Zraněných ukrajinských vojáků budou statisíce, říká Hynek Čech

0
4558
vojaku
Předseda správní rady nadačního fondu Regi Base I. Hynek Čech [uprostřed] se zraněnými ukrajinskými vojáky, kteří přiletěli českým vládním speciálem na léčení do České republiky. / Foto: Regi Base I.

„Většinou jsou to střepinová zranění a nejvíce amputace,” odpovídá v rozhovoru pro Zdravé Zprávy na otázku, jaká jsou nejčastější zranění ukrajinských vojáků, předseda správní rady nadačního fondu Regi Base I. Hynek Čech.

Pane Čechu, Regi Base I. vozí zraněné ukrajinské vojáky do Česka na zotavení. Kolik je v Česku aktuálně v léčbě ukrajinských vojá?

Kolik se v Česku v současnosti nachází vojáků na léčení z Ukrajiny je obtížné zjistit. Organizací, které se zabývají touto činností, totiž moc není. My víme pouze o naší spolupracující organizaci Future of Ukraine, která vozila zraněné vojáky. Jako první organizace v Česku jsme přivezli zraněné válečné veterány vojenským speciálem do Česka už v roce 2018. Celkem jsme dopravili do Česka několik desítek zraněných vojáků. V současnosti ale už nemůžeme přivézt jakéhokoliv zraněného. A to z důvodu zpřísnění zákona na opuštění Ukrajiny všem mužům mezi 18 a 65 lety.

Jaká jsou nejčastější a jaká nejzávažnější zranění, se kterými se setkáváte?

Většinou jsou to střepinová zranění a nejvíce amputace.

Kolik ukrajinských vojáků utrpělo podle vás ve válce s Ruskem zranění?

Statistika počtu mrtvých nebo zraněných vojáků je podle nás součástí válečné propagandy. Žádná strana nechce říct skutečný počet mrtvých a zraněných. Už v roce 2018 , kdy jsem osobně vyjednával na ukrajinském ministerstvu v odboru ATO – antiteroristické operace, tak nám kolegové řekli, že mají přes 24 tisíc zraněných vojáků. A to pouze za roky 2014 až 2018. V roce 2024 si dovoluji odhadnout, že to budou statisíce zraněných ukrajinských vojáků.

Trvalé následky si ve většině případů ponesou všichni

Kolik vojáků si podle vás odnese trvalé následky do dalšího života?

Ve většině případů si trvalé následky ponesou všichni. Nejhorší jsou asi amputace, už jsem o nich hovořil. V srpnu 2023 vyšlo na CNN Prima News, že Ukrajina má více než 50 tisíc vojáků s amputací končetiny. Jsou to opravdu obrovská čísla.

Na protézu po amputaci čeká na Ukrajině přes 15 tisíc lidí

Chtějí se zranění ukrajinští vojáci po zotavení vrátit do války?

Ano. S většinou zraněných, kteří byli na léčení v České republice, jsme mluvili. A ti nám potvrdili, že se chtějí znovu zapojit do bojů. Anebo alespoň dál pracovat v armádě s ohledem na jejich hendikep.

A co například posttraumatický syndrom? Není to problém? Kolik ukrajinských vojáků jím podle vás trpí?

Přesné údaje a počty budeme znát po ukončení bojů a války. V současnosti je konflikt v horké fázi a je velmi těžké tato čísla zjistit.

Výběr vojáků konzultujeme s ukrajinskou stranou

Podle jakého klíče probíhá výběr zraněných vojáků, které dopravujete do České republiky? Je to vážnost zranění, urgentní stav?

Vše probíhá v úzké spolupráci našich ukrajinských partnerů. Ti pečlivě vybírají vhodné klienty – pacienty. Nejdůležitější je stabilizovaný stav, schopnost a možnost dlouhé přepravy do České republiky. Vzdálenosti z východní Ukrajiny jsou opravdu dlouhé. Urgentní stavy se už proto výlučně řeší v ukrajinských nemocnicích.

Jak dlouho trvá taková léčba ukrajinského vojáka? 

Minimální pobyt je jeden měsíc, ale v ojedinělých případech jsme měli i pobyty delší než právě jeden měsíc.

Ukrajina uvolnila konopí pro zraněné vojáky

Jsou pro ně zajištěny dostatečné kapacity na našem území? Jak spolupracujete s konkrétními rehabilitačními ústavy?

Před samotným transportem zajištujeme nejdříve volné kapacity, konzultujeme s lékaři vhodnost pacientů, na základě jejich lékařských zpráv probíhá videokonference. Je to vše velmi individuální. Jinak ještě dodám, že my už od našeho založení v roce 2011 v Česku spolupracujeme s většinou rehabilitačních ústavů.

České zdravotnictví je na špičkové úrovni

Zvládají naše ústavy léčit všechna zranění vojáků? Nebo jste řešili i případy, kdy už zdravotnická zařízení nemohou ukrajinským vojákům pomoci? 

Naše zdravotnictví je na špičkové úrovni, i když se to někdy našim občanům nezdá. Řešili jsme možnosti plastiky pro zraněné vojáky, ale některé úkony jsou velmi náročné na čas a finance. Proto raději ve spolupráci s ukrajinskou stranou vybíráme lehčí zranění, kde je nejvyšší šance na zlepšení zdravotního stavu a pomoci během pobytu v ČR.

Kdo nese náklady za léčbu ukrajinských vojáků? 

Veškeré náklady za dopravu, léčbu, kapesné a pojištění platí náš nadační fond. Peníze máme od darů velkých společností, které nás oslovily s podporou a nabídly prostředky na zajištění léčby ukrajinských vojáků. V žádném případě nevyužíváme prostředky od drobných českých dárců, kteří podporují náš nadační fond. Tyto peníze směřují výhradně na pomoc našim válečným veteránům, policistům nebo hasičům.

Válečná traumata pronásledují vojáky USA i 20 let od invaze do Iráku

Vím, že chystáte pro tento či další roky s ukrajinskými partnery výstavbu speciálních zdravotnických zařízení přímo na ukrajinské půdě. Jak jste daleko?

Ano, tento projekt dlouhodobě připravujeme s našimi partnery na Ukrajině, ale válka úplně změnila plány. V březnu 2022 jsme měli letět na první zaměření pozemku u Dněpru v Čerkaské oblasti s naším špičkovým architektem Michalem Postráneckým. Ten například postavil v Las Vegas mrakodrap. Dlouhodobě a úzce s námi spolupracuje. Veškeré plány jsou teď ale zamrazeny do konce války.

Petr Duchoslav

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here