Takzvaně vyhrazené léky se mimo lékárny prodávají od roku 2015

0
171
mimo_lekarny
Foto: Freepik.com

Volně prodejné léky s označením „vyhrazené“ se mimo lékárny – například v drogeriích a na čerpacích stanicích – se v Česku prodávají od roku 2015. A letos se nejspíš i rozšíří seznam léků, které se mohou prodávat mimo lékárny.

O povolení prodeje dalších vybraných léků mimo lékárny výrobci žádají Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Gréta Rakašová z tiskového oddělení SÚKL ale odmítá uvést, u jakých léků výrobci požádali o označení “vyhrazené”, které prodej mimo lékárny umožňuje. Podle ní tyto informace může lékový ústav podat až po ukončení správního řízení.

„Co se týče délky správního řízení v případě změny způsobu výdeje léčiv, standardně se jedná o 30denní lhůtu. Nicméně v situacích, kdy jsou vzneseny připomínky, může být tento proces prodloužen až na 90 dnů,” vysvětlila.

V současné době je léků s označením “vyhrazené” podle databáze SÚKL zhruba devadesát. Přibližně polovina z nich připadá na žvýkačky a další přípravky na odvykání kouření nebo bylinné čaje. Dále jde o nejběžnější léky na tlumení bolesti, lék proti nevolnostem v autě, několik mastí nebo dezinfekcí. Míst, kde se dají v seznamu jmenované léky zakoupit, je podle webu SÚKL přibližně 3 500.

Někteří lékárníci změnu kritizují, lidé ji ale i vítají

Proti změnám, jež rozšiřují portfolio léků s možností prodeje i mimo lékárny, se ohradili někteří zástupci lékárníků. Proti se staví například předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

„Přečetl jsem si novou Vyhlášku o registraci léčiv §6). Bez připomínek a v utajení dalo ministerstvo zdravotnictví léčiva s obsahem pantoprazolu, cetizizinu, levocetirizinu, acicloviru, dickolenaku nově jako tzv. Vyhrazené léky na benzínkách?“ ohradil se proti změnám na sociální síti X.

Rozšíření povolení se podle jeho slov dostalo do ministerské vyhlášky na poslední chvíli bez možnosti připomínkování ze strany lékárníků. Dále upozornil, že v lékárnách musí volně prodejné léky lidem vydávat, respektive prodávat kvalifikovaný personál, většinou farmaceutická asistentka/asistent. Mimo lékárenskou síť ale postačí k prodeji této skupiny léků osoba s kurzem prodejce vyhrazených léčiv.

Změny úhrad léků z pojištění překvapují lékárny i pacienty

Někteří ale naopak vítají změnu rozšiřující seznam léků s možností prodeje mimo lékárny, třeba na čerpacích stanicích nebo v drogeriích. Poukazují i na skutečnost, že některé ze skupiny těchto léků si lidé dnes běžně kupují v internetových obchodech, a tak nevidí důvod, proč by si je nemohli koupit třeba v drogerii. Navíc v době, kdy ubývá lékáren s nepřetržitým výdejem.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here