Únavový syndrom dávají v USA do souvislosti s covidem

0
409
unavovy_syndrom
Ilustrační foto: Archiv Zdravé Zprávy

Ve Spojených státech zažívá chronický únavový syndrom 3,3 milionu dospělých, neboli více než jedno procento dospělé populace. Uvádí to ve své zprávě americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. 

Ve statistice převažují ženy nad muži [1,7 % vůči 0,9 % k celkové populaci] a chronický únavový syndrom postihuje nejčastěji osoby ve věku 60 až 69 let. V těsném závěsu je skupina lidí ve věku 50 až 59 let.

„Nový odhad počtu Američanů s touto nemocí pravděpodobně zahrnuje i pacienty s postcovidovým syndromem,“ vysvětlují zástupci CDC.

Středisko počet nemocných v USA odhaduje podle výsledků dotazování provedeného v letech 2021 a 2022 na vzorku 57 000 lidí. Účastníků se v šetření tázali, zda jim lékař či jiný zdravotnický profesionál někdy řekl, že syndrom mají, a zda jím stále trpí. Na obě otázky odpovědělo kladně asi 1,3 procenta respondentů.

Podle agentury AP jde o první takovýto odhad vládní agentury a zároveň o vyšší údaj, než jaký naznačovaly dřívější analýzy. Podle Elizabeth Ungerové, která se podílela na nové studii, chronický únavový syndrom “není vzácnou nemocí”.

Chronický únavový syndrom

Chronický únavový syndrom [CFS], který bývá označován jako myalgická encefalomyelitida [ME], znamená podle expertů nejméně šest měsíců vytrvalého vyčerpání, které neustupuje po odpočinku. Nemoc bývá spojována s problémy s koncentrací či myšlením a pacientům často brání v běžných činnostech. Na onemocnění zatím neexistuje účinná léčba.

„Ve Spojených státech se ME/CFS nikdy nestala klinicky populární diagnózou, protože tu nejsou žádné schválené léky. Neexistují žádná doporučení ohledně léčby,” uvedl Daniel Clauw, který na Michiganské univerzitě vede pracoviště zkoumající chronické bolesti a únavu.

Přesná příčina dlouhotrvající únavy stále není známá. Vědecké poznatky ale naznačují, že plyne z přehnané reakce organismu na infekci či jiný otřes pro imunitní systém. Podobné problémy se u pacientů objevují i po nemoci covid-19. V těchto případech se pro vleklé potíže vžilo označení “dlouhý covid”.

„Myslíme si, že to je ta samá nemoc,” řekl v této souvislosti AP lékař Brayden Yellman působící ve specializovaném středisku Bateman Horne Center v Salt Lake City.

Jiná studie vypracovaná ještě několik let před pandemií covidu-19 odhadovala, že chronická únava trápí v USA 800 000 až 2,5 milionu lidí.

Povědomí o problému začalo narůstat asi před 40 lety, když se objevilo několik případů v amerických státech Nevada a New York, píše AP. Někteří lékaři potíže považovali za psychosomatické a bagatelizovali je jako “chřipku yuppies”, tedy bohatších mladých lidí. Podle odborníků a pacientů tento přístup mezi lékaři stále přetrvává.

Jak je to v České republice

V Česku podle odhadů nadačního fondu Neúnavní může být až 50 000 lidí, které nemoc vyřazuje z běžného života. Jak se na jejich zdraví projevil covid, není známo. Podle přednosty Plicní kliniky LF UK a FN v Hradci Králové a nastupujícího předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti Vladimíra Koblížka covid-19 ale někdy proniká do mozku a svalů. Následky infekce pak pacienty vyřazují z běžného života. Těmto pacientům se v Česku podle něj nikdo speciálně nevěnuje, jak řekl v rozhovoru pro Zdravé Zprávy.

„Nyní se ale setkáváme s pacienty, a čím dál víc, kterých není tolik, ale existují, kteří mají neurologické postižení a těžkou únavu,“ uvedl.

Covid proniká do mozku i svalů. Následky vyřazují z běžného života

Podle něj to jsou lidé, kteří jsou unavení, nemohou pracovat, někdy mají obtíže s chůzí. V podstatě jsou vyřazeni z běžného života.

„Jde o nízká procenta populace, co mají po covidu-19 tato neurologická postižení, ale existuje to. A je to svízel stran léčby a je to také svízel stran toho, že nevíme, jestli to úplně vymizí,“ upřesnil docent Koblížek.

Psychiatricko-neurologická postižení, případně těžká únava, takové stavy, kdy pacientům těžko funguje koordinace autonomního nervového systému se zbytkem těla, jsou věci, se kterými si lékaři neví rady. A podle docenta Koblížka se tito pacienti nemají v České republice ani kam obrátit. Této diagnóze se totiž zatím nikdo speciálně nevěnuje.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here