Vědci: Zánět v těle urychluje vznik a rozvoj rakoviny

0
25642
zanet_v_tele
Foto: Pixabay.com

Neléčený zánět v těle působí jako hnací síla vzniku i progrese rakovinového onemocnění. Příčinnou souvislost mezi chronickým zánětem a rakovinou prokázali vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Chronický zánět přispívá k rozvoji nebo i přímo ovlivňuje vznik onkologických a dalších nemocí. Často diabetu 2. typu, nemocí srdce a cév a třeba i revmatoidní artritidy, autoimunitního onemocnění zasahující převážně klouby a svaly. A vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR [ÚMG AV ČR] nově na myších modelech potvrdili, že chronický zánět sehrává významnou roli i při vzniku rakoviny.

„Teprve nedávno se zkoumal vliv chronického zánětu na vznik rakoviny. Hlavní otázka byla, jestli je zánět důsledkem, nebo jednou z příčin rozvoje tohoto onemocnění,“ vysvětluje Meritxell Alberich Jorda, vědkyně z hematoonkologického oddělení ÚMG AV ČR.

Přestože zánětem v těle trpí velké procento populace, dosud podle vědkyně nebylo zřejmé, jak konkrétně ovlivňuje vznik a progresi samotného onkologického onemocnění. Zánět je totiž proces, který může mít na lidské tělo příznivý i škodlivý vliv, dodává Alberich Jorda.

Výsledky čtyřletého výzkumu souvislosti chronického zánětu a rakoviny podle ní ukazují, že v kombinaci s dalšími genetickými změnami zánět urychluje progresi rakoviny. Hodnotu výzkumu dokládá i to, že jeho výsledky nedávno publikoval prestižní časopis Experimental Hematology.

Zánět v těle urychluje rozvoj rakoviny

Výsledky výzkumu podle vědců dokládají, že neléčený zánět působí v těle pacienta jako hnací síla vzniku onkologického onemocnění. Nyní vědci ve své práci usilují o to, aby odhalili molekulární mechanismus, který je příčinou negativního vlivu chronických zánětů.

„V budoucích projektech musíme určit molekulární mechanismus, který stojí za negativním vlivem chronického zánětu na rozvoj rakoviny, a to zejména leukemie,“ říká k pokračování výzkumu Monika Burocziová z Ústavu molekulární genetiky AV ČR, která výzkum vedla.

Gingivitida: V ústech lidí přežívá tichá a zrádná nemoc

Tyto objevy jsou podle jejích slov sice zatím v začátcích, v budoucnu by ale mohly otevřít další oblasti pro zkoumání nových léčebných strategií.

Kardiologové: Neléčené záněty v těle vedou i k infarktu

Na souvislost neléčeného zánětu v těle a rozvoje nemocí srdce a cév nedávno upozornili i specialisté z oboru kardiologie. Podle nich je prokázáno, že za srdeční potíže může často vleklý a neléčený zánět. K jeho rozvoji přispívá například zvýšená hladina cukru v krvi, kouření, vysoký cholesterol a obezita. Takový zánět pacient nijak zvlášť nepociťuje, neví o něm a necítí ho. Na zdraví pacienta ale pomalu dopadá, upozorňují lékaři.

„Zánět vede mimo jiné ke vzniku aterosklerózy, a ta zase například k infarktu a dalším srdečním chorobám. Méně typickým původcem chronického zánětu je neléčené zanícení dásní – parodontóza a zkažený chrup,“ uvedl k vlivům zánětu v těle na rozvoj nemocí oběhové soustavy prof. Michal Vrablík, předseda České asociace preventivní kardiologie.

Infarktu a rakovině zabráni i 11 minut rychlé chůze denně

A lékaři dobře vědí, že neléčený zánět nejen v ústech zvyšuje i riziko infarktu myokardu.

Péče o zuby je tak součástí prevence nemocí srdce a cév,“ dodal prof. Vrablík.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here