Ukrajinské pacienty přijaly nemocnice ve 22 zemích Evropy

0
203
zemich_EU
Foto: Pixabay.com

Nemocnice ve 22 zemích Evropy přijaly od začátku ruské invaze na Ukrajinu do péče přes tři tisíce pacientů z Ukrajiny. Do evropských nemocnic se většinou rozvážejí z přestupních míst poblíž hranic, například v polském Řešově.

Evakuace nemocných a zraněných pacientů z Ukrajiny organizuje Evropská unie [EU] od března 2022 prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany EU. Požádat o pomoc v systému může jakákoliv země na světě, pokud se sama nezvládá vypořádat s mimořádnou událostí.

„Vzhledem k tomu, že Rusko pokračuje ve svých útocích na ukrajinskou civilní infrastrukturu, včetně nemocnic, je poskytování nouzové pomoci Ukrajině stejně zásadní jako vždy,“ řekl eurokomisař pro humanitární pomoc Janez Lenarčič.

Při této formě pomoci se podle něj dostalo do nemocnic ve dvaadvaceti zemích Evropy už více než tři tisíce nemocných a zraněných osob z celé Ukrajiny.

„K dnešnímu dni bylo 3 000 ukrajinských pacientů, kteří naléhavě potřebují lékařskou péči, převezeno do nemocnic po celé Evropě díky solidaritě a spolupráci 22 zemí prostřednictvím mechanismů solidarity EU,“ uvedla eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

Ve svém sdělení podtrhla, že Ukrajina a její obyvatelé se mohou spolehnout na podporu EU tak dlouho, jak to jen bude nutné.

Švýcarsko odmítá přijímat zraněné Ukrajince

Pacienty z Ukrajiny od začátku konfliktu přijímají nemocnice v Rakousku, Belgii, Chorvatsku, České republice, Dánsku, Estonsku, Finsku, Francii, Německu i Maďarsku. Dále se do této pomoci zapojily Itálie, Litva, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko.

Ukrajinští pacienti v jiných zemích

Jedno ze záchytných zdravotnických center pro zraněné a chronicky nemocné Ukrajince je ve městě Řešov na jihovýchodě Polska v Podkarpatském vojvodství. Centrum Medevac Hub přijímá ukrajinské pacienty, kterým se v jejich vlasti nedostává zdravotní péče odpovídající jejich zdravotnímu stavu. Zařízení zřídila a zdravotnickými přístroji vybavila EU. V centru zůstávají pacienti nanejvýš 48 hodin, poté se letecky převážejí do dalších evropských nemocnic. A to v těch zemích, které se takovéto pomoci otevřely. V centru mohou pacienty doprovázet, a tedy v nich pobývat, i jejich rodinní příslušníci.

Evropská unie zaplatí opravy škol na Ukrajině

A zdravotní pomoc zajišťuje Česká republika Ukrajině i mimo své území. Například tím, že na Ukrajinu zasílá peníze na zlepšení zdravotní péče v tamních zdravotnických zařízení. Loni v říjnu vláda schválila uvolnění dalších 15,57 milionu korun z programů Ministerstva vnitra ČR [MV ČR].

Konkrétně šlo o program Medevac a Pomoc na místě, ze kterých šlo pět milionů korun Západoukrajinskému centru pro specializovanou dětskou léčbu ve Lvově. Z finanční podpory má centrum zrekonstruovat své prostory a navýšit lůžkovou kapacitu zařízení.

Česko Ukrajině pomáhá doma i za hranicemi

Dalších pět milionů korun tentokrát z programu Pomoc na místě šlo podle MV ČR na zajištění psychologické a integrační pomoci válečným uprchlíkům pobývajících v asistenčních centrech na západní Ukrajině. A ze stejného programu vyplatil resort dalších pět milionů korun na projekt, který má snížit počty zranění a úmrtí v důsledku nášlapných min a nevybuchlé munice především v Charkovské oblasti.

Nášlapné miny se objevují i v ukrajinských nemocnicích

Za zbývajících 570 tisíc korun podle MV ČR ukrajinská kriminální policie nakoupí výpočetní techniku pro pracovníky Zakarpatské Ukrajiny.

„Policisté ji využijí pro odhalování a vyšetřování kriminality, popřípadě válečných zločinů,“ uvádí MV ČR ve své zprávě.

Oba humanitární programy [Medevac, Pomoc na místě] financují pomoc zemím s vysokým počtem uprchlíků nebo v regionech se špatně dostupnou zdravotní péčí. Loni hospodařily tyto programy určené na zdravotně humanitární pomoc Ukrajině s částkou 120 milionů Kč.

Léčba hrazená z těchto programů se poskytuje zdarma a výhradně civilistům. Převážně pak ženám, dětem a starším pacientům.

„Program Medevac se zaměřuje na pacienty s takovým typem onemocnění, které si nevyžádá intenzívní léčbu v řádech několika let. Ale jedná se o pacienty, pro které léčení v ČR či operace v zahraničí znamená podstatnou změnu jejich zdravotního stavu,“ vysvětluje zacílení programu MV ČR.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here