Ministr Válek v ČT: Žádné problémy nejsou a všechno bude

2
2830
valek
Ministr zdravotnictví navštívil včera Českou televizi. Diváky uklidnil, že již v příštím roce dokončí potřebnou reformu zdravotnictví v Česku. / Foto: MZ ČR

Ve druhé polovině roku 2024 vyčerpají lékaři maximální zákonný počet 416 hodin přesčasů. Včera [17.12.] to v pořadu České televize [ČT] řekla Monika Hilšerová ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK]. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] nesouhlasí. 

„Ve druhé polovině roku budeme mít zase všichni problém,” uvedla Hilšerová, která je mluvčí Sekce mladých lékařů ČLK.

Někteří lékaři podle ní zákonem povolených 416 hodin přesčasů na rok vyčerpají již v srpnu. To přesto, že protestující lékaři 8.12. podepsali dohodu o navýšení mezd a platů.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka by problém měla vyřešit další novela zákoníku práce a zavedení směnného provozu v nemocnicích, kde je potřeba nepřetržitý provoz. Podle Válka je totiž vhodnější zavedení směnného provozu.

„Protože směnný provoz znamená vyšší hodinovou mzdu, kratší pobyt na pracovišti a vyřešení toho problému s přesčasy. Pak bohatě stačí 416 hodin,” vysvětlil ministr.

Pokud nemocnice směnný provoz nemá a lékař má po 24hodinové službě den volna, tak potřebují přesčasové práce víc. Podle Válka by ale měli do přesčasových služeb nastupovat všichni nemocniční lékaři.

„Všem jsme přidali peníze, tak předpokládám, že budou nastupovat do služeb. A když budou nastupovat do služeb všichni, kteří dostali přidáno, a to jsou všichni lékaři, nebude potřeba tolik přesčasů na ty doktory, kteří je slouží,“ vysvětlil dále v ČT svůj náhled na věc ministr.

Dohoda s lékaři je politická a nákladná pro občany, tvrdí Friedrich

Podle letošního průzkumu spolku Mladí lékaři, ve kterém odpovídalo 600 lékařů, kteří do služeb v nemocnicích nastupují, průměrně odslouží více než 900 hodin přesčasů za rok.

Problém v nemocnicích nebude, říká ministr

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS] v nemocnicích pracuje asi 23 000 lékařů. Podle dřívějších údajů jich slouží noční a víkendy asi 13 000 z nich. Do protestu, kdy od prosince podávali výpovědi z přesčasové práce, se jich zapojilo podle ČLK přibližně 6 100. Podle Hilšerové ale není vhodné lékaře, kteří sloužit nechtějí, do přesčasů nutit.

Zatím podle informací z nemocnic všichni lékaři výpovědi nestáhli ani po podepsání dohody mezi ČLK, v níž je členství lékařů povinné, lékařskými a zdravotnickými odbory, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR [VZP] a ministerstvem zdravotnictví. Ministr Válek v ČT přesto řekl, že stabilizaci situace očekává do poloviny ledna.

„Předpokládám, že když prezident té organizace něco podepíše, tak pak to dodrží a bude se to realizovat,” dodal ministr.

Vláda schválila změny v platech lékařů i farmaceutů

Podle dohody by měly platy lékařů v nemocnicích stoupnout od příštího roku o 5 000 až 15 000 korun, ostatní zaměstnanci dostanou k platu či mzdě pět procent navíc. Do konce roku by měla VZP ČR nabídnout nemocnicím úhradový dodatek, celkově mezi asi 300 nemocnic rozdělí tři miliardy korun. Podle Hilšerové ale některé nemocnice nechtějí dohodnuté částky vyplácet, dávají lékařům další podmínky.

„Chápu, že v některých nemocnicích čekají na ty dohody s VZP,” řekl Válek.

Vyjednat by to s vedeními nemocnic měly podle něj odborové organizace.

Ministr Válek slíbil “reformu zdravotnictví” během roku

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v ČT také slíbil, že do poloviny ledna příštího roku předloží strategický dokument, v němž popíše chystané změny ve zdravotnictví. Hodlá jich dosáhnout změnami zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních službách, o elektronizaci zdravotnictví a zákona o ochraně veřejného zdraví.

„První z nich začne platit 1. ledna 2025,“ řekl.

Jako první krok elektronizace pro pacienty chce Válek představit do konce února mobilní aplikaci EZ karta, která naváže na “covidovou” aplikaci Tečka. Nejdříve v ní budou data o očkování.

Chystané změny jsou podle Válka dokončením reformy zdravotnictví, která začala po sametové revoluci a nebyla nikdy plně dokončena. Měla vést od socialistického financování zdravotnictví k systému řízenému pojišťovnami.

„Změnou jednoho zákona absolutně nic nedosáhnete. Já měním všechny ty zákony naráz, musí být provázané. Proto mi to trvalo daleko déle než dva roky, protože jsme na tom pracovali už v opozici,” vysvětil a dodal, že změny spojí i s úhradovou vyhláškou.

Touto vyhláškou ministerstvo zdravotnictví každý rok promítá do rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění, v němž bude příští rok k dispozici 500 miliard korun, své priority. Změny čekají podle Válka i personální vyhlášku, která stanoví potřebné počty personálu, například lékařů pro každé oddělení.

„Musíte ten balík změnit celý a musíte ho změnit v průběhu jednoho roku,” dodal.

Změny zákonů jsou podle Válka prakticky hotové. Jeho slova překvapují, protože například klíčový zákon o digitalizaci a propojení dat v jednom IT systému poskytovatelů a lékařů letos ministerstvo zdravotnictví odložilo na leden 2026. Původně měl IT systém fungovat příští rok. Posunutím tohoto systému se tak odsune významná část elektronizace zdravotnických systémů.

Se zdravotní dokumentací se pacienti v Česku ještě naběhají

„Tady jsem čekal, že se od toho roku 2021 opravdu něco stane,“ řekl k tomu na nedávném jednání sněmovního zdravotního výboru opoziční poslanec Jiří Mašek [ANO] a dodal: „Je to teda velká škoda. Celá elektronizace zdravotnictví se tím v tomto ohledu posunuje.“

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Kdyby pan ministr znal zákon (zákoník práce) tak by věděl, že je tady namístě nařídit pracovní pohotovost a nikoli práci přesčas. Tzn. lékař si odpracuje svou směnu a pak je k dispozici na pracovišti a pouze v případě potřeby vykonává svou práci nad rámec stanovené pracovní doby, tedy přesčas. Ráno si sekretářka vytáhne z dokumentace pacientů co celou dobu prokazatelně dělal, primář to schválí podpisem a výsledek pošle na mzdovou účtárnu. Jenže pak by nebyly přesčasy (jak MUDr. Kubek láteří, že pracují 15 měsíců v roce) ale ani ty prachy za přesčas kterými si dorovnávají nadstandard. Avšak tady už nejde o lidi, tady jde hlavně o prachy a pacienti jdou stranou, ti jim slouží pouze jako zcela bezbranný nástroj k vydírání!!!
    Všichni víme jak to v praxi chodí, a že tady “někdo” porušuje zákon, tím by se snad neměl chválit, ale jít rovnou za mříže!!! Jenže pan ministr je sám doktor, tak přeci nebude rozhodovat proti sobě samotnému (stejně jako poslanci si navýší plat bez připomínek). A není to, zcela náhodou, střet zájmů?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here