Senát chce oddlužení pro více dlužníků zdravotního pojištění

0
1011
senat
Ilustrační foto: Senát PČR

Senát chce rozšířit okruh dlužníků na zdravotním pojištění, kteří by měli ve druhé polovině letošního roku dostat šanci na snazší vyrovnání dluhů. V tomto duchu upravil poslaneckou novelu, která nyní znovu míří do Sněmovny.

Novela, která doplňuje předchozí takzvaná milostivá léta či podzimy, má umožnit odpuštění penále a případných exekučních nákladů. Předloha by se podle kompromisní sněmovní verze měla vztahovat jen na ty, kdo by se přihlásili k úhradě dlužného pojistného, které už pojišťovna vymáhá daňovou exekucí.

Senátní úprava navrhuje, aby se odpuštění penále vztahovalo i na ty, proti kterým nezahájil úřad exekuci podle exekučního řádu. A také na ty, po nichž pojišťovny vymáhají i dlužné peníze podle daňového řádu prostřednictvím celní správy. Mimořádná úleva by se podle senátní úpravy ale nevztahovala na penále a exekuční náklady vymáhané soudním exekutorem.

Exekuce podle daňového řádu využívá podle poslaneckých předkladatelů zákona v čele s Patrikem Nacherem [ANO] zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny spoléhají standardně na soudní exekutory.

Senát: Úpravu navrhla skupina z ODS a TOP 09

Úpravu prosadila skupina senátorů v čele s Hanou Kordovou Marvanovou z klubu ODS a TOP 09. Předseda této frakce Zdeněk Nytra naopak podporoval verzi, kterou navrhl Senát, a pro kterou ale hlasovalo jen 34 ze 73 přítomných senátorů. Tři hlasy tak k přijetí chyběly. Pro úpravu naopak hlasovalo 42 senátorů.

Senátorka Kordová Marvanová nutnost úpravy zdůvodnila tím, že sněmovní verze zužuje podmínkami okruh osob, které by ji mohly využít, maximálně na stovky osob. Pojišťovny podle ní vymáhají v daňové exekuci jen penále, zatímco dlužné pojistné v soudní exekuci.

Platby na zdravotní pojištění vzrostly ne o desetikoruny ale stokoruny

Prominutí penále a dodatečných nákladů by se podle poslanecké novely mohlo týkat těch fyzických osob, vůči nimž byla nařízena daňová exekuce nejpozději do konce loňského roku. K úhradě dlužného zdravotního pojištění by se tito lidé museli přihlásit ve lhůtě od začátku července do konce listopadu. Zaplatit by je museli do konce roku.

Dluhy vyšší než 5 000 korun by mohli lidé splácet ve dvanácti měsíčních splátkách. Dluhy nad 50 000 korun v 36 měsíčních splátkách. Pokud by zadlužený některou ze splátek neposlal, daňová exekuce by pokračovala.

Jak to vidí poslanci

O odpuštění penále by podle tvůrců novely mohly požádat tisíce dlužníků, přičemž celkový objem zaplaceného pojistného se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Odpuštěné penále by mohlo podle předkladatelů představovat nižší desítky milionů korun.

Stát letos odpustí penále i na sociálním pojistném

Dlužníci zdravotního pojištění, kterým již nabíhá penále, ale ještě nečelí daňové exekuci, by mohli podle poslanecké novely žádat pojišťovnu o takzvané odstranění tvrdosti zákona. Většinou se jim odpouští nejméně polovina dlužného penále, v některých případech celé.

V minulosti se konala dvě kola oddlužovací akce u veřejných institucí, týkala se dluhů vymáhaných v soudních exekucích. Loni přijali zákonodárci dvojici zvláštních zákonů o mimořádném odpuštění penále a dalšího příslušenství u dluhů na sociálních odvodech a u daňových dluhů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here