MZ ČR chystá nový úřad. Bude jím Státní hygienická služba

0
1547
hygienicka_sluzba
Ministerstvo zdravotnictví ČR / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Reforma krajských hygienických stanic zavádí nový úřad zvaný Státní hygienická služba [SHS]. Podřízeny mu budou krajské hygieny. Změnu přináší ministerstvem zdravotnictví navrhovaná novela zákona o ochraně veřejného zdraví.

Změny ve struktuře a vedení hygienických stanic dnes [26.4.] představilo hejtmanům krajů Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZd ČR].

„Závazné metodické pokyny pro krajské hygienické stanice skrze jeden úřad povede především k zefektivnění stávajícího režimu, a k propojení jednotlivých středisek,” vysvětlil důvody vzniku nového úřadu náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Česká pirátská strana].

S redukcí regionálních pracovišť, potažmo pracovních míst, si hygienici a další pracovníci v oboru nemusejí dělat starosti. Dle Pavlovice novela počítá se zachováním 14 hygienických stanic, jež budou kopírovat stávající krajská zařízení. Stejně tak MZ ČR ve své zprávě zdůrazňuje plné zachování současných pracovně odborných pozic na hygienách.

„Všichni státní zaměstnanci zůstanou zařazení na stejných pozicích se stejným místem výkonu služby,“ ubezpečil veřejnost úřad.

Novela se dotkne pouze samotných ředitelů krajských hygienických stanic. Ti se totiž přesunou do pozice takzvaných oblastních ředitelů. Podřízeni tak budou přímo nově jmenovanému řediteli zmiňované Státní hygienické služby.

Obavy o “funkci” nemusí mít ani hlavního hygienik ČR, který je jedním z osmi náměstků ministra zdravotnictví. I tato pozice zůstane dle navrhované úpravy zachována. A to nadále pod ministerstvem zdravotnictví.

Státní hygienická služba ujasní řízení hygien v Česku

Nově vzniklý orgán státní správy nazvaný Státní hygienická služba [SHS] dle Pavlovice sníží dvojí řízení krajských hygienických stanic. A zpřesní jejich kompetence.

„Vnímám to jako krok vpřed i v návaznosti na zkušenosti s pandemii covid-19,” vyjasnil náměstek Pavlovic.

A stejně to vnímá i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Ten o nutnosti centrálního řízení hygienických stanic hovořil již několikrát. Naposledy pak minulý týden před poslanci sněmovního výboru pro zdravotnictví.

„KHS musí mít centrální vedení a daleko lépe být propojeny s krizovými štáby krajů. To proto, aby je hejtmani mohli daleko více využívat, pokud je problém v konkrétním kraji,“ přiblížil svou představu reformy KHS ministr Válek.

Reforma KHS dle ministra Válka tkví v centrálním řízení

Návrh na centralizaci KHS už tady jednou byl

Není bez zajímavosti, že novelu zákona, která měla centralizovat hygienickou službu a posílit její pravomoci, připravil už v prvním roce epidemie koronaviru, přesněji pak v listopadu 2020, tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. To na pokyn tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše [ANO].

Zástupci tehdejší opozice STAN, TOP 09, KDU-ČSL a ODS ji však zkritizovali s tím, že by novela zákona o ochraně veřejného zdraví dala bezprecedentní pravomoci jednomu superúřadu, tedy nově vzniklému úřadu Státní hygienické služby.

Opozice odmítla vznik Státní hygienické služby

Návrh z doby, kdy funkci hlavní hygieničky ČR zastávala Jarmila Rážová, měnil krajské hygienické stanice na územní jednotky Státní hygienické služby. A nadřazoval jim jejího ústředního ředitele.

Nově měla mít SHS pravomoc například omezit a zakázat cestování. Omezit plošně setkávání lidí, veřejnou dopravu, školy, obchody, služby či zakázat veřejné a soukromé akce. Na tak přísná omezení vláda v současné době potřebuje nouzový stav.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here