Ruská vojska stále útočí na ukrajinské nemocnice

0
409
ruska_vojska
Zbytky poničené částky nemocnice v Selydove na východě Ukrajiny. Na nemocnici dopadla letos 20. listopadu ruská raketa. Osm lidí utrpělo vážná zranění, další tři lidé po útoku zemřeli. / Foto: Lékaři bez hranic

Ruská vojska stále míří i na nemocnice a jiná zdravotnická zařízení na Ukrajině. Koncem listopadu dopadly dvě ruské rakety na nemocnici v Selydove v Doněcké oblasti. Osm lidí utrpělo vážná zranění, další tři lidé kvůli útoku zemřeli.

Na zdravotnická zařízení, zdravotníky, civilisty, raněné osoby, ženy a děti se ve válce podle mezinárodního humanitárního práva [Ženevské úmluvy a jejich Dodatkové protokoly] neútočí. To bohužel neplatí pro ruskou armádu, která od začátku její invaze na ukrajinské území tyto úmluvy porušuje. Stále ostřeluje oblasti, kde žijí civilisté a útoky směřuje dokonce na zdravotnická zařízení, nemocnicemi nevyjímaje.

„Dvě rakety zasáhly v druhé polovině listopadu nemocnici v Selydove, Doněcké oblasti. Svědky útoku bylo i pět spolupracovníků organizace Lékaři bez hranic,“ popisuje jeden z mnoha útoků na zdravotnické zařízení na Ukrajině Kristýna Macháčková z tiskového oddělení Lékařů bez hranic.

Zmiňovaný vojenský útok zranil osm osob přímo v nemocnici, mezi zraněnými jsou i dva pracovníci ukrajinského ministerstva zdravotnictví. Další tři osoby při raketovém útoku na nemocnici v Selydove zemřely.

„Zavalily je sutiny z padající budovy,“ dodává Macháčková.

Humanitární právo definují především Ženevské úmluvy a jejich dodatkové protokoly. Ty chrání nejen civilisty, ale i válečné zajatce, ztroskotané, raněné, nemocné a v neposlední řadě zdravotnický personál. Vyjmenované skupiny nejsou legitimním vojenským cílem.

Ruská vojska a jejich útoky na nemocnice

Všichni zdravotníci včetně v nemocnici fungujícího týmu Lékařů bez hranic začali ihned po raketovém útoku zachraňovat zraněné osoby uvnitř nemocnice. Na místo dorazily rovněž sanitky se zdravotníky ze vzdálenější oblasti.

„Okolo půl dvanácté dopoledne jsme poprvé slyšeli výbuchy. Nejdříve se zdály být daleko, ale pak se přibližovaly. Zničehonic pak raketa zasáhla pokoj, kde jsme byli,“ popisuje útok Artem Tretiakov, řidič sanitky nemocnice.

Raketová střela podle něj zasáhla roh pokoje, ve kterém pobývali. Což je zřejmě zachránilo od smrti, říká Tretiakov. Nejen v nemocnici, ale v celém jejím areálu okamžitě zhasla všechna světla.

„Přesunuli jsme se na chodbu a potřebným jsme poskytli první pomoc. Svítili jsme si u toho baterkami a mobilními telefony,“ vypráví tamní lékařka Jevhenija Mitiajevová.

Jeden z pacientů ve věku 80 let se podle ní dostal do kritického stavu poté, kdy ho zranily střepiny po dopadu rakety.

Červený kříž varuje před zneužíváním červeného kříže

Kristýna Macháčková upozorňuje, že šlo v jednom týdnu již o druhý útok na ukrajinské zdravotnické zařízení, v němž pomáhají s péčí o pacienty zdravotníci z Lékařů bez hranic.

Další nemocnici podle ní zasáhla ruská raketa 13. listopadu v Chersonské oblasti. Výbuch v ní zničil 150 oken. Vážně poškodil i pohotovostní oddělení.

„Tři lidé byli zraněni a jeden ze zaměstnanců na následky zemřel,“ vyjmenovává dopady útoku na životy a zdraví lidí Macháčková.

Tyto útoky na civilisty a zdravotníky stále ohrožují jejich životy. A tím i přístup pacientů k potřebné lékařské péči ve válkou zasažené Ukrajině.

„Zdravotnická zařízení mají být místem, kde se životy zachraňují, nikoliv berou,“ říká k útokům ruských vojsk na zdravotnická zařízení Vincenzo Porpiglia, vedoucí mise Lékařů bez hranic na Ukrajině.

Základní péči na východě Ukrajiny zajišťují mobilní kliniky

Zdravotníci Lékařů bez hranic působí na pohotovosti a jednotce intenzivní péče v nemocnici v Selydove od července 2023. Dále pomáhají s péči o pacienty na pohotovosti v nemocnici v Chersonu, to přibližně dva měsíce.

Kvůli nejistotě a velkým škodám po útocích se humanitární organizace ale rozhodla dočasně pozastavit tamní aktivity. Zdravotníci však nadále provozují sanitky a působí na dalších odděleních urgentního příjmu v Doněcké a Chersonské oblasti.

Ve východní části Ukrajiny v blízkosti frontové linie zajišťují alespoň základní zdravotní péči v mobilních klinikách. V nich pečují o lidi, kteří stále žijí v ruskou invazí zasažených oblastech. Většinou jde o starší občany Ukrajiny. Jen letos v těchto mobilních ordinacích zdravotníci spadající pod Lékaře bez hranici poskytli kolem 62 tisíc konzultací [k 22.11.2023].

Nášlapné miny se objevují i v ukrajinských nemocnicích

Lékaři bez hranic na Ukrajině působili na pohotovosti ve čtyřech nemocnicích spadajících pod ministerstvo zdravotnictví v Doněcké a Chersonské oblasti. Organizace začala poprvé podporovat nemocnici v Kosťantynivce, to již v srpnu 2022. V červenci 2023 pak rozšířila pomoc na nemocnici v Selydove. A v září a říjnu pak o dvě další nemocnice v Chersonu.

„Celkem Lékaři bez hranic přijali na pohotovosti všech těchto nemocnic 3 078 pacientů,“ vypočítává Macháčková.

Přes tři čtvrtiny těchto pacientů ošetřili lékaři kvůli zraněním, ke kterým došlo v důsledku války na východě Ukrajiny.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here