Proti omikronu XBB.1.5. už se i v ČR očkuje proteinovou vakcínou

0
866
proteinovou_vakcinou
Foto: Novavax

Před omikron subvariantou koronaviru XBB.1.5. se dá nově chránit proteinovou vakcínou Novavaxu. Do očkovacích center a ordinací lékařů ji distributor rozveze tento týden. Vakcínou se očkují dospělí a mládež od 12 let věku.

O závozu nové jednodávkové vakcíny Nuvaxovid, která chrání před posledně známou subvariantou omikronu XBB 1.5., informuje v tiskové zprávě Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Do České republiky dorazila 15. prosince nová proteinová vakcína NUVAXOVID XBB 1.5. od společnosti Novavax,“ potvrzuje úřad.

Poskytovatelé zdravotních služeb, tedy očkovací centra či ambulance, si vakcínou začnou objednávat tento týden. Další z v Česku dostupných vakcín proti aktuálně nejvíce cirkulující subvariantě omikronu je očkovací látka Comirnaty společností Pfizer a BioNTech. Tou se očkují děti od pěti let věku, rovněž podáním jedné dávky vakcíny.

„Již od poloviny září je v České republice k dispozici adaptovaná monovalentní očkovací látka Comirnaty Omicron XBB.1.5. Ta je určena pro zájemce starší 5 let,“ uvádí MZ ČR.

Očkování proteinovou vakcínou Nuvaxovid

Nejnovější verzi proteinové vakcíny Nuvaxovid mohou podle Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] dostávat děti starší 12 let. I Nuvaxovid se nyní podle doporučení EMA stejně jako České vakcinologické společnosti podává v jedné dávce. Aniž by se řešilo, kolik dávek a jakých vakcín daný očkovaný dříve dostal.

Pro podání obou zmiňovaných vakcín proti omikron subvariantě X.BB.1.5. obecně platí, že se očkují nejdříve tři měsíce od podání poslední dávky vakcíny proti koronaviru. To bez ohledu na typ vakcíny. Nicméně ministerstvo doporučuje se o plánovaném očkování poradit se svým praktickým lékařem. Na což by neměli zapomenout hlavně lidé s chronickými či jinými nemocemi.

R. Chlíbek: Bojím se, že zájem o očkování bude malý

Vakcínu Nuvaxovid registrovala evropská léková agentura prvně v prosinci roku 2021. Společnost sice vyvinula i další její verze reagující na cirkulující omikron varianty, ale její vedení je nepředložilo lékové agentuře k registraci. Až nyní na podzim přijal Výbor pro humánní léčivé přípravky EMA žádost o registraci upravené vakcíny Nuvaxovid zaměřené na podvariantu omikron XBB.1.5.

V Česku se proti covidu podává Comirnaty a Nuvaxovid

Ve svém rozhodnutí doporučit registraci Výbor posoudil laboratorní údaje, které prokazují, že upravená vakcína vyvolává adekvátní imunitní odpověď proti podvariantě XBB.1.5. Výbor rovněž vzal v úvahu údaje ze studie u dříve očkovaných dospělých. Ty ukazují, že když byl přípravek Nuvaxovid upraven tak, aby se zaměřil na jiný příbuzný kmen viru SARS-CoV-2, Omikron BA.5, byl schopen vyvolat silnou imunitní odpověď proti tomuto kmeni. Podle těchto údajů Výbor dospěl k závěru, že vakcína Nuvaxovid XBB.1.5 vyvolává odpovídající imunitní odpověď proti subvariantě XBB.1.5.

„Očekává se, že bezpečnostní profil Nuvaxovid XBB.1.5 bude podobný bezpečnostnímu profilu původně registrované vakcíny Nuvaxovid, kdy klinické údaje, které jsou k dispozici u verze vakcíny zaměřené na variantu omikron BA.5 rovněž vykazují podobný bezpečnostní profil,“ uvádí ve svém doporučení k registraci Výbor.

Kanada zaplatí Novavaxu za objednané covidové vakcíny

K nejčastěji hlášeným nežádoucím reakcím po podání vakcíny Nuvaxovid XBB.1.5 patří bolest a citlivost v místě vpichu. Dále únava, bolest hlavy, bolest svalů a pocit nepohody.

Proti covidu-19 se očkuje jen monovalentními vakcínami

Česká vakcinologická společnost ČLS JEP ve svém doporučení upozorňuje, že nyní se pro očkování doporučují monovalentní vakcíny zahrnující omikron XBB.1.5. Původní ani bivalentní vakcíny se nedoporučují. Monovalentní vakcíny cílí proti jednomu typu nebo podtypu původce onemocnění.

„Očkování by mělo být umožněno všem osobám, včetně dětí, pro které je očkovací látka schválena Evropskou komisí a Evropskou lékovou agenturou a které nemají žádnou kontraindikaci,“ uvádí v doporučení ČVS.

Podle rizika onemocnění a rozvoje komplikací nemoci covid-19 rozlišují vakcinologové doporučení pro osoby se zvýšeným rizikem a s běžným rizikem. Mezi osoby se zvýšeným rizikem společnost uvádí například osoby ve věku 60 a více let, děti a dospělé se závažným chronickým onemocněním. Dále pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách či imunitně oslabené pacienty.

Seznam EMA schválených, respektive v EU registrovaných očkovacích látek proti nemoci covid-19, je na následující webové stránce evropské lékové agentury s odkazem zde.

Registrovat k očkování se dá v Centrálním rezervačním systému na registrace.mzcr.cz. Přehled očkovacích míst je k dispozici na ockoreport.uzis.cz. Vakcíny si pro své pacienty u distributora objednávají i praktičtí lékaři a další zdravotnická zařízení.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here