Chuť k jídlu seniorům vrátí lahodný pokrm i nutriční nápoj

0
1944
nutricni_napoj
Foto: Pixabay.com

Nechutenství k jídlu a podvýživa ohrožuje hlavně seniory a chronické pacienty. O něco více ty v nemocnicích a sociálních zařízeních. Chuť k jídlu i do života lidem vrací změna servisu pokrmů a pomáhá i nutriční nápoj, tvrdí odborníci.

Převážně senioři a chroničtí pacienti v důsledku onemocnění často ztrácejí chuť k jídlu. Nezvládají sníst celé porce jídel a rychleji pociťují stav nasycení. To vše u nich často končívá takzvanou stařeckou anorexií a malnutricí, jinak řečeno podvýživou. Podle odborníků malnutrice nejvíce ohrožuje pacienty pobývající v lůžkových zařízeních, ať už těch nemocničních, nebo sociální péče.

„V České republice máme ve srovnání s okolními zeměmi vyšší podíl pacientů v nemocničních zařízeních s výraznými váhovými úbytky. Týká se to zejména pacientů ve vyšších věkových kategoriích,“ říká k riziku podvýživy ústavní dietolog ze IV. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] a 1.LF UK v Praze František Novák.

Podvýživa ohrožuje pacienty nejen v nemocnicích

Nutriční terapeuti, kteří v nemocnicích dohlížejí na složení i vzhled pokrmů pro jednotlivé skupiny pacientů, by se proto měli zaměřit na zlepšení speciálních diet. I u v nemocnicích a sociálních zařízeních podávaných jídel by měl personál myslet na jejich důstojný servis, včetně samotného vzhledu pokrmu. I menu v pobytovém zařízení mají dobře chutnat, pěkně vypadat a také lahodně vonět.

„Výraznému hubnutí je nutné předcházet už v ústavním zařízení. To ale vyžaduje správné nastavení stravy od zodpovědných nutričních terapeutů,“ říká František Novák.

Lahodný pokrm a nutriční nápoj sníží riziko podvýživy

S jeho slovy souhlasí nutriční terapeut Marek Křibík. Dobrý nutriční stav především u chronických pacientů a seniorů je základním předpokladem pro úspěšný výsledek léčby.

„Podvýživa neboli malnutrice vede ke snížení odolnosti proti infekcím, k prodlužování pobytu v nemocnici a rekonvalescence, ke zvýšení morbidity a mortality nebo ke zhoršení hojení ran,“ vyjmenovává dopady podvýživy nutriční terapeut.

Kdo je kdo v oboru nutriční zdravotní péče

V případech, kdy podávaná strava nestačí, se podle něj dá nutriční stav seniorů zlepšit pomocí nutričních nápojů s vysokým obsahem energie a bílkovin. Speciální nápoj by ale neměl být příliš velký. To proto, aby ho pacient dokázal snadno a po troškách vypít.

Drinky by se neměly vypít najednou, ale pomalu popíjet dvakrát denně po hlavních jídlech, což zaručí lepší vstřebání živin v organismu,“ říká.

Na trhu jsou dostupné dokonce přípravky speciálně vytvořené pro pacienty s diabetem, onkologickým onemocněním. Anebo na podporu léčby chronických ran a proleženin.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

Dávkování a druh nutričního nápoje pacientovi nejlépe doporučí jeho ošetřující lékař. Nutriční drinky některým skupinám pacientům lékař i předepíše a uhradí je zdravotní pojišťovna. Zakoupit si je ale mohou pacienti i volně, tedy bez lékařského předpisu v kterékoli lékárně.

Malnutrice je stav způsobený nedostatečným nebo nevyváženým příjmem výživy, anebo poruchou vstřebávání živin z přijaté potravy. Při podvýživě dochází ke změnám tělesného složení, hlavně k úbytku svalové hmoty. Pacientům ubývá fyzických sil, zhoršuje se psychika a společně s tím i mentální funkce. A právě podvýživa u pacienta nebo i jinak zdravého seniora často vyvolá další vážné zdravotní komplikace.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here