Opoziční návrhy k příspěvku na péči koaliční poslanci opět odmítli

0
4706
opozicni
Opoziční poslanci navrhují zvýšit příspěvek na péči i v jeho prvním stupni. Ministr Jurečka oponuje, že chce podpořit především osoby s potřebou rozsáhlejší péče. / Foto: MPSV ČR

Opoziční pozměňovací návrhy k růstu příspěvku na péči koaliční poslanci i nadále odmítají. Sněmovna tak navýšení některých stupňů příspěvku přijme zřejmě tak, jak ho navrhli koaliční poslanci v čele s ministrem Marianem Jurečkou [KDU-ČSL].

Úpravy plánovaného růstu příspěvku na péči, které navrhují opoziční hnutí ANO a SPD dolní komora pravděpodobně nepřijme. Postoj vládních poslanců vyplývá ze stanovisek, které dnes [13.3.] zaujal garanční sněmovní Výbor pro sociální politiku k pozměňovacím návrhům k poslanecké novele o sociálních službách. Novelu zákona, která příspěvek na péči v některých jeho stupních navyšuje, budou poslanci na plénu schvalovat zřejmě v dubnu. S platností změn u příspěvku na péči se počítá od července.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka argumentuje, že je zásadní růst částky u příspěvku pro lidi, kteří potřebují péči v největším rozsahu. To znamená u té skupině příjemců dávky v nejvyšším stupni závislosti. Navíc s důrazem na domácí péči.

„Vždy máme nějaké hraniční body,” konstatoval ministr Jurečka.

Koaliční návrh růstu příspěvku na péči, který představil Jurečka letos v únoru, získal jako jediný ve Výboru kladné stanovisko. Jde o návrh, který navyšuje příspěvek přibližně o desetinu až dvě pětiny s výjimkou prvního stupně. Ten pro dospělé zůstane ve stávající výši 880 korun měsíčně a u nezletilých příjemců rovněž ve stávající výši 3 300 korun měsíčně.

Vládní poslanci chtějí více podpořit domácí péči

Nenavýšení příspěvku v jeho nejnižším stupni kritizují zástupci opozičních hnutí ANO a SPD stejně jako zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením [NRZP] v čele s jejím předsedou Václavem Krásou.

„Ti lidé nejsou zdraví. Pokud jsou, tak první stupeň zrušte,” reagovala na dnešním Výboru jeho místopředsedkyně Jana Pastuchová [ANO].

Za hnutí SPD vyjádřila nesouhlas s ponecháním příspěvku v 1. stupni na stejné výši členka Výboru Lucie Šafránková.

„Nerozdělujme lidi se zdravotním postižením na dvě kategorie. A neříkejme lidem v prvním stupni, že pomoc nepotřebují,” přidala se.

Ministr Jurečka ale považuje za zásadní růst částky pro lidi, kteří potřebují péči v největším rozsahu, navíc s důrazem na domácí prostředí. Právě lidem ve 4. stupni v domácí péči vzroste příspěvek od července na 27 tisíc korun z nynějších 19 200 korun měsíčně. Při pobytu v sociálním zařízení dostanou lidé ve 4. stupni dávku ve výši 23 tisíc korun.

Příspěvek na péči bude až 27 000 korun. Testy majetku ale chybí

Novela předložená skupinou koaličních poslanců v čele s ministrem Jurečkou má vést k podpoře poskytování sociálních služeb v přirozeném sociálním prostředí klienta. To znamená ideálně v domácím prostředí, nikoliv v pobytovém zařízení.

Pobytové služby mají představovat podle předkladatelů až poslední řešení. Novela o sociálních službách upravuje i takzvanou neformální péči, kdy se o zdravotně starají jejich blízcí. Nová zákonná úprava jim nabídne poradenství a širší rozsah odlehčovacích služeb. Ty by mohly podle novely trvat až 180 dnů v jednom roce. To namísto nynějších 90 dnů. To podle podpořeného pozměňovacího návrhu bez terénních služeb.

Opoziční návrhy úpravy příspěvku na péči

Skupina poslanců ANO v čele s Alešem Juchelkou navrhuje, aby dospělí v prvním stupni dostávali 2 000 Kč, ve druhém stupni pak 6 400 korun. Lidem do 18 let by stát vyplácel 3 630 korun a 7 800 korun.

Druhá úprava poslanců ANO zvedá nad koaliční návrh příspěvky jen v prvním stupni závislosti. A sice u dospělých na 1 380 korun a u dětí na 3 630 korun. Poslankyně Šafránková nabídla pět variant. Dospělým by se v prvním stupni zvedla dávka na 1 080 až 2 640 korun a ve druhém na 5 100 až 6 600 korun. Lidem do 18 let by příspěvek vzrostl v prvním stupni na 3 500 až 4 950 korun a ve druhém stupni na 7 600 až 9 900 korun.

Jakékoli další změny u příspěvku na péči koaliční poslanci odmítli

K většině ze sedmi opozičních úprav výbor stanovisko nezaujal. Což znamená, že na plénu by neměly získat dostatečný počet hlasů pro jejich přijetí. Ke dvojici pozměňovacích návrhů SPD se výbor postavil záporně.

Rozdělení sítě sociálních služeb

Opoziční poslanci rovněž kritizují zákonnou úpravu sítě sociálních služeb celostátního a nadregionálního charakteru. To podle nich ovlivní přístup jednotlivých zařízení k finančním zdrojům, zejména dotacím.

Podle zdůvodnění se vychází ze skutečnosti, že taková síť sice funguje, současné znění zákona ji ale nezná. Podle Juchelky vymezení přinese nejistotu pro 400 000 klientů, jeho pozměňovací návrhy v této věci výbor ale nepodpořil.

„Náš záměr není, abychom dostávali 400 000 klientů do nejistoty, abychom někomu ukončili činnost,” oponoval Jurečka.

Velká sociální zařízení se přemění na komunitní služby

Stát podle slov jedná o síti sociálních služeb se zástupci krajů. Řekl, že vláda nedělá revoluci, nebude nikomu z roku na rok ukončovat financování.

Nyní dostávají dospělí měsíčně příspěvek na péči ve výši 880, 4 400, 12 800 a 19 200 korun a lidé do 18 let věku 3 300, 6 600, 13 900 a 19 200 korun. Podle podpořeného koaličního pozměňovacího návrhu by měli dospělí pobírat 880, 4 900, 14 800 a 23 000 korun. Lidé s nejvyšší dávkou v domácím prostředí pak 27 000 korun. Dětem se má vyplácet 3 300, 7 400, 16 100 a 23 000 korun, při péči doma 27 000 korun. Výdaje státního rozpočtu navýšení příspěvku zvedne o sedm miliard korun ročně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here