Využití peněz pro fakultní nemocnice vláda projedná koncem roku

0
145
penez
Foto: Pixabay.com

Program na rozvoj a obnovu fakultních nemocnic Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] vyhodnotí vláda na konci roku 2024. Rozhodla o tom na svém jednání [3.1.]. Využití peněz z programu sleduje i Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ].

S posunutím termínu hodnocení čerpání peněz na konec letošního roku souhlasila ve středu vláda. Částku určenou pro program na podporu a rozvoj fakultních nemocnic v roce 2010 tehdejší vláda stanovila na 15,9 miliardy korun. Podle NKÚ se suma postupně zvýšila na 18,7 miliardy korun.

„Program v sobě zahrnuje největší investiční akce resortu, jejichž realizace byla spojena s dodavatelskými úvěry. Právě splácení dodavatelských úvěrů reálně ovlivňuje vyhodnocení investičních akcí včetně následného uzavření daného programu,” píše se v materiálu, který projednala vláda.

Za 20 let se z programu podpořilo více než 400 investičních projektů. Všechny už jsou realizované, řekl tiskový mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob.

Modernizace fakultních nemocnic za podpory státu

Celkem ministerstvo zdravotnictví zřizuje jedenáct fakultních nemocnic. A sice pět v Praze, další dvě v Brně, jednu v Hradci Králové, v Olomouci, v Ostravě a v Plzni. Kromě fakultních nemocnic mohly peníze z programu čerpat také specializovaná zdravotnická zařízení, jichž je resort rovněž zřizovatelem. Jako je pražský Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM] nebo brněnský Masarykův onkologický ústav.

Na využití a čerpání peněz z programu se v minulosti několikrát zaměřil NKÚ. Po kontrolách některých jeho částí resort kritizoval za to, že vyžití peněz nekontroluje tak, jak by mělo. V programu žádají fakultní nemocnice o peníze především na rekonstrukce, modernizace, ale třeba i přístrojové vybavení.

„Cílem programu je odstranění stavebně technických nedostatků a zlepšení technického vybavení zdravotnických provozů. Zvláště těch, které nebudou podporovány programy EU,“ píše se v materiálu k původně schválenému programu.

Informační systém pro vrtulníky záchranářů přímo uhradí MZ ČR

Stejně tak mohou pod ministerstvo spadající nemocnice dostat prostředky na pořízení a rekonstrukci pomocných a obslužných provozů zdravotnických zařízení.

V dokumentu k programu ministerstvo uvádí, že velká část nemocnic sídlí v budovách i více než sto let starých. Anebo postavených původně k jinému účelu, než je poskytování zdravotní péče. I to je důvod, proč nemocnice mohly nakonec o peníze žádat také na rekonstrukce technických a hospodářských provozů. Například na stravování, sklady nebo likvidaci odpadů, které se z jiných dotačních zdrojů, například evropských fondů, financují jen obtížně, dodává ministerstvo. Z programu nemocnice mohly nakupovat také nové zdravotnické přístroje.

Čerpání peněz kontroluje NKÚ, ne všechno je v pořádku

Využitím a správou peněz na rozvoj a obnovu vybavení fakultních nemocnic se NKÚ zabýval v letech 2007 a 2012. A znovu se na některé jeho části zaměří i v letošním roce. Kontroloři resortu v obou případech vytkli především to, že nedostatečně kontroluje řádné využití peněz z programu. V roce 2013 úřad ministerstvo také kritizoval, že nemá střednědobou koncepci pro rozmísťování zdravotnické techniky. V reakci na to resort zřídil přístrojovou komisi, která posuzuje žádosti nemocnic o peníze na pořízení přístrojů.

Kontroloři tehdy zjistili i pochybení ve stavebních zakázkách některých nemocnic nebo v plnění podmínek dotace.

Miloslav Kala: Nákup pomůcek prověříme do listopadu

Letos se NKÚ zaměří na část programu z let 2016 až 2022. V tomto období se rozdělily více než dvě miliardy korun. Kontrola má ověřit, zda ministerstvo sleduje a vyhodnocuje konkrétní přínosy realizovaných akcí z programu, zda má přehled o stavu materiálně technické základny ve svých nemocnicích. A dále, zda má vytvořenou koncepci, jakým směrem chce tuto oblast péče dále rozvíjet.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here