Příjmy z veřejného zdravotního pojištění mají být letos téměř 325 miliard korun

0
268

Vláda doporučila Poslanecké sněmovně ČR chválit rozpočet systému veřejného zdravotního pojištění. Příjmy veřejného zdravotního pojištění budou podle odhadů ministerstev zdravotnictví a financí v roce 2019 téměř 325 miliard korun.

Systém bude podle materiálu, který projednala vláda, v přebytku asi 3,32 miliardy korun, což je o zhruba šest miliard korun méně než letos. Systém veřejného zdravotního pojištění bude v roce 2019 přebytkový především vlivem vysokého tempa růstu české ekonomiky. Celkové příjmy se očekávají ve výši 324,8 miliard korun, celkové výdaje 321,6 miliard korun.

Výdaje nad příjmy

Do zdravotnictví putuje asi 7,3 procenta HDP. Polovina peněz zdravotních pojišťoven směřuje do nemocnic, asi čtvrtina jde na léky, pět až šest procent získávají praktičtí lékaři, sedm ambulantní specialisté a šest procent zubaři. O zbytek se dělí lázně, doprava a laboratoře. I přesto výdaje na zdravotní péči rostou rychleji než příjmy z pojištění. Což potvrzuje i vládní materiál, který zmiňuje především velký tlak na růst úhrad poskytovatelům zdravotních služeb. [Úhrady poskytovatelům příští rok zvyšují také vládou schválené vyšší příplatky za práci na směny pro zdravotní sestry. Celkově půjde na platy zdravotníků o šest miliard korun víc než letos. Náklady rostou také kvůli stárnutí populace a příchodu nových, dražších technologií a léků.]

Jak to bylo v roce 2017

V roce 2017 skončilo veřejné zdravotní pojištění v zisku 9,53 miliardy korun. Celkové příjmy byly 284,8 miliard korun, z toho 65,3 miliardy ze státního rozpočtu, a výdaje 275,3 miliardy korun. V letošním roce jde do systému asi 300 miliard korun. [Svaz zdravotních pojišťoven v říjnu varoval, že stejně vysoké tempo růstu nákladů na zdravotní péči nebude v dalších letech možné. Buď se podle něj zvýší platba státu, nebo se omezí nárok na péči.]

Rezervy pojišťoven

Rezervy zdravotních pojišťoven v příštím roce vzrostou na 43 miliard korun. Podle dokumentu připraveného pro jednání vlády sice rezervy na účtech zdravotních pojišťoven i v příštích letech porostou.

„Finanční odolnost zdravotních pojišťoven tak výrazně vzroste,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Přebytky pojištění nebudoupodle ní  stačit na zvýšení rezerv na úroveň hodnot před finanční krizí 2008. Objevují se i názory, které tyto rezervy kritizují. Argumentují tím, že zdravotní pojišťovny tu nejsou od vytváření finančních rezerv, ale od proplácení zdravotní péče. Na její úkor pojišťovny tvoří zmíněné rezervy.

Jak funguje systém veřejného zdravotního pojištění

Ze státního rozpočtu přicházejí peníze do systému veřejného zdravotního pojištění jako měsíční platba za takzvané státní pojištěnce, jako jsou děti, senioři nebo nezaměstnaní. [Do roku 2020 je plánovaný její nárůst o 3,5 miliardy korun ročně, systém další pravidelné valorizace svázaný s průměrnou mzdou ministerstvo v současné době připravuje.] Většinu příjmů systému tvoří pojistné vybrané od zaměstnavatelů, podnikatelů a živnostníků.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here