Defibrilační elektrodu vyjmou lékaři z těla pacienta už za 15 minut

0
437
defibrilacni_elektrody
Profesor Miloš Táborský připravuje takzvaný sheat, na jehož konci je laserový generátor fungující jako ostrý nůž. S jeho pomocí odstraňují olomoučtí kardiologové defibrilační elektrodu z těla pacienta. / Foto: FN Olomouc

Defibrilační elektrodu z těla pacienta vyjmuli olomoučtí kardiologové pomocí laseru za patnáct minut. V 90. letech takový výkon zabral několik dnů, jelikož se elektroda z těla dostávala postupně.

Srdeční defibrilační elektrodu museli kardiologové Fakultní nemocnice Olomouc [FN Olomouc] pacientovi vyjmout kvůli zánětu nitroblány srdeční [bakteriální endokarditida]. To proto, aby vyléčili infekci, která pacienta ohrožovala na životě. A vůbec jako první v Česku při tomto výkonu použili laserovou technologii takzvanou technologii excimerového laseru druhé generace.

„Pomocí takzvaných sheatů, které mají podobu černé trubice zaváděné do těla pacienta, aplikujeme energii zprostředkovanou laserovým generátorem na konci katetru. Působí tak jako nůž, který řeže struktury a tkáně v místech, kde je elektroda přirostlá,“ popisuje výkon přednosta I. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc prof. Miloš Táborský.

V Česku je nová metoda pro kardiostimulátory. Hradí ji pojišťovny

Pro lepší pochopení upřesňuje, že při odstraňování defibrilační elektrody pracují specialisté v podstatě se sofistikovaným a velice přesným nožem, na jehož konci není ostří, ale laserem dodaná energie.

„Od začátku monitorujeme stav pacienta intrakardiální echokardiografií, abychom včas věděli o jakékoliv komplikaci. A máme podporu kardiochirurgického týmu pro případ akutního zásahu,“ dodává profesor Táborský.

Defibrilační elektrody se dříve odstraňovaly mechanicky

Ještě předtím, než olomoucká nemocnice pořídila na interní kliniku kardiologickou tuto vyspělou laserovou technologii druhé generace, odstraňovali kardiologové elektrody z těla pacienta mechanicky. Což byl v porovnání se současnou metodou podstatně delší a pro pacienta náročnější výkon.

„Používaly se mechanické sheaty, které sice také ořezávaly tkáň, ale výrazně hrubším a méně bezpečným způsobem,“ poznamenává prof. Táborský.

První extrakce defibrilačních elektrod, se kterými se setkal v prvních letech své praxe kardiologa, považuje z dnešního pohledu za docela kuriózní. Elektrody se vytahovaly složitě a zcela mechanicky.

„Pacient ležel několik dnů nehybně na jednotce intenzivní péče, měl přivázanou lahev s fyziologickým roztokem a elektroda se vytahovala přes speciální kladku kousek po kousku ven. To byly dřevní doby v počátku devadesátých let,“ vzpomíná na první techniky vyjmutí elektrod prof. Táborský.

Umíráme na srdeční selhání i poruchy srdečního rytmu, říká profesor Linhart

Oproti tomu dnes s používanou metodou pomocí laseru zvládnou specialisté elektrodu odstranit za čtvrt hodiny. Což nejenže šetří čas zdravotníků, ale je i komfortnější pro pacienta.

„Máme patnáctileté zkušenosti s řešením komplikací kardiostimulátorů, kardioverterů-defibrilátorů a dalších technických implantátů. Využitím nové generace excimerového laseru jsme ale zahájili novou éru,“ říká k novince na pracovišti.

Letos plánují specialisté interní kliniky kardiologické olomoucké fakultní nemocnice provést zhruba sto dvacet takových výkonů. To pro pacienty z celé Moravy.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here