Lék na covid zřejmě stojí za tisíci úmrtími. Užíval se i v Česku

3
20839
podavany
Ilustrační foto: Pexels.com

Lék hydroxychlorochin podávaný pacientům s vážnou formou covidu-19 v prvních měsících šíření viru SARS-CoV-2 v roce 2020 mohl způsobit až 17 tisíc úmrtí v šesti sledovaných zemích. Zjištění přináší výsledky studie francouzských vědců.

Od podávání hydroxychlorochinu pacientům s těžším průběhem covidu-19 ustoupili lékaři už několik měsíců od vypuknutí pandemie covidu-19 v roce 2020. Ukázalo se, že lék ke zlepšení stavu pacientů nevede. Lék původně vyvinutý proti malárii dostávali pacienti v nemocnicích v první vlně nákazy.

„Navzdory absenci důkazů dokumentujících jeho klinický přínos,“ upozorňují vědci ve své práci publikované v magazínu Biomedicína & Farmakoterapie.

studie zveřejněná ve vědeckém časopise Nature v dubnu roku 2021 na základě do té doby sesbíraných dat hovoří o 11% růstu úmrtnosti v souvislosti s předepisováním hydroxychlorochinu na léčbu covidu. Ukázalo se totiž, že látka zvyšuje riziko poruchy srdečního rytmu.

Lék podávaný na léčbu covidu-19 v první vlně nákazy

Nyní vědci z univerzit ve francouzském Lyonu a kanadském Québecu použili výsledky studie z roku 2021 k podrobnější analýze údajů o hospitalizaci pacientů kvůli covidu-19 v šesti zemích. A sice ve Francii, Itálii, Belgii, Španělsku, Turecku a ve Spojených státech.

Nejvíc lidí loni v ČR zemřelo na covid. Bylo jich 25,5 tisíce

V těchto zemích podrobněji sledovali podávání hydroxychlorochinu [HCQ] a pak vyhodnotili riziko úmrtí spojeného s užitím této látky. Závěry jejich analýzy ukazují, že v důsledku léčby hydroxychlorochinem mohlo ve zmiňovaných šesti zemích zemřít 16 990 lidí.

„Naším cílem bylo odhadnout počet úmrtí souvisejících s užitím HCQ na celém světě,“ uvádí v žurnálu vědci.

Hodnocení se totiž týká pouze údajů o podání HCQ ve zmiňovaných šesti zemích, navíc v době od března do července 2020. V té době se lék pacientům ve vážném stavu kvůli infekci covid-19 předepisoval nejvíce. Číslo proto může být ve skutečnosti mnohem vyšší, dodávají autoři studie.

Covid proniká do mozku i svalů. Následky vyřazují z běžného života

Vědci ve své publikaci především upozorňují na to, že hydroxychlorochin se pacientům s covidem-19 předepisoval navzdory nízkým důkazům o jeho účinnosti a bezpečnosti. A právě z této zkušenosti by se měly zdravotní autority poučit do budoucna. Třeba při zvládání podobných pandemií, uvádí vědci ve své práci.

Hydroxychlorochinem se léčilo i v Česku

A hydroxychlorochinem se hospitalizovaní pacienti s těžkým covidem-19 léčili i v České republice. Například na začátku dubna 2020 přijali na infekční kliniku Ústřední vojenské nemocnice v Praze lékaři 34 pacientů s covidem. Léčbu hydroxychlorochinem podali patnácti z nich.

Neurodegenerace spouštějí i viry, vědci hovoří i o covidu

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke tehdy k této léčbě uvedla, že podávání HCQ vychází z pracovní verze společného doporučeného postupu „Specifická léčba dospělých pacientů s covid-19“. Ten připravily odborné společnosti infektologů, intenzivistů a transfuzních lékařů ve spolupráci s klinickou skupinou Ministerstva zdravotnictví ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

SÚKL neřeší očkovací strategii, říká Irena Storová

Tehdy i dodala, že léčba hydroxychlorochinem se doporučuje i v jiných zemích. Například v Belgii nebo USA, kde tehdejší prezident Donald Trump k tomuto léku veřejně prohlásil „Co můžete ztratit? Vezměte ho… .“

Látka hydroxychlorochin [HCQ] patří do skupiny antimalarik a původně byla určena k léčbě malárie. Nyní se používá také v oblasti revmatologie k léčbě revmatoidní artritidy nebo k léčbě systémového lupusu.

–VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Jako že zabili 17000 lidí a měli by se z toho poučit. Povolání lékaře je povolání snů. Chtěl bych vidět třeba řidiče kamionu, kterej projel na červenou a někoho to stálo život, jak mu soudce říká “pro příště se z toho poučte”

  2. Tento lek se predepisuje pravidelne jako prevence proti malarii a jinym chorobam uz desitky let po celem svete – to uz by muselo but miliony mrtvych! Mam ale spise dojem, ze tato “studie” odhaduje veci (cti: vycucava si z prstu) predevsim kvuli tomu, ze o tom leku neco positivniho nekdy rekl Trump. Diagnoza: extremni TDS.

  3. Jak je možné, že po 3-tím očkování proti COVIDu se u mne projevila tromboza levé nohy a stále s tím mám problémy. Noha neustále otéká od kolena ke kotníku. Poraďte prosím co s tím.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here