Penicilin se nemá v Česku vyrábět, ale balit, upřesnil ministr Válek

2
1635
penicilin
Foto: Vláda ČR

Plánovaná továrna na penicilin v Česku, kterou v médiích často zmiňuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09], nemá být výrobnou. Ale pouze jedním z článků výroby. Konkrétně se má v Česku penicilin pouze balit do blistrů.

Kvůli častým výpadkům především generických léků na evropském trhu hovoří politici o nutnosti návratu alespoň části výroby léků na evropskou půdu. I ministr zdravotnictví Vlastimil Válek již loni několikrát zmínil, že se vážně uvažuje o vybudování fabriky na výrobu penicilinu v Česku. Loni v září v pořadu České televize dokonce uvedl, že by se s výrobou penicilinu mohlo v Česku začít již v letošním roce. Aktuálně v pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct upřesnil, že jeho resort s ministerstvy průmyslu a obchodu a financí řeší model takové výroby.

„Na to je třeba notifikace Evropské unie. A nyní řešíme, který model bude lépe notifikovatelný,“ přiblížil ministr, v jaké fázi se jednání o možné továrně na penicilin v Česku nachází.

Výstavba provozu je totiž spojena i s poskytnutím národní dotace. Podstatnou informací od ministra pak je, že nepůjde o samotnou továrnu na antibiotikum. Ale jen o jednu z finálních částí celého výrobního řetězce. A sice o balení již vyrobeného léku.

„Ano, je to jedna z variant. Já chci, abychom v České republice produkovali penicilin,“ dodal s tím, že aktivní látka pro penicilin se vyrábí v Evropě.

Ministr Válek chce dostat výrobu penicilinu zpátky do ČR

Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví a opoziční poslankyně Karla Maříková [SPD] v této souvislosti upozornila, že by byla se slovy o tom, že půjde o výrobu proto opatrná.

„Nejde o výrobu. Ale jen o balení léku do blistru,“ poznamenala Maříková.

Zavedení skutečné výroby do Česka je podle ní běh na několik let.

Ministr Válek: Nadstandard je mrtvý

V pořadu se ministr Válek vyjádřil i k zavedení často diskutované standardní, a z veřejného pojištění hrazené péče. A k nadstandardní péči, na kterou by si lidé připláceli.

„Kdo mluví o nadstandardech, tak neví, o čem mluví,“ vyjádřil se k tématu ministr.

A dodal, že nadstandard je v Česku mrtvý. Jelikož není možné s ohledem na neustálý vývoj v medicíně vydefinovat to, co je standard, a která péče už spadá do nadstandardu. Na stále častěji zaváděné poplatky, které se u lékařů navíc velmi odlišují, pak zareagoval, že v několika novelách se chystá resort přesně vymezit, co hradí pacient. A co pacient hradit určitě nemá. Jako je například často diskutovaný příplatek za přednostní objednání k vyšetření nebo výkonu.

K nyní v médiích často řešenému zákazu amalgámových plomb v roce 2026 pak ministr uvedl, že ve spolupráci s Českou stomatologickou komorou [ČSK] resort připravuje řešení. To pojištěncům nabídne z veřejného pojištění plně hrazené ošetření kazu v zubu.

„Musí být nějaká varianta zadarmo,“ řekl v pořadu ministr Válek.

Roman Šmucler: My jako zubaři jsme si to nevymysleli

Zda půjde o takové řešení, které tento týden na tiskové konferenci ČSK zmínil její prezident Roman Šmucler, kterým je zavedení do úhrad takzvané “černé vody”, která zkažený zub zakonzervuje do doby, než odumře a vytrhne se, už ministr ale neupřesnil.

„My místo toho, abychom řešili možnost nové úhrady pro nevrstvené plomby, raději řešíme to, jak dát do úhrad alespoň využívání takzvané černé vody. Když to řeknu laicky,“ řekl k tomu, jaká nabídka se ze strany pojišťoven chystá poté, co přestanou zubaři používat amalgám, Roman Šmucler.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Zase další montovna.
    A tím se zabývá ministerstvo a EK?
    Možná by se na to měla svolat i mimořádná schůze sněmovny! 😮

    • Tohle zvládne pár robotů a pokud bude penicilínu málo stejně bude velký kulový.Zase pan ministr úplně mimo.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here