto ho nelze do praxe zavést ze dne na den.

„Důležité je, že politici v Evropě mají jasnou vizi, čeho chtějí dosáhnout. Jedná se ale o velice obsáhlou agendu. Máme tu 27 zemí s rozdílnými zdravotními systémy a právním prostředím. To znamená, že než se EHDS zavede do praxe, vezme to hodně času,“ říká Thomas Brookland v podcastu ZdraveZpravy.cz.

On sám odhaduje, že EHDS v celé Evropě se dočkáme za patnáct až 20 let. A i to podle něj bude úspěch.

„Rámec se dostane do praxe samozřejmě mnohem dříve, například zhruba za tři roky bude legislativa konečná. Ale pak tu máme přechodné období pro členské státy a čas, který bude potřeba na vybudování infrastruktury a přijetí potřebných zákonů, následně ještě období prvních dnů fungování systému a nutnost optimalizace procesů,“ vysvětluje.

Podle něj sdílení zdravotních dat v Evropě nemá smysl uspěchat. To kvůli tomu, že pokud by se na zavedení EHDS až příliš spěchalo, mohl by vzniknout paskvil, který by napáchal více škody než užitku. V tomto ohledu upozorňuje třeba na citlivá data evropských pacientů.

Jak si u sdílení dat stojí Británie nebo USA

Thomas Brookland se v podcastu ZdraveZpravy.cz vyjadřuje k pozici Velké Británie v projektu EHDS. Podle něj je pozitivní zpráva, že navzdory odchodu Británie z Evropské unie se země stále účastní diskuzí o projektu.

„Samozřejmě nikdo neví, zda a jak nakonec dojde ke sladění britské legislativy s tou unijní, ale já doufám, že nakonec k nějaké harmonizaci dojde,“ tvrdí.

Vyjadřuje se i k tomu, jak ke sdílení zdravotních a zdravotnických dat přistupují Spojené státy. Podle něj je jejich pozice o něco snazší. Byť v každém americkém státě panují jiná pravidla, nejsou tak různorodá jako u 27 evropských zemí. A to hlavně proto, že v USA se sdílení těchto dat děje na daleko komerčnější bází, než o jakou usiluje Evropa.

„V USA nekladou takový důraz na bezpečnost dat a transparentnost jako v Evropě. Zdravotní data se tam dají například velice dobře koupit,“ říká s dovětkem, že USA i tak usilují o obdobnou platformu pro sdílení dat jako Evropa.

Podle něj EU nyní definuje zhruba 15 kategorií dat, která by se měla v budoucnu sdílet. Brookland upozorňuje na to, že jde o opakovaně využívaná data. A to znamená další nároky na celý systém.

Thomas Brookland: I farma firmy se na EHDS podílejí

Thomas Brookland v podcastu ZdraveZpravy.cz rovněž popisuje ideální pozici farmaceutických firem v celém procesu. Stejně jako v případě Británie tvrdí, že je dobře, že se farma firmy na definování a přípravě EHDS podílejí. Už třeba kvůli tomu, že i ony disponují mnoha důležitými informacemi.

„Zároveň je nutné, aby farmaceutické firmy měly přístup ke všem relevantním datům v systému. A to kvůli tomu, že jedině tak mohou pracovat na inovacích a zlepšování svých produktů,“ vysvětluje.

Upozorňuje, že příprava EHDS je natolik složitá a vyžaduje tolik odborností, že nelze nikoho z účastníků zdravotnického systému vynechat. Naopak je nutné přibrat do celého procesu další odborníky. Příkladem dává právníky a datové analytiky. V tomto ohledu hodnotí pozitivně výkon Evropské komise [EK] a Evropského parlamentu [EP].

„Pamatuji si, že o EHDS se na půdě EP jednalo snad vůbec poprvé někdy v roce 2019. A EK od té doby udělala kus práce. Minimálně v tom, že tu máme první návrhy, jak by mělo EHDS v praxi fungovat,“ vysvětluje.

V závěru podcastu se Thomas Brookland vyjadřuje k současným nelehkým ekonomickým podmínkám, v nichž se v Evropě ocitá mnoho farmaceutických firem. Podle něj tkví hlavní řešení problému v inovacích. Už třeba kvůli tomu, aby se evropský farma průmysl nestal čínskou filiálkou, jako se stal v některých dalších oblastech.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here