Válku s tabákem už EU „vyhrála“. Nyní se zaměří na nikotin

0
317
nikotin
Evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová zjistila, že rostoucí popularita nikotinových pytlíčků [oblíbené zejména u dětí a mládeže, pozn. red.] znamená „vážné ohrožení veřejného zdraví.“ / Foto: EK

Evropa sbírá síly na další válku s tabákovými giganty. Předmětem sporu se stanou nikotinové sáčky, které sice neobsahují tabák, ale obsahují nikotin. Zatímco tabákové výrobky už EU přísně reguluje, tak v případě nikotinu má stále rezervy.

Tématem se blíže zabývá bruselský list Politico v článku Europe´s war against tobacco has new target: Nicotine. Nikotinové sáčky jsou malé pytlíky s ochuceným nikotinem a rostlinnými vlákny. Umísťují se pod jazyk, kde se z nich uvolňuje aktivní látka. Jen v letech 2020 až 2021 se objem trhu s nimi v zemích, jako je Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Slovensko nebo Velká Británie, zdvojnásobil. Jedním z důvodů bylo i to, že neobsahují tabák. Z hlediska regulace jde o významný fakt.

„Zatímco například švédský ´snus´ [žvýkací tabák v pytlíčcích, pozn. red.] konzumovaný stejným způsobem jako nikotinové sáčky, obsahuje tabák a je ve zbytku Evropské unie zakázaný, nikotinové sáčky až dosud pozornosti bruselských regulačních úřadů unikaly. To proto, že tabák neobsahují. To znamená, že neexistují žádná unijní pravidla upravující obsah nikotinu obsaženého v těchto sáčcích. A nejsou ani pravidla, která by určovala, jak tyto sáčky označovat,“ vysvětluje situaci list Politico.

Dlouho očekávaná revize unijních zákonů ohledně tabákových výrobků, jejich zdanění a reklamy na ně je ale na dohled. Stávající předpisy už reagují na e-cigarety, které rovněž neobsahují tabák, a objevují se náznaky, že se Evropská komise pozorně zaměří i na nikotinové sáčky.

„Domnívám se, že se regulace bude týkat i tabákového průmyslu jako producenta nikotinu. Myslím si, že tyto produkty budou zdaněny podobně jako cigarety,“ myslí si Philip Gorham, analytik investiční společnosti Morningstar.

Ve hře ale je i jejich úplný zákaz po vzoru Belgie, Nizozemska a některých německých spolkových zemí. Podle tamějších odborníků se zákaz prodeje těchto výrobků vyplatil, protože omezil produkt už v raném stádiu růstu poptávky.

Nikotin je silně návyková látka, vědí už i v Bruselu

Evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová zjistila, že rostoucí popularita nikotinových pytlíčků [kupují je hlavně děti a mládež, pozn. red.] znamená „vážné ohrožení veřejného zdraví.“

„Zákaz švédského žvýkacího orálního tabáku v pytlíčcích bychom měli rozšířit i na nikotinové sáčky,“ uvedla s odvoláním na předběžné výsledky studie unijní tabákové legislativy vypracované pro Komisi firmou Open Evidence.

Tento krok podporuje závěr prezentace odborníků v evropském parlamentním Výboru pro zdravotnictví. A nijak překvapivý není, když v něm stojí: „Zdravotní riziko nikotinových sáčku primárně spočívá ve vysokém obsahu nikotinu, který proniká ve vyšší míře i do krevního oběhu.“

Hejtmanku Peckovou o nikotinových sáčcích proškolily až děti

Také německý Federal Institute for Risk Assessment zjistil, že nikotin má silný účinek na kardiovaskulární systém a že jsou polštářky pro děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi trpící kardiovaskulárními nemocemi velkým zdravotním rizikem.

Největším problémem pak je, že nikotinové sáčky se stávají velmi populární mezi mladými lidmi. Parlamentní zpráva uvádí, že nikotinové sáčky a e-cigarety „je alternativa cigaret, která není méně riziková a vede mladé nekuřáky k tabákovým a nikotinovým produktům.“

Zmíněná studie firmy Open Evidence uvádí, že zákaz orálního požívání tabáku, jako v případě švédského snusu, „značně přispěl ke zlepšení ochrany zdraví, a proto se dá očekávat, že bude stejně tak účinný v případě produktů obsahujících nikotin. Rovněž by měl ochránit ty, kteří na ně spoléhají jako na bezpečnější alternativu cigaret“.

Tabákový průmysl je oproti úřadům vždy napřed

„Tabákový průmysl funguje tak, že přichází s novým výrobky, aby se vyhnul regulaci. Aby byl o krok napřed před ní,“ objasnila Lilia Olefirová ze Smoke Free Partnershift, organizace, která podporuje boj proti tabákovým výrobkům.

A kroutí hlavou nad tím, že do té doby návykové produkty inzerují jejich výrobci jako „téměř neškodné“.

Skutečností je, že tabákové společnosti, Philips Morris International, British American Tobacco [BAT], Imperial Brands a Altria, území nikotinových produktů obsadily velmi rychle. Buď vyvinuly své vlastní výrobky, nebo koupily společnosti, které je už vyrábějí.

I ony ale mají své argumenty. Trvají na tom, že nikotinové sáčky poskytují kuřákům méně nebezpečnou alternativu, a proto by měly být regulovány separátně, méně přísněji než žvýkací tabák v sáčcích nebo e-cigarety. Pro nikotinové sáčky dokonce vypracovaly vlastní samoregulační rámec:

  • Budou se prodávat jen dospělým.
  • Obal bude mít varování, že výrobek obsahuje návykový nikotin.
  • Horní hranice obsahu nikotinu nepřesáhne 20 mg v jednom sáčku.

[Pozn. red.: Vapovací náplně, které lze používat několikrát, mohou podle předpisů EU obsahovat až 40 mg nikotinu, zatímco cigaretový tabák jeden jeho miligram.]

Do regulace promlouvá i výše daní

Představitel tabákové firmy BAT pro záležitosti Evropské unie Eric Sensi-Minautier dokonce uvedl, že by jeho firma přivítala – v případě, že Komise regulaci zpřísní – harmonizaci předpisů týkajících se nikotinových sáčků, aby se odstranily rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Trendem v unijních zemích je podle něj „přiměřená regulace, nikoliv zákaz“.

„Historie ukazuje, že zákaz alkoholu a cigaret nefunguje. Poptávka se přesune na ilegální trh, který je neregulovaný, nezdaněný a využívaný kriminálními živly. Ty se o věk spotřebitelů nezajímají ani v nejmenším,“ vysvětlil.

Za příklad dobré praxe označil dlouho oddalovanou, ale nakonec přijatou novou legislativu v České republice. Libí se mu ale i zákony v Dánsku nebo Švédsku.

Česká mládež si libuje v tabáku, snadno si ho koupí

Philip Gorham, analytik investiční společnosti Morningstar, přidává další a vůbec ne nezajímavý pohled na věc. Říká, že chápe, že se vlády soustředí na zdravotní rizika nikotinových produktů. Avšak upozorňuje, že existuje i další důvod pro jejich zákaz.

„Moje skeptičtější já mi říká, že daně plynoucí z klasických tabákových výrobků jsou pro vlády velmi zajímavé. A proto je možné, že jejich snaha rychle zakázat alternativu tabáku sleduje obranu daňových příjmů z cigaret,“ domnívá se.

Nedávné zprávy z Nového Zélandu by jeho tvrzení mohly potvrzovat. Tamní nová vláda oznámila, že zruší nedávno zavedený zákaz prodeje cigaret mladým kuřákům, aby si zachovala tento silný zdroj daňových příjmů.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here