Němečtí vědci testují inovativní přístroj na ozařování od české firmy

0
91
ozarovani
Foto: Advacam

Němečtí vědci testují přístroj české firmy, který by lépe zacílil ozařování při léčbě nádorů uvnitř hlavy a přispěl k prevenci jejich rozšíření a návratu. Vědci si od nové technologie slibují lepší poznání, jak často a kde se mění umístění nádoru.

O zahájení klinického testování inovativního přístroje na léčbu nádorů hlavy informuje společnost Advacam, která započala studii loni. Přidaná hodnota spočívá v přesnějším zacílení nádorů hlavy při procesu ozařování. Kdy se i může měnit velikost i tvar nálezu.

„Jsou to změny polohy v řádu několika milimetrů. Velmi nás zajímají i oblasti, kde naopak k pohybu nedochází vůbec. Případně jsou menší, než se v současnosti předpokládá,” přiblížila Mária Martišíková z Německého centra pro výzkum rakoviny.

Nově zavedené a nyní stále ještě testované změny podle ní umožní především zmenšit ozařovaný objem tkáně v hlavě.

„Tím ušetříme zdravou tkáň a redukujeme nežádoucí účinky radioterapie. Také budeme moci aplikovat vyšší dávky záření do nádoru,“ dodala s tím, že dávka do zdravé tkáně se bude držet pod akceptovatelnou hranicí.

Na podzim roku 2023 zahájili v Německu klinickou studii zvanou InViMo. V ní studují pacienty s nádorem v blízkosti spodiny lebeční. Tato oblast je obzvlášť těžko přístupná pro ozařování kvůli blízkosti kriticky důležitých orgánů, jako je mozkový kmen.

Česká firma vyvinula přístroj na přesnější ozařování

Při preventivním ozařování okolí nádoru, jež má minimalizovat riziko návratu onemocnění, se podle Martišíkové poškodí okolní tkáň, oční nerv a často i paměť. Primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce, kde se nádorům hlavy věnují, Roman Liščák uvedl, že novinka se uplatní v těch případech, kdy se používá takzvaná francionovaná radioterapie. To je radioterapie trvající i několik týdnů. A může se při ní i zmenšit nádor. Proto by pak bylo možné plány ozařování na základě výsledků z nového přístroje i upravovat.

TTF léčí i ty nejzhoubnější nádory. Pojišťovny ji neplatí

Nemocnice Na Homolce používá pro léčbu nádorů mozku takzvaný gama nůž. Tedy přístroj podávající vysokou dávku ionizujícího záření s přesností na jeden milimetr.

„U gama nože díky zonálnímu efektu, který přístroj nabízí, provádíme léčbu v jedné dávce v průběhu několika minut. Proto změny anatomických poměrů v průběhu léčby jsou vyloučené,” vysvětluje primář Liščák.

CT snímek funguje jako mapa při léčbě nádorů hlavy

Pacient, který se chystá na několikatýdenní sérii ozařování ionty, nejprve podstupuje počítačovou tomografii [CT]. Pořízený CT snímek vnitřku jeho hlavy pak specialisté používají jako takzvanou mapu, podle které na nádor cílí iontové částice. Umístění nádoru se ale může s postupem času proměňovat. Například v důsledku vzniklých otoků, při zmenšení tumoru nebo i kvůli infekci, která způsobila naplnění dutin hlenem.

Praha má centrum pro nádory podvěsku mozkového

„Naše kamery umí zaregistrovat každou jednotlivou nabitou částici sekundárního záření, které po průchodu iontů vylétává z těla pacienta. Je to jako dívat se na koule rozražené kulečníkovým úderem,” přiblížil proces Lukáš Marek z Advacam.

Pokud se částice odráží očekávaně podle snímku z CT, pak je podle něj jisté, že lékař míří při ozařování správně. V opačném případě je zřejmé, že pořízená CT mapa neplatí a léčba se opakuje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here