Deutsche Bahn zakáží kouření marihuany na nádražích

0
115
deutsche_bahn
Foto: Deutsche Bahn Personenverkehr

Německé dráhy, Deutsche Bahn, zakážou užívání marihuany na nádražích. Informovala o tom agentura DPA. Německo letos od 1.4. částečně legalizovalo konzumaci konopí pro rekreační účely. Omezení nyní platí pro hřiště a školy.

A k nim se přidají i vlaková nádraží. Zákaz bude platit i pro kuřácké zóny, které jsou na některých nádražích. Společnost Deutsche Bahn [DB] odpovídajícím způsobem přizpůsobuje pravidla chování cestujících, jak uvádí její zástupci.

„Na základě legislativního zákazu konzumace konopí přes den na pěších zónách nebo v okolí škol a hřišť chceme své cestující, zejména děti a mladistvé, na našich nádražích chránit. Proto obecně zakážeme konzumaci konopí na našich nádražích,” řekla mluvčí DB týdeníku Bild am Sonntag.

Aktualizovaný “domovní řád” Deutsche Bahn má být hotový a platný zhruba za měsíc. Od června pak bude DB pravidla vymáhat a porušení zákazu stíhat. Do té doby budou zaměstnanci drah podle mluvčí cestující “přátelskými výzvami a upozorněními” žádat, aby od kouření marihuany upustili.

Německo od dubna částečně legalizovalo rekreační užívání konopí. Nový zákon lidem umožňuje doma držet celkem 50 gramů konopí. K získání konopí mohou pěstovat nejvýše tři rostliny. Od července pak začnou v Německu fungovat pěstitelské kluby, které budou mít počet členů omezen na 500. Kluby budou sloužit jako výdejní místa pro členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů.

Legalizaci konopí provázela debata o řidičích

Legalizaci konopí v Německu provázela debata o tom, kolik THC bude policie tolerovat u řidičů. V Německu nyní platí přísný limit, což kritici označují za nespravedlivé, neboť řidiči mohou beztrestně usednout za volat s 0,5 promile alkoholu v krvi. Spolkový ministr dopravy Volker Wissing [FDP] navrhuje větší toleranci THC.

V Německu nyní platí pro řidiče limit do jednoho nanogramu THC na mililitr krevního séra. To je nulová tolerance. Za překročení limitu hrozí pokuta od 500 eur [cca 12 650 Kč] a zákaz řízení. Sankce vychází z doby, kdy užívání konopí v zemi legální nebylo.

Adiktologové i dětští praktici odmítají komercializaci konopí

Profesor dopravního práva Dieter Müller z vysoké školy saské policie veřejnoprávní regionální televizní a rozhlasové společnosti MDR řekl, že podporuje zachování současného limitu. Odvolává se na studie, podle kterých riziko při řízení znatelně stoupá už od hodnoty tří nanogramů na mililitr krevního séra.

Naopak toxikolog Stefan Tönnes, který je šéfem expertní komise, by souhlasil s mírným zvýšením limitu. Během současných debat zmínil nejprve hodnotu nejméně 3,5 nanogramu a později jako kompromis limit ve výši tří nanogramů THC.

Rozvolnění podporuje také Spolkový ústav pro silniční záležitosti [BASt], který se jako technicko-vědecká instituce věnuje vztahům mezi silnicemi, lidmi a životním prostředím. Ústav argumentuje novou studií, podle které do hladiny dvou nanogramů nejsou patrné žádné vlivy na řízení. Tato studie také uvádí, že od hodnoty 3,8 nanogramu lze pozorovat podobné účinky jako v případě tolerované hodnoty 0,5 promile alkoholu v krvi.

Antikuřácký zákon v Anglii

Za pozornost stojí i antikuřácký zákon v Británii, i když nesouvisí s marihuanou, ale dotýká se tabákových výrobků. V těchto dnech prošel plán britského premiéra Rishiho Sunaka zakázat osobám mladším 15 let kupovat cigarety prvním parlamentním hlasováním.

Zákon o tabáku a elektronických cigaretách brání dětem narozeným od roku 2009, aby si legálně kupovaly tabák. Nikterak ale tento zlozvyk nekriminalizuje. Omezuje prodej podle věku, čím přechází vzniku závislosti. Jakkoli obdobné zákony odborníci vítají, podobný zákon na Novém Zélandu letos nová koaliční vláda zrušila, jakmile se dostala k moci. Důvod byl nižší výběr daní z tabákových výrobků.

Nový Zéland: Jen dál kuřte, potřebujeme vaše peníze!

Podle odhadu britského Národního statistického úřadu [ONS] bylo v roce 2022 ve Spojeném království asi 6,4 milionu kuřáků. To je přibližně 13 procent dospělé populace. Je to ale méně než v jiných evropských zemích včetně Itálie, Německa či Francie. V nich podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] kouří 18 až 23 procent dospělých.

Italská města chrání nekuřáky. Škoda, že to se o Česku říct nedá

Zákaz kouření v Británii silně podporují lékaři, zdravotníci a charitativní organizace. Z průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou YouGov rovněž vyplývá, že zákaz kouření je populární. Třetina voličů podporuje postupné zavádění zákazu, 30 procent podporuje zákaz pro všechny najednou. Pouze čtvrtina byla proti jakémukoli zákazu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here