Z Ústřední vojenské nemocnice odchází její ředitel prof. Zavoral

0
468
Ustredni_vojenske_nemocnici
Foto: ÚVN

Ke konci června odejde z pozice ředitele pražské Ústřední vojenské nemocnice [ÚVN] její ředitel Miroslav Zavoral [70]. Učinil tak na vlastní žádost, jako důvod odchodu uvedl svůj věk. Nemocnici Zavoral vede od roku 2010.

O odchodu ředitele Zavorala z vedení pražské Ústřední vojenské nemocnice informuje [3.4.] v tiskové zprávě Ministerstvo obrany ČR [MO ČR], které je jejím zřizovatelem.

„Učinil jsem tak po zralé úvaze a s ohledem na můj věk. Dále se chci soustředit výhradně na medicínu a na péči o pacienty,“ řekl k důvodům odchodu profesor Zavoral.

Po odchodu z funkce se chce více věnovat vědě, výzkumu a vzdělávání ve své specializaci a předávat své zkušenosti dalším generacím lékařek a lékařů. A to jako přednosta Ústavu gastrointestinální onkologie ÚVN a Centra gastrointestinální onkologie.

Nemocnici vede profesor Zavoral od července 2010. Za jeho práci mu vyjádřila uznání a dík ministryně obrany Jana Černochová [ODS].

„Děkuji Miroslavu Zavoralovi za jeho dlouholetou službu v čele nemocnice a přeji mu úspěch v jeho dalším profesním i osobním životě,“ uvedla k jeho odchodu ministryně.

Právě ta v minulosti usilovala o odvolání profesora Miroslava Zavorala z funkce ředitele ÚVN. A je to právě tlak na personální změny, kteří zmiňují mnozí kritici ministryně Černochové. Podle nich je mnohdy nepromyšlený, chaotický a ne vždy oprávněný.

Nové vedení Ústřední vojenské nemocnice

Profesor Zavoral podal rezignaci k 30. červnu 2024. Poté je připraven předat nemocnici svému nástupci. Ten vzejde z výběrového řízení, které ministerstvo připraví a vypíše.

Do popředí zájmu veřejnosti se nemocnice dostala v posledních letech v době pandemie covidu, kdy v roce 2021 zajišťovala provoz největšího očkovací centra v pražské hale O2 universum. Další místa pro testování a očkování zajišťovala i ve svém areálu.

Ve stejném roce byl prof. Zavoral ošetřujícím lékařem tehdejšího prezidenta Miloše Zemana při jeho hospitalizaci v ÚVN. Tehdy se od Zemana ale dočkal kritiky za to, že předal předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi [ODS] zprávu o jeho zdravotním stavu. Vystrčil tehdy oznámil, že “podle názoru ÚVN není Zeman nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá.” O období kolem tehdejší Zemanovy hospitalizace má letos v dubnu vyjít kniha s názvem Spiknutí.

Zájemci o péči o prezidenta Zemana mají čas do 7.4.

Pražskou ÚVN na rozdíl od dalších více než deseti fakultních nemocnic nezřizuje Ministerstvo zdravotnictví ČR, ale spolu s vojenskými nemocnicemi v Brně a v Olomouci ji řídí Ministerstvo obrany ČR. V médiích se loni objevovaly informace o tom, že o odchod prof. Zavorala usiluje ministryně Černochová.

ÚVN je příspěvkovou organizací zřizovanou Ministerstvem obrany ČR. Zajišťuje zdravotní péči o dospělé pacienty ve všech specializacích s výjimkou kardiochirurgie, porodnictví a léčby popálenin. Jako jediná vojenská fakultní nemocnice v ČR je výcvikovým, vzdělávacím a odborným zdravotnickým zařízením Armády České republiky. Komplexně dlouhodobě pečuje také o válečné veterány.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here