HIV se v Česku přenáší stále hlavně mezi homosexuály

0
1719
HIV
Ilustrační foto: Freepik.com

Loni v Česku přibylo 253 nových nákaz virem HIV. Ukrajinci s dočasnou ochranou se v HIV statistikách evidují odděleně. V roce 2023 mezi nimi zdravotníci zachytili 149 osob s HIV+, od počátku konfliktu v roce 2022 pak celkem 727 pacientů.

Loňské zatím předběžné statistiky o šíření nákazy virem HIV v Česku se nijak zvlášť neliší od předchozích roků. I v předešlých letech se záchyty nově nakažených pohybují v rozmezí 200 až 300 případů za rok. V roce 2022 Státní zdravotní úřad [SZÚ] evidoval 292 nových záchytů HIV, v roce 2021 233 případů a v roce 2020 pak 251 nových infekcí HIV.

„Mezi 253 novými případy bylo 121 občanů České republiky a 132 rezidentů. Co se týká pohlaví, pak mezi novými případy je 213 mužů a 40 žen. Průměrný věk nově diagnostikovaných mužů byl zhruba 38 a u žen 46 let,“ přibližuje letošní statistiku o HIV infekcích vedoucí Oddělení biostatistiky Státního zdravotního úřadu [SZÚ] Marek Malý.

Při zjištění HIV se podle něj loni nemoc u 165 pacientů nacházela v bezpříznakovém stadiu. Devětadvacet pacientů už mělo nemoc postoupenou ve stadiu akutní infekce a v pozdním záchytu bylo 16 pacientů. Zbývajících třiačtyřicet pacientů se pak už nacházelo v těžko léčitelném stadiu nemoci AIDS. Ve stádiu AIDS loni zemřelo 20 osob a 14 HIV pozitivních skonalo z jiné příčiny.

Používání kondomu funguje vždy a všude, říká David Jilich

Zmiňované údaje o ročních záchytech osob s HIV se týkají občanů České republiky a dále se do této statistiky zahrnují rezidenti. Tedy cizinci s dlouhodobým nebo trvalým pobytem na našem území.

Virus se v Česku šíří hlavně sexuálně a více mezi muži

Co se týče přenosu viru HIV, tak se loňské údaje SZÚ rovněž nijak nevymykají dlouholetému trendu. Nejvíce infekcí se u nás přenáší sexuálně, loni šlo o téměř 87 procent případů ze všech potvrzených nových nákaz. A mezi nakaženými převažují homosexuálové a bisexuálové.

„Mezi novými případy byla více než polovina, tedy 134 infekcí, zjištěna u mužů majících sex s muži. Z nich čtyři byli také injekčními uživateli drog. Přenos mezi muži majícími sex s muži je dlouhodobě dominantním rysem výskytu HIV infekce v ČR,“ potvrzuje vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS SZÚ Vratislav Němeček.

Ale i upozorňuje, že v posledních letech se začíná virus více šířit také heterosexuální cestou, tedy při pohlavním kontaktu mezi mužem a ženou.

„K heterosexuálnímu přenosu infekce došlo u 85 osob, z toho 51 mužů a 34 žen. Podíl heterosexuálně přenesených infekcí činil zhruba 34 procent,“ doplňuje statistiku Němeček.

Roční léčba HIV pacienta antivirotiky vyjde na 200 tisíc Kč

Při injekčním užití drogy se loni nakazilo dvanáct osob. Dále se potvrdil jeden případ, kdy se člověk nakazil při transfuzi krve a jeden případ nozokomiálního přenosu.

„Ty se týkají cizinců s dlouhodobým pobytem, k jejichž nákaze došlo mimo území ČR. U 20 infikovaných zůstal způsob přenosu zatím neobjasněn,“ dodává Vratislav Němeček.

Od října roku 1985, kdy se v Česku začala sledovat a vést statistika nákaz virem HIV, se nemoc kumulativně potvrdila u 4 619 osob. Z toho u 3 945 mužů [85,4 %] a 674 žen [14,6 %]. U 881 pacientů došlo k rozvoji vážného stadia nemoci AIDS a za tuto dobu na nemoc zemřelo 395 nakažených.

Mezi běženci z Ukrajiny s HIV+ převažují ženy

Pacientů s HIV pobývajícími v Česku avšak skokově přibylo po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Ukrajina totiž patří v Evropě mezi země s nejvyššími ročními záchyty nákaz virem HIV. Roční záchyty osob s HIV na Ukrajině se podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] pohybují kolem 16 tisíc. Na rozdíl od České republiky a ostatních evropských zemí se virus v této zemi nejčastěji přenáší při heterosexuálním styku [cca 9-10 tisíc případů]. Dalších zhruba pět tisíc případů přenosu připadá na injekční užívání drog.

„V roce 2021 se odhadovalo, že na Ukrajině žije 244 900 lidí s HIV. To je asi 0,6 procenta ukrajinské populace,“ přibližují zástupci ECDC.

S HIV se děti na Ukrajině často i narodí, chtějí porozumění

Nárůst pacientů s HIV proto úřady očekávaly i při uprchlické vlně z Ukrajiny. Příchozím nabídly bezplatné testování a z veřejného zdravotnictví hrazenou antiretrovirovou léčbu. Podle údajů SZÚ se u nás loni potvrdila nákaza HIV u 149 osob z Ukrajiny se statusem uprchlíka, konkrétně u 57 mužů a 92 žen.

„Naprostá většina z těchto uprchlíků věděla o své HIV pozitivitě. Léčila se dosud na Ukrajině a u nás žádala o pokračování léčby, to je velice důležité. Současná antiretrovirová léčba totiž hraje zásadní roli při zabránění šíření infekce,“ říká v této souvislosti Němeček.

Kumulativně od března 2022 do konce roku 2023 eviduje SZÚ 727 uprchlíků z Ukrajiny nakažených virem HIV. A to v poměru 255 mužů a 472 žen.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here