Svrčinová končí jako hlavní hygienička ČR a vrací se do Ostravy

0
1184
Svrcinova
Končící hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Za ní stojí ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Shumová, se kterou nedávno veřejnost informovala, že proti pertusi neočkované děti mohou zůstat v kolektivu, kde se potvrdil černý kašel. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Z funkce hlavní hygieničky ČR k dnešnímu [24.4.] dni odvolala vláda Pavlu Svrčinovou. Ta o uvolnění z funkce sama požádala. Svrčinová se nyní vrací na Ostravskou univerzitu, kde se chce věnovat pedagogické činnosti.

O odvolání Pavly Svrčinové informuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v tiskové zprávě. Do jmenování nového hlavního hygienika či hygieničky převezme agendu její stávající zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví MZ ČR Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci vypíše ministerstvo v nejbližších dnech.

„Celý profesní život jsem sloužila České republice v oblasti hygieny i veřejného zdraví. A to na národní i evropské úrovni. V poslední době jsem seznala, že je třeba zodpovědnost za tuto nejvyšší odbornou funkci v oblasti veřejného zdraví předat dál,“ zdůvodnila svůj odchod z funkce hlavní hygieničky ČR Pavla Svrčinová.

Svým kolegům se Sekce hlavní hygieničky Ministerstva zdravotnictví ČR poděkovala. Rovněž za spolupráci vyjádřila dík krajským hygienám. Právě s jejich vedeními Svrčinová v posledních měsících připravovala reformu krajských hygienických stanic, které mají nově spadat pod jeden centrálně řízení úřad Hygienická služba ČR.

MZ ČR chystá nový úřad. Bude jím Státní hygienická služba

„V dalším období se chci nadále věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity,” přiblížila své budoucí plány Pavla Svrčinová.

Vše dobré do další profesní dráhy popřál končící hlavní hygieničce i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Děkuji paní doktorce Svrčinové za její celoživotní službu České republice. Její schopnosti a nedocenitelné zkušenosti v oblasti ochrany veřejného zdraví dekády sloužily České republice,“ uvedl k jejímu odchodu ministr.

Svrčinová je uznávanou odbornicí na veřejné zdraví

Pozici hlavní hygieničky ČR vykonávala Pavla Svrčinová od března 2021 do července téhož roku v pověření. V červenci 2021 ji pak do funkce jmenovala tehdejší vláda. Zároveň zastávala pozici náměstkyně ministra zdravotnictví pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví.

Funkci tehdy převzala Svrčinová po své kolegyni Jarmile Rážové, kterou údajně na žádost tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše [ANO] odvolal exministr Jan Blatný. I toho nedlouho na to expremiér z ministerské pozice odvolal.

Pověřená Pavla Svrčinová se stala hlavní hygieničkou

Pavla Svrčinová je považována za odbornici v oblasti ochrany veřejného zdraví se zkušenostmi ze zahraničí. V letech 2009 až 2015 působila jako auditorka bezpečnosti potravin v Potravním a veterinárním úřadu na Generálním ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin u Evropské komise [EK] v Bruselu. Na starosti měla vedení auditních týmů pro audit národních systémů úředních kontrol bezpečnosti potravin ve státech Evropského společenství a v třetích zemích.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here