Na hygienu v restauracích má plně dohlížet už jen SZPI

0
294
hygienu
Foto: Freepik.com

Kontroly restauračních provozů mají plně přejít z kompetencí hygien na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci [SZPI]. Ta už nyní hygienu v restauracích částečně kontroluje. Změnu přináší novela o návykových látkách.

Převedení kompetencí v oblasti kontrol stravování v restauracích z hygienických stanic na SZPI je součástí novely o návykových látkách, která je před třetím sněmovním čtením. Hlavním důvodem novelizace bylo zavedení nového seznamu psychomodulačních látek, jejichž užívání nebude v ČR zakázané, ale regulované. Na tento seznam se má zařadit například nyní zakázané HHC a jemu podobné psychostimulační látky. Anebo třeba stále neregulovaný kratom.

Se změnou kompetencí v oblasti kontrol hygieniků v restauracích souhlasilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Na středečním [24.4.] jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví to řekla jedna z autorek návrhu poslankyně Martina Ochodnická [TOP 09].

Takový návrh někteří z poslanců kritizovali a označili jej za “přílepek”. Navrhovali proto pozastavit projednávání zákona.

„Buď to bude vráceno do druhého čtení s opravou nebo ANO nebude moci tento návrh podpořit,” uvedl poslanec ANO David Kasal, který byl jedním ze spolupředkladatelů.

Svrčinová končí jako hlavní hygienička ČR a vrací se do Ostravy

V závěrečném hlasování 12 z jednadvaceti poslanců Výboru návrh na změnu zákona o návykových látkách podpořilo.

Náměstek Pavlovic: Hygieny se připravují na krize

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti] pozměňovací návrh poslancům vysvětlil tak, že změna umožní hygienikům se soustředit na nové agendy, které jim zákony dávají. Konkrétně jmenoval přípravu na potenciální krize.

Podle novely by kompetence kontrol restauračních provozů zcela přešly na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Té část kompetencí z oblasti ochrany veřejného zdraví v těchto provozovnách náleží již od roku 2015.

Pokus převést na ni kontroly plně byl už v roce 2021, kdy takový návrh Sněmovna vložila do novely o potravinách. Návrh při schvalování legislativy ale zrušil Senát.

Náměstek Pavlovic dále argumentoval, že ministerstvo připravuje novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Ta nynějších čtrnáct krajských hygienických stanic a Hygienickou stanici hlavního města Prahy sjednocuje a podřizuje pod jeden ústřední orgán Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Hygienickou službu ČR.

„Očekávám, že bychom měli do konce května vypořádat všechny připomínky. Poté tuto vypořádanou verzi představíme před dalšími kroky na výboru pro zdravotnictví,” řekl Pavlovic.

MZ ČR chystá nový úřad. Bude jím Státní hygienická služba

Otevřená novela o návykových látkách vznikla jako reakce na případy, kdy byly hospitalizované děti po otravě cukrovinkami s psychomodulační látkou HHC. Poprvé se vláda zákazem zabývala už v červnu 2023. Na kompromisu ale nebyla shoda. Od začátku března tak platí zákaz prodeje výrobků obsahujících látky HHC, THCP a HHC-O. MZ ČR nyní připravuje jeho rozšíření o další látky, které je nahradily.

Podle původních záměrů měla novela platit od roku 2025. U méně rizikových látek má umožnit kontrolovaný prodej dospělým lidem jen v kamenných prodejnách a bez reklamy.

„Obecně je zvolena přísnější regulace než u tabákových výrobků nebo alkoholu,” řekla k novele na Výboru jeho předsedkyně Zdeňka Němečková Crkvenjaš [ODS].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here