Diakonie Praha žádá o prostředky na nový domov pro autisty

0
562
Diakonie_Praha
Vizualizace: Diakonie Praha

Diakonie Praha připravuje otevření nového domu pro dospělé autisty. Dvě třetiny z celkových nákladů ve výši 20 milionů Kč uhradí Ministerstvo práce a sociálních věci [MPSV] formou dotace. Zbytek chce Diakonie Praha získat od dárců.

Diakonie Praha má v plánu otevřít sociální službu domova se zvláštním režimem v pražských Stodůlkách v lednu 2023 [viz vizualizace výše]. Otevření bude předcházet dostavba stávající budovy v ulici Vlachova, kde se poskytují i další sociální služby. Patronkami projektu jsou Kateřina Sokolová a Mahulena Bočanová.

Diakonie ČCE: Pečující lidé ustláno na růžích nemají

Nové centrum má fungovat celoročně 24 hodin denně. Cíl je, aby se stalo stabilním domovem pro dospělé klienty s těžší formou autismu. Jde tedy o klienty, kteří potřebují individuální, intenzivní, a hlavně neustálou péči, a mají trvalé bydliště v Praze. Nové zařízení má mimo jiného ulevit i rodinám, které se o své dospělé děti denně starají.

Diakonie Praha nemá peníze na dofinancování centra

V novém domově vytvoříme téměř domácí prostředí s vyšší mírou podpory klientům. K dispozici budou mít převážně jednolůžkové pokoje, včetně veškerého zázemí. Zabezpečíme také budoucí provoz, k němuž ale potřebujeme adekvátně početný a vyškolený personál, který bude klientům neustále k ruce pro potřeby každodenního života,“ říká ředitel Diakonie Praha Jakub Suchel.

Dodává, že podpořit provoz centra s ohledem na personální zázemí již zvláštním usnesením zastupitelstva slíbil i Magistrát hlavního města Prahy. Přesto zástupci Diakonie již teď ví, že jim chybějí finanční prostředky.

Diakonie ČCE nabízí pomoc pečujícím lidem

„Ačkoliv státní dotace částečně pokryje financování stavby domova, role dárců, ať už samotných lidí, firem nebo nadací, bude klíčová,“ tvrdí koordinátorka PR a fundraisingu Barbora Dukátová.

Upřesňuje, že dobročinnost ze strany veřejnosti bývá ve vyspělých zemích považována za normální, i v České republice podle ní tato tendence neustále roste.

Každodenní domácí péče o nemocné je řehole

Ze statistik MPSV a výzkumu bývalé ombudsmanky Anny Šabatové z roku 2018 Dostupnost sociálních služeb pro osoby s poruchou autistického spektra vyplývá, že v Česku je nedostatek pobytových sociálních služeb pro osoby s autismem. Přitom péče o ně je extrémně náročná. Což potvrzuje i jedna z klientek Diakonie Praha, paní Marcela: „Pokud nemáte pomoc rodiny a zároveň se vám nedaří sehnat kvalitní a dostupnou profesionální pomoc a sociální službu, míra stresu, úzkosti a vyčerpání je opravdu velká.”

Její dcera Amy trpí autismem s problémovým chováním a dalšími zdravotními problémy způsobenými vzácnou genetickou mutací a těžkým porodem.

Jak funguje Diakonie Českobratrské církve evangelické

„Tím, že se mi narodilo dítě s těžkým postižením, jsem ztratila svobodu, dostala se do poměrně velké sociální izolace, nemohla dělat absolutně běžné věci. Třeba i nákup byl velký problém a strach, jak ho zajistit. […] Pak už se jen točíte v bludném kruhu, těžko hledáte cestu ven, i když se snažíte,“ popisuje.

Diakonie Praha je nezisková organizace patřící do celorepublikové diakonické sítě, podporuje děti a dospělé s mentálním nebo kombinovaným postižením. Provozuje dva denní a jeden týdenní stacionář, odlehčovací službu, chráněné bydlení, domov pro osoby se zdravotním postižením, sociálně terapeutickou dílnu a centrum denních služeb. Více o jeho novém projektu zde.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here