Revize SÚKLu ušetří bezmála 1,5 mld. Kč ročně za imunosupresiva

0
620
imunosupresiva
Foto: Pixabay.com

Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] rozhodl o změně úhrady u některých biologik [imunosupresiva] na revmatická, kožní nebo střevní onemocnění. Systém veřejného zdravotního pojištění tak ušetří od stovek milionů korun až po bezmála 1,5 miliardy korun ročně.

Odhadovaná úspora je jednou z největších v historii. Na některé léčivé přípravky byly uzavřeny dohody o úhradě a dohody výrobce o nejvyšší ceně se zdravotními pojišťovnami.

„V případě, že by spotřeby těchto léčiv byly stejné jako v roce 2018 a úhrady zůstaly tak, jako při zahájení revize, lze odhadovat finanční úsporu ve výši stovek milionů až 1,4 miliardy korun. Léčivé přípravky nemusejí být totiž prodávány za maximální stanovené ceny. Platí, že čím nižší je skutečně uplatňovaná cena, tím nižší bude také skutečná úspora,“ vysvětluje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Podle ní i přes změnu výše úhrady by nemělo dojít k tomu, že pacienti užívající tyto přípravky na ně budou nově doplácet. [Výše doplatků závisí kromě úhrady ze zdravotního pojištění také na prodejní ceně, která je daná držitelem rozhodnutí o registraci, a také na podmínkách smlouvy uzavřené mezi specializovaným pracovištěm a zdravotní pojišťovnou.]

„O zahájení správního řízení požádala Všeobecná zdravotní pojišťovna tak, jak jí to umožňuje zákon. Abychom takovou revizi mohli zahájit, musejí odhadované úspory činit alespoň 30 milionů korun,“ upřesnila Irena Storová.

Imunosupresiva a jejich revize

Součástí revize ze strany SÚKLu byla skupina terapeuticky zaměnitelných přípravků nazvaná imunosupresiva. Tedy biologická léčiva určená k terapii revmatických, kožních nebo střevních onemocnění. Příkladem pro využití léků může být revmatoidní artritida, psoriáza, ankylozující spondylitida, Crohnova choroba, ulcerozní kolitida nebo akné inversa. Léčiva obsahují látky etanercept, infliximab, adalimumab, certolizumab-pegol a golimumab.

Výše uvedené látky využívají obranyschopnost organismu k boji proti některým autoimunitním chorobám. Konkrétně blokují uvolňování látek odpovědných za rozvoj zánětu [tzv. prozánětlivé cytokiny TNF-alfa]. Zároveň dokáží i stimulovat odpověď imunitního systému pacienta.

Takové léky jsou dle zákona účtovány jako zvlášť účtované přípravky. To znamená, že jsou účtovány specializovaným pracovištěm na žádanku [tj. na základě smlouvy uzavřené mezi specializovaným pracovištěm a zdravotní pojišťovnou] a nikoliv vydávány na recept. Jedná se o pracoviště zajišťující podání uvedených přípravků na nejvyšší odborné úrovni.

Co udělá revize

Revize mění úhradu u posuzovaných léků, zachovává úhradu posuzovaných léčivých přípravků v jejich hrazených indikacích, včetně podmínky jejich podání v tzv. specializovaných pracovištích. Podle Ireny Storové Státní ústav pro kontrolu léčiv vede stovky revizí ročně. Každoročně tak zajišťuje snižování nákladů zdravotních pojišťoven na léky o stovky miliónů korun.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here