Nadační fond pomoci [NFP] Karla Janečka představil novou dárcovskou platformu Znesnáze21. Ta umožňuje ve velmi krátkém čase založit on-line charitativní sbírky pro osoby v tíživé životní situaci či pro neziskové organizace.

V prvních sbírkách mohou dárci posílat finanční příspěvky Klubu nemocných cystickou fibrózou. Dále pak pozůstalým po jedné z obětí střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava či příbuzným patnáctiměsíční Olivie, která loni při tragické dopravní nehodě přišla o oba rodiče. Dárci mohou přispívat jednotlivým sbírkám on-line prostřednictvím zabezpečené platební brány.

Lidé získávají kvalitní, technologicky vyspělou a systematickou možnost, jak přispívat na charitativní projekty. Navíc s vysokou mírou jistoty, že přispívají skutečně lidem či organizacím, kteří pomoc potřebují, a nejedná se o podvod,“ říká Karel Janeček, zakladatel a předseda správní rady NFP.

NFP založili v roce 2012 Karel Janeček a Markéta Sýkorová. Hlavní činností fondu je pomáhat obětem agrese, podvodů a iracionální byrokracie, a to formou přímé finanční pomoci. Od roku 2014 se fond navíc věnuje crowdfundingovým sbírkám. Za dobu své existence [díky dárcům a patronům] rozdělil fond potřebným 28 milionů korun.

Jak Znesnáze21 funguje

Sbírku nemusejí zakládat přímo koneční příjemci vybraných finančních prostředků, ale například i lidé z jejich okolí. Poté co pracovníci fondu důkladně ověří pravdivost sbírky, zařadí ji na platformu Znesnáze21. Tam na ni může kdokoli přispět formou takzvaného crowdfundingu. Sociální pracovníci fondu ověřenými mechanismy u každé ze sbírek důkladně kontrolují, zda je účel jejího konání pravdivý.

Ochota Čechů pomáhat je mimořádná, ročně darují na charitativní projekty přes osm miliard korun. Platforma Znesnáze21 dává lidem transparentní příležitost, jak pomáhat rychle, cíleně a účinně. Obdarovaní dostanou peníze ze sbírky, ať už se cílovou částku podaří vybrat, či nikoliv,“ vysvětluje Čestmír Horký, autor celého konceptu Znesnáze21.

Podle něj jednoduchost platformy a minimální byrokracie výrazně usnadňují rychlé založení sbírky. Což je obzvlášť důležité v případě pomoci pro osoby, kteří se musejí náhle vyrovnat s náhlou nepřízní osudu.

Výhodou Znesnáze21 je i to, že splňuje zákonné nároky na uskutečnění veřejné sbírky. To znamená, že příjemci nemusí na rozdíl od sbírek, které probíhají například přes sociální sítě, vybrané peníze danit. V opačných případech většinou musejí zakladatelé sbírky odvést státu patnáctiprocentní daň z vybrané částky, což lidé často nevědí.

Pro Klub nemocných cystickou fibrózou

Na úvod svého fungování spustil fond Znesnáze21 trojici charitativních sbírek. První z nich je určena pro Klub nemocných cystickou fibrózou. Ten již 28 let poskytuje přesně zaměřenou podporu pacientům s touto nevyléčitelnou nemocí a jejich blízkým.

Přispíváme na nákladnou léčbu, hradíme inhalační a fyzioterapeutické pomůcky. Zastupujeme pacienty na veřejnosti a poskytujeme jim i dlouhodobou psychosociální podporu,“ říká ředitelka klubu Simona Zábranská.

Podle ní se za Klubem cystické fibrózy, jejímž patronem je herec Ivan Trojan, skrývají stovky osobních příběhů nevyléčitelných pacientů v různých stadiích onemocnění.

„Za vybrané finance pořídíme přístroj pro intenzivní očištění plic, který stojí 200 000 korun, a uskutečníme projekty, které usnadní léčbu pacientů,“ upřesnila Simona Zábranská.

Pro děti, které přišly o rodiče

Ve druhé sbírce mohou dárci přispět rodině Petra Langa, otce bránícího 10. prosince loňského roku vlastním tělem svou dceru. To, když se v čekárně ostravské nemocnice rozezněly výstřely z pistole muže, který zahájil z bezprostřední blízkosti střelbu na přítomné pacienty. Petru Langovi se podařilo dceru zachránit, ale položil při tom svůj život.

Třetí sbírka je určena pro patnáctiměsíční Olivii a její rodinu. Dívka přišla v loňském roce při tragické dopravní nehodě o oba rodiče a nenarozeného sourozence. Dnes o ni pečuje především teta s babičkou. U autonehody tehdy zasahovala i posádka leteckých záchranářů Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, kteří Olivii primárně ošetřili a transportovali do nemocnice. Patronem sbírky pro Olivii je Petr Kolouch, ředitel pražské záchranné služby.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here