Poslanci ANO navrhli růst příspěvku na péči od ledna 2024

3
8852
rust_prispevku_na_peci
Foto: Pixabay.com

Opoziční poslanci hnutí ANO navrhli od ledna 2024 růst příspěvku na péči. U jeho příjemců do 18 let a dospělých třetího a čtvrtého stupně závislosti chtějí zvýšení o 10 procent. První dva stupně u dospělých navrhují zvýšit na 2 000 a 6 400 Kč.

Novelu navyšující příspěvky na péči od ledna příštího roku již předložili poslanci opozičního hnutí ANO v čele se poslancem a stínovým ministrem práce a sociálních věcí Alešem Juchelkou. V důvodové zprávě k novele uvádějí, že příspěvky na péči se naposledy plošně zvyšovaly v roce 2016. O dva roky později se pak zvýšily pro třetí a čtvrtý stupeň závislosti. Ani nyní navrhované 10% zvýšení většiny příspěvků o desetinu podle předkladatelů nevyrovná propad jejich hodnoty, ale částečně jej alespoň zmírní.

„Tato uměřenost pramení z vědomí složité hospodářské situace České republiky,” píší v důvodové zprávě poslanci.

Příspěvky na péči by měly podle návrhu novely poslanců ANO vzrůst o desetinu lidem do 18 let věku ve všech čtyřech stupních závislosti. O deset procent novela zvyšuje také příspěvky lidem starším 18 let ve třetím a čtvrtém stupni závislosti. V prvním stupni by pak příspěvek u dospělých vzrostl ze současných 880 korun na  2 000 korun. A ve druhém stupni pak ze 4 400 korun na 6 400 korun.

Růst příspěvku na péči od ledna 2024 chce hnutí ANO

Za stávající úpravy dostávají lidé do 18 věku od úřadů práce při prvním stupni závislosti 3 300 korun, při druhém stupni závislosti 6 600 korun. Nezletilí příjemci dávky ve třetím stupni pak 13 900 korun a v nejtěžším čtvrtém stupni pak 19 200 korun měsíčně.

Novela by u nich částky od ledna 2024 zvyšovala na 3 630 korun, 7 260 korun, 15 290 korun a na 21 120 korun za měsíc. Dospělým příjemcům příspěvku ve třetím stupni závislosti by příspěvek vzrostl o 1 280 na 14 080 korun a ve čtvrtém stupni o 1 920 korun na 21 120 korun.

Lidé s postižením jdou do boje o vyšší příspěvek na péči

Předlohu nejprve posoudí vláda a následně o ni rozhodnou zákonodárci. Její předkladatelé navrhli, aby ji Sněmovna schválila zrychleně již v prvním čtení. To vzhledem k navrhované účinnosti k lednu 2024.

Ve Sněmovně v podstatě od začátku volebního období již stojí novela poslanců opozičního hnutí SPD, která navrhuje zvýšit příspěvky na péči lidem v prvním a druhém stupni závislosti. Příjemci dávky do 18 let věku v prvním stupni by podle novely SPD pobírali 4 950 korun a v druhém stupni závislosti 9 900 korun za měsíc. Dospělí příjemci v prvním stupni by dostávali měsíčně 2 640 korun a ve druhém stupni závislosti pak 6 600 korun. Sněmovna loni v prosinci tuto předlohu v úvodním kole pouze rozjednala.

MPSV slibuje zvýšení příspěvku v polovině roku 2024

Zhruba před měsícem Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] v tiskové zprávě avizovalo, že růst příspěvku na péči, o kterém jedná déle než rok, chystá na polovinu roku 2024. Uvedlo, že na úpravě panuje ve vládní koalici shoda.

Rovněž podle resortu probíhající jednání o případné pravidelné valorizaci vždy od ledna kalendářního roku. A dále o doplňující podpoře k příspěvku ve čtvrtém stupni závislosti.

„Již zhruba rok probíhá jednání ohledně zvýšení příspěvku na péči. Na základě koaličních jednání se našla shoda. A ke zvýšení by mělo dojít v polovině roku 2024,“ uvedl resort.

Bližší informace o tom, v jakém stupni závislosti a o kolik příspěvek konkrétně poroste, již ministerstvo neuvádí. Stejně tak ve zmiňované zprávě jednoznačně nepotvrdilo, že ve vládní koalici panuje shoda i na zavedení dlouho zmiňované automatické valorizaci této dávky. Obdobně jako je tomu u plateb za státní pojištěnce.

„Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka má v plánu současně nastavit i valorizační mechanismus, který by tyto dávky valorizoval automaticky,“ omezuje se zpráva MPSV.

Vyšší příspěvek na péči i valorizaci slibuje MPSV na příští rok

Na nenaplněné sliby ministerstva o navýšení příspěvku na péči zareagovala Národní rada osob se zdravotním postižením [NRZP]. Krátce na to oznámila, že s poslanci jedná o 10% zvýšení dávky od ledna 2024. A pro první dva stupně pro dospělé pak ještě o vyšší částku.

„Předpokládali jsme, že ministerstvo práce připraví novelu o sociálních službách s mechanismem valorizací příspěvku na péči. Novelu, která byla od ledna v připomínkovém řízení, z legislativního procesu stáhlo a připravuje nový zákon,“ uvedl k iniciativě předseda NRZP Václav Krása.

Současnou situaci, kdy o navýšení příspěvku na péči MPSV více hovoří než jedná, pak označil za bod nula.

„Proto jsme se rozhodli jít svou cestou a připravit vlastní návrh,“ vysvětlil důvody pro vlastní návrh změn zákona ve spolupráci s poslanci Václav Krása.

–ČTK/VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Vláda Fialy na všechny seniory důchodce a postižené totálně sere.
    Postižení to v dnešní době mají opravdu hodně těžké.
    Fiala vidí jen sebe a ministry,ale postiženým nepřidá ani korunu.
    Vláda Fialy neustále okrádá, vytváří inflaci a vytváří velké rozdíly pro život postižených.
    Vláda Fialy jsou hyeny národa co se drží svých prasečích koryt!!!

  2. To už mělo bít dávno při inflaci a zdražení energii a plynu . Někteří kteří nemohou chodit do práce a starají se ve třetí a čtvrté skupině .

  3. Tuto vládu tato záležitost vůbec nezajímá. Tyto osoby jsou podle ní pouze n obtíž. Důležitá je podpora UA , rozhodnutí EU z Bruselu a hotovo. Návrh již podalo SPD a Ano to je předem odsouzeno pravděpodobně k zamítnutí vůbec jednat, nebo hrozí systém 108 v parlamentu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here