Boston Scientific Corporation pokračuje v nákupech

0
191
Boston_Scientific_Corporation
Foto: Boston Scientific Corporation

Americký výrobce léků a zejména zdravotnických prostředků Boston Scientific Corporation uzavřel dohodu o akvizici jiné americké společnosti Axonics. Ta se specializuje na vývoj léčby poruch močových a střevních funkcí.

Boston Scientific, který se specializuje na výrobu kardiostimulátorů, stentů a katetrů, zaplatí za Axonics 3,7 miliardy dolarů [cca 82,7 mld. Kč]. Společnost Boston Scientific, která sídlí ve státě Delaware na východním pobřeží USA, zaplatí za akcii Axonics 71 amerických dolarů [cca 1 600 Kč]. Ve srovnání s aktuální cenou akcií firmy to představuje prémii kolem 20 procent.

„Podle odhadů téměř 30 milionů dospělých ve věku 40 let a starších v USA má obtěžující příznaky hyperaktivního močového měchýře a 19 milionů dospělých má fekální inkontinenci,“ vysvětlila důvody své aktuální akvizice společnost Boston Scientific ve své tiskové zprávě s tím, že nákupem Axonics posílí svou pozici v oblasti urologie.

Hyperaktivní močový měchýř [OAB] je stresující chronický stav charakterizovaný urgencí, s/nebo urgentní inkontinencí. Obvykle ho provází časté močení a nykturie, což je časté buzení ze spánku kvůli pocitu na močení.

Portfolio produktů Axonics zahrnuje systémy Axonics R20TM a Axonics F15TM používané k poskytování sakrální neuromodulační terapie [SNM]. SNM terapie patří k minimálně invazivním terapiím používaným při léčbě OAB a fekální inkontinence. Funguje tak, že dodává mírné elektrické impulzy do křížových nervů, aby obnovila komunikaci mezi mozkem a močovým měchýřem.

Zástupci Boston Scientific Corporation jsou nadšení

Společnost Boston Scientific působí na trhu biotechnologií a zdravotnických prostředků přes 40 let. Portfolio přístrojů a terapií podle zástupců firmy pomáhá lékařům diagnostikovat a léčit komplexní kardiovaskulární, respirační, zažívací, onkologická, neurologická a urologická onemocnění a stavy.

„Jsme nadšení, že můžeme do portfolia Boston Scientific přidat technologie Axonics. Významně tím pomůžeme pacientům amerických urologů,“ uvedla prezidentka společnosti Meghan Scanlon.

Mehrdad Doustdar jako ředitel nově vede MSD v Česku

Upozornila na to, že loni v lednu společnost Axonics obdržela schválení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] pro vstup na trh jejího neurostimulátoru Axonics R20 čtvrté generace.

„Portfolio společnosti také zahrnuje Bulkamid Urethral Bulking System pro léčbu ženské stresové močové inkontinence,“ dodala Scanlon.

V klinických studiích Axonics Therapy prokázala významné zlepšení kvality života pacientů při jejich sledování po dobu dvou let. To bez hlášení závažných nežádoucích účinků.

Akvizice vstoupí v platnost v polovině roku

Boston Scientific Corporation očekává dokončení transakce v první polovině letošního roku. Zástupci Axonics uvedli, že čisté příjmy společnosti v loňském roce dosáhly přibližně 366 milionů amerických dolarů [cca 7,5 mld. Kč]. Což představuje 34% růst oproti předchozímu fiskálnímu roku. Podle analytiků akcie společnosti dál vzrostou díky silnému zázemí nového vlastníka.

Vývoj ceny akcií Boston Scientific [k 9.1. 2023]

[Zdroj: xStation 5]

Boston Scientific Corporation v poslední době uskutečnila několik akvizic. Loni v září se dohodla na nákupu soukromé společnosti Relievant Medsystems za 850 milionů USD [cca 19 mld. Kč]. Získala tím přístup ke způsobu léčby chronické bolesti, který již schválil americký FDA. Ještě předtím koupila za zhruba 523 milionů USD [cca 11,7 mld. Kč] čínskou firmu Acotec Scientific. Ta se zaměřuje na vývoj a produkci zdravotnických prostředků.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here