Psychiatrická nemocnice Písek získala akreditaci SAK

0
1075
Pisek
Foto: Psychiatrická nemocnice Písek

Psychiatrická nemocnice Písek úspěšně prošla auditem Spojené akreditační komise [SAK]. Nemocnice dlouhodobě patří k vysoce specializovaným odborným lůžkovým zařízením následné psychiatrické péče s ambulantním komplementem.

Informaci o získání akreditace SAK Psychiatrická nemocnice [PN] Písek potvrzuje na svých stránkách: „Zařízení získalo akreditaci na základě akreditačního šetření dne 8.2.2024 a externí certifikát kvality dle zákona 372/2011 Sb. a vyhlášky MZ č. 102/2012 Sb.”

PN Písek, která navazuje a pokračuje v tradici psychiatrické péče Psychiatrické léčebny U Honzíčka, již v roce 2021 uspěla jako absolutní vítěz projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice. Prestižní celostátní certifikát jí udělila Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví [ČSAZ].

„Letošní udělení akreditace vnímám jako potvrzení, že v naší nemocnici pracuje skvělý tým lékařů, sester i dalšího personálu. Že svoji práci všichni dělají nejen rádi, ale také dobře. Zavádění pravidel managementu kvality a bezpečnosti je totiž především o skvělé týmové spolupráci jak v odborné, tak lidské rovině. A mě jen těší, že nám akreditace potvrdila, že takový tým u nás v Písku máme, nešetří chválou ředitel nemocnice František Werner.

Upozorňuje na to, že náročné a rozsáhlé šetření nezávislé autority se zaměřilo jak na standardy a kvalitu poskytované péče, tak na její bezpečnost. Získání akreditace přitom podle jeho slov není vůbec jednoduchým procesem. Předchází mu rozsáhlé šetření. Komise SAK se v něm zaměřuje – vedle samotného poskytování medicínské péče – i na takové věci, jako je fungování administrativy či organizačních procesů v nemocnici. Zkoumá i zázemí nemocnice včetně technických provozů a kuchyně.

PN Písek je moderní zařízení s plným komfortem

Pro příjem do PN Písek jsou indikovaní pacienti s poruchami afektivního spektra – úzkostmi a depresemi. PNP přijímá pacienty s posttraumatickými stresovými poruchami, psychotickými poruchami a poruchami osobnosti. Nemocnice poskytuje všechny své zdravotnické služby v nové moderní čtyřpatrové budově. V přízemí nemocnice se nachází psychiatrická ordinace, rehabilitační centrum Návrat a kavárna.

Pacienti se léčí na třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Celková kapacita nemocnice je 112 lůžek na čtyřech odděleních. Pacienti mají k dispozici místnosti pro individuální terapie, skupinové psychoterapie a pracovní terapie. Každé oddělení má svou vlastní jídelnu, společenskou místnost, tělocvičnu, a dokonce kuřárnu.

„Režim každého pacienta je jiný, protože každý má odlišné požadavky a omezení. Pacienti nemají povinnost účastnit se všech aktivit, pokud by to znamenalo špatný vliv na jejich zdraví. Osobní programy tedy pacienti konzultují se svými lékaři, kteří jim doporučí a schválí daný režim. Lékařskou péči jsme schopni poskytovat i v jazyce ruském a ukrajinském,“ uvádí nemocnice na svých stránkách.

Nemocnice v Písku školí zaměstnance, jak zvládat agresivitu pacientů

Výše popsané potvrzuje primář nemocnice Marian Koranda. Zdůrazňuje, že kvůli požadavkům akreditace nemocnice neměnila nic zásadního. Většinu kritérií požadovaných akreditací oddělení splňují dlouhodobě. Což platí zejména pro ta, která se zaměřují na kvalitu a bezpečnost.

„Šlo spíše o drobné změny, vysvětluje primář s tím, že asi nejnáročnější byla příprava akreditace z hlediska úpravy některých administračních a organizačních procesů.

PN Písek patří do sítě Penta Hospitals CZ

Psychiatrická nemocnice Písek patří od roku 2018 do skupiny zdravotnických zařízení Penta Hospitals CZ. Podle zástupců skupiny je akreditace SAK jedním z dalších opatření zaměřených na zvyšování kvality a bezpečnosti poskytované péče.

„Skupina ve svých nemocnicích významně investuje nejen do technického vybavení, ale také do zlepšení zázemí pro pacienty a personál,” uvedl pro Zdravé Zprávy mluvčí skupiny Penta Hospitals CZ Vladislav Podracký.

Penta Hospitals převzala následnou intenzivní péči v Českém Brodě

V Česku Penta Hospitals CZ provozuje deset nemocnic. Skupina vlastní také síť 34 specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou [Alzheimer Home] a desítky ambulancí různého typu. Penta Hospitals CZ zaměstnává asi pět tisíc zaměstnanců a loni dosáhla obratu šest miliard korun. V České republice je největším soukromým poskytovatelem následné intenzivní péče nebo sociálních pobytových služeb.

Loni skupina ve svých zařízeních v České republice proinvestovala v oblasti modernizace a rozvoje více než půl miliardy korun a zhruba se stejným objemem investic počítá i letos.

Penta Hospitals od ledna převzala nemocnice ve Vimperku a Volyni

Penta Hospitals CZ je součástí největšího středoevropského zdravotnického holdingu Penta Hospitals International. Do něj s téměř 24 000 zaměstnanci patří 46 nemocnic a mnohá další zdravotnická zařízení. Vlastníkem holdingu je investiční skupina Penta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here