Soud zrušil pokuty za řízení v opilosti. Tělo muže si alkohol vyrábí samo

0
529
opilosti
Ilustrační foto: Freepik.com

Belgický soud zrušil řidiči pokuty za řízení v opilosti, kterou u něj prokázala dechová zkouška. Čtyřicetiletý muž z Brugg na severu Belgie u soudu uspěl s námitkou, že alkohol si vytváří jeho tělo samo, aniž by vypil pivo, víno či destilát.

Belgický soud nakonec uznal, že čtyřicetiletý řidič trpí vzácnou poruchou organismu. V jejím důsledku si jeho tělo samo vytváří alkohol samo především při větším příjmu sacharidů v potravě.

„Máme z verdiktu soudu radost, ale ještě není definitivní,” řekla podle agentury AFP po soudním jednání v pondělí 22. dubna advokátka řidiče Anse Ghesquiereové.

Dodala, že prokuratura má nyní třicet dnů na odvolání.

Muž se před soud dostal kvůli dvěma pokutám uděleným policií za řízení vozidla pod vlivem alkoholu v posledních dvou letech, upozorňuje belgická televizní stanice BFMTV.

Deutsche Bahn zakáží kouření marihuany na nádražích

Nejvíce překročil povolený limit, který v Belgii činí půl gramu na litr krve, v dubnu roku 2022, kdy tester potvrdil v jeho těle téměř čtyřikrát větší množství, než belgické zákony povolují. To odpovídá vypití zhruba pěti piv. O měsíc později mu policisté při dopravní kontrole opět naměřili alkohol v krvi, tentokrát trojnásobek povoleného množství.

Řízení v opilosti bez užití alkoholu

Podle jeho advokátky Ghesquiereové několik lékařů nezávisle na sobě ale potvrdilo, že čtyřicetiletý muž trpí vzácnou nemocí nazývanou jako syndrom vlastního pivovaru [ABS]. Tu lékaři dosud prokázali asi u dvaceti osob na světě. Jde o poruchu, následkem níž si tělo pacienta samo vyrábí alkohol takzvaným samokvašením. Zvlášť při konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou pečivo, brambory a luštěniny.

Chraňte svou střevní výstelku. Nepijte alkohol!

V této souvislosti specialisté, kteří u muže potvrdili tuto výjimečnou metabolickou poruchu upozorňují na poddiagnostikovanost u této nemoci. Na světě podle nich budou podle nich vyšší počty pacientů se samovolnou produkcí alkoholu v těle.

Nicméně zhruba po dvou letech o udělení pokuty belgický soud uznal, že muž měl alkohol v krvi přičiněním “vyšší síly”, a zprostil jej viny.

Muž nyní podle obhájkyně dodržuje výživový režim, při němž se snaží předcházet konzumaci potravin stimulujících produkci alkoholu. Prokuratura mu doporučila, aby se také vyhnul pití alkoholických nápojů. Obhájkyně podotkla, že její klient nešťastnou souhrou náhod pracuje v pivovaru.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here