Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] vyzývá veřejnost, aby nehromadila ve velkých objemech léky s obsahem účinné látky paracetamol. Nutno dodat, že ji vyzývá ve chvíli, kdy tyto léky již běžně nejsou k dostání v mnoha lékárnách.

„V souvislosti s globální epidemiologickou situací, v kontextu s Covid-19, došlo v posledních týdnech k výraznému navýšení poptávky u některých volně prodejných léčivých přípravků. A to z důvodu předzásobování ze strany pacientů. Toto je patrné především u léčivých přípravků s obsahem léčivé látky paracetamol,“ uvádí ve své zprávě SÚKL.

Upřesňuje, že u nejprodávanějšího léčivého přípravku z této skupiny došlo v posledních týdnech k navýšení prodeje více jak trojnásobně. To pro představu znamená, že se během jednoho týdne prodala jindy měsíční poptávka. To je více než 300 tisíc balení.

„Dle dostupných informací je obdobný nárůst prodeje patrný i u dalších léčivých přípravků s obsahem paracetamolu, a proto u mnoha z nich došlo k vyprodání. Takto enormní předzásobování ze strany pacientů vede ke krátkodobé nedostupnosti léčivých přípravků s obsahem paracetamolu na trhu,“ upřesňuje SÚKL.

Paracetamol nechybí jen v ČR

Podle vyjádření zástupců ústavu ale SÚKL aktuální dostupnost léčivých přípravků na trhu spolu s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] neustále monitoruje. To znamená, že je ve spojení s výrobci a držiteli rozhodnutí o registraci, kteří pracují na plynulém zajištění dodávek pro české pacienty.

„Můžeme potvrdit, že v příštích dnech jsou plánované dodávky v řádu několika set tisíc balení. Ministerstvo zdravotnictví ČR a SÚKL zároveň jednají o zajištění dalšího dovozu,“ upřesňuje SÚKL ve své zprávě.

Závdavkem přidává, že léky nechybějí jenom v Česku, ale obdobná situace panuje ve více zemích Evropy. A tak některé státy, jako například Dánsko, Norsko, Irsko, Belgie aj., již omezily nařízením výdej volně prodejných léčivých přípravků. Jiné země, jak dodává SÚKL, například Slovensko, uvádějí zase nedostupnost paracetamolu, ibuprofenu a acylpyrinu.

SÚKL vyzývá veřejnost

V souvislosti s nedostatkem léčiv s účinnou látkou paracetamol v českých lékárnách se pak SÚKL obrací na veřejnost hned se dvěma výzvami.

  • Vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují.
  • Ve vztahu k této léčivé látce [paracetamol, pozn. red.] připomínáme, aby se pacienti řídili příbalovou informací a nepřekračovali maximální doporučené denní dávky. V případě předávkování hrozí závažné poškození jater!

Dodejme, že v minulosti na vzniklý nedostatek léků v důsledku šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2 reagovali i výrobci léků. Například společnost Zentiva minulý týden zvýšila výrobu paracetamolu a ibuprofenu v pražském výrobním závodě. Tedy ještě předtím, než začal platit zákaz vývozu léků z ČR, jenž nařídila vláda. Mluvčí podniku k tomu dodala, že pokud by [české, pozn. red.] státní zdravotnické instituce vyjádřily potřebu, firma je připravena navýšit výrobu i pro český trh.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here