Ministr Válek chce dostat výrobu penicilinu zpátky do ČR

0
185
penicilinu
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Lékovou soběstačnost Česka v oblasti antibiotik, přesněji penicilinu, posílí návrat jeho výroby do tuzemska. A to možná už v příštím roce. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to zmínil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Nedostupnost penicilinu pro dospělé i dětské pacienty považují lékaři i ministr Válek za jeden z nejpalčivějších problémů výpadků léků. Pokud totiž nemohou lékaři své pacienty léčit antibiotiky první volby, pak to dopadá na jejich zdraví a zároveň dochází ke zvyšování odolnosti bakterií na používaná léčiva [antibiotická rezistence]. Určité řešení pro zvýšení dostupnosti penicilinu spatřuje ministr Válek v podpoře přesunu výroby penicilinu na české území.

„Udělám maximum pro to, abychom dostali výrobu penicilinu do České republiky,“ uvedl k zajištění soběstačnosti v oblasti léků v pořadu ČT ministr Válek s tím, že by se mohl začít penicilin v Česku vyrábět již příští rok.

S takovým návrhem souhlasí i poslankyně a členka sněmovního Výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová [SPD].

„Je zásadní, aby se výroba léků vrátila do České republiky. Čím dříve, tím lépe,“ uvedla k plánům ministra Válka.

Výpadek penicilinu je podle lékařů i politiků velký problém

Ale ani takový krok České republice plnou soběstačnost v oblasti léků nezajistí, dodala Štefanová.

„Když ale není dostupný penicilin, je to opravdu velký problém,“ dodala.

Podle Válka ke zlepšení situace nejen v oblasti penicilinu povede i již loni schválená legislativní úprava, kdy může ministerstvo zdravotnictví nakupovat léky mimořádně i na jiných evropských trzích. Dále již jeho resort, jak uvedl, zapracoval také na posílení konkurenceschopnosti českého farmaceutického trhu.

„Když jsem nastoupil do funkce, byl tady monopol výrobce,“ poznamenal s tím, že například před několika týdny uvedl dovozce penicilinu ze Slovenska, že navýšil produkci pro český trh až o 500 procent.

Penicilin míří k pacientům, potvrdil ministr i lékárny

Další zlepšení přinese podle ministra Válka i novela o léčivech, která ukládá výrobcům a distributorům léků v ČR povinnost uchovávat skladové zásoby vybraných léků v objemu odpovídajícímu dvouměsíčních závozů.

Ke zlepšení situace povede i změna vedení SÚKL

Na informace z lékáren o tom, že nedostupnost léků v některých lékárnách přetrvává i nyní, pak řekl, že se tomu děje především v malých lékárnách. Jelikož do nich distributoři či výrobci léky nedodávají v požadovaném množství. I tuto situaci podle něj vyřeší zmiňovaná novela, která zajistí rovnoměrné rozvozy požadovaných léků

Zlepšení podle Válka přinese také výměna ve vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. V pátek [22.9.] převzala ředitelskou funkci po Ireně Storové Kateřina Podrazilová. Podle Válka má nyní nová ředitelka půl roku na to, aby zlepšila postavení lékového ústav směrem k pacientům, lékařům a lékárníkům.

„SÚKL v této oblasti nespolupracoval tak, jak má,“ řekl ministr.

Irena Storová v čele SÚKL končí, vystřídá ji K. Podrazilová

Zatímco farmaceutické firmy a držitelé registrací mají ve vztahu k SÚKL fungovat jako partneři, tak lékaři, lékárníci a pacienti mají být pro SÚKL především klienti.

„Ředitelka Podrazilová má půl roku na to, aby tyto úkoly splnila. Jinak bude vypsané nové výběrové řízení,“ vyslovil se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here