Rodiče s přídavkem na dítě nebudou muset platit za školku

0
8706
za_skolku
Foto: Pexels.com

Poplatek za školku takzvané školkovné nebudou muset od školního roku 2024-2025 platit rodiče, kteří na dítě pobírají přídavek na dítě. Nově se výše poplatku naváže na minimální mzdu a stanoví ho zřizovatel zařízení, nikoli jeho ředitel.

Od nového školního roku 2024-2025 nebudou muset poplatek za umístění dítěte v mateřské škole platit jeho zákonní zástupci, kteří pobírají přídavek na dítě. Změnu přináší novela vyhlášky o předškolním a zájmovém vzdělávání. Normu v prosinci podepsal ministr školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] Mikuláš Bek [STAN] s platností od 1. ledna 2024.

„Ředitel může účastníkovi družiny nebo klubu snížit výši úplaty nebo ho od úplaty osvobodit, jestliže má nárok na přídavek na dítě podle zákona o státní sociální podpoře,“ píše se v nově platné vyhlášce, na jejíž znění upozornil server EDUin.

Další změnu vyhláška přináší i do kompetencí zřizovatelů předškolních zařízení. Nově o výši školkovného v mateřských školách zřizovaných obcí, krajem nebo státem rozhodne jejich zřizovatel. Dosud měsíční výši školkovného stanovoval ředitel daného zařízení.

Školkovné se nově naváže na minimální mzdu

Horní strop poplatku za umístění dítěte v mateřské škole, ale i školní družině či klubu, od následujícího školního roku stanoví výše minimální mzdy. Ministerstvo školství tuto úpravu v důvodové zprávě vysvětluje tím, že mezi mateřskými školami i v jedné obci či městě byly ve výši školkovného rozdíly.

„Nově bude výši úplaty stanovovat zřizovatel a výpočet nebude již vázán na průměrné neinvestiční výdaje konkrétní školy nebo školského zařízení, ale na výši minimální mzdy,“ vysvětluje úřad v dokumentu.

Za dětskou skupinu si rodiče od ledna připlatí, vláda zvýšila stropy

Za umístění dítěte v mateřské škole si může zřizovatel od nového školního roku stanovit cenu maximálně ve výši 8 procent základní sazby minimální měsíční mzdy. U zájmového vzdělávání ve školních družinách a klubech činí horní limit 4 procenta minimální mzdy.

Pro letošní rok stanovila vláda minimální měsíční mzdu na 18 900 korun. Maximální výše školkovného tedy může činit od září letošního roku 1 512 Kč za měsíc. Za návštěvu školní družiny nebo klubu může zřizovatel určit poplatek nanejvýš 756 Kč měsíčně.

Od nového roku se ruší sleva poplatku za školku

Podle Kateřiny Lánské, analytičky portálu EDUin, vychází nová úprava pro stanovování poplatků za předškolní vzdělávání a školní družinu či klub vstříc nízkopříjmových domácnostem.

„Zvlášť pro děti ohrožené sociálním vyloučením jsou včasný nástup do předškolního vzdělávání a dostupnost zájmových volnočasových aktivit jednoznačně přínosné,“ říká.

Výdaje na tyto služby bývají podle ní pro nízkopříjmové rodiny jednou z bariér a důvodem, proč je jejich děti nenavštěvují.

„A přestože to může přinést v tomto smyslu vyšší finanční zátěž pro obce, jde o investici do vzdělání nejmladší generace, která se z dlouhodobého hlediska regionu nepochybně vrátí,“ dodává analytička portálu EDUin.

Ve třídách se začne měřit koncentrace oxidu uhličitého

Výše školkovného se v letošním školním roce ale nemění. Úprava se týká až nastavení pro rok 2024-2025. Stejně tak osvobození od poplatku kvůli pobírání přídavku na dítě rodiče uplatní až od školního roku 2024-2025. Zřizovatel musí výši školkovného pro další školní rok oznámit nejpozději 30. června.

Co už ale od letošního roku platí je to, že si rodiče dětí neuplatní slevu na dítě umístěné v mateřské školce ve svém ročním zúčtování daní. Živnostníci pak ve svém daňovém přiznání. Vládou přijatý konsolidační balíček totiž školkovné stejně jako slevu na studenta zrušil. Maximální výše slevy na školkovné odpovídala aktuálně platné minimálně mzdě, v roce 2023 tedy činila 17 300 korun.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here