Přemíra informací může být někdy stejně škodlivá jako jejich nedostatek. A když jde o zdraví budoucí matky, pak se dá mluvit o dvojím nebezpečí. Ověřené informace o tom, jak užívat léky v těhotenství nabízí nová knížka Průvodce léky v těhotenství v síti lékáren Dr.Max.

Prostředí sociálních sítí a internetu, které je první pomocí každého nemocného člověka, je plné rozporuplných nebo absolutně zavádějících tvrzení. A to se týká i informací o užívání léků, hlavně pak v těhotenství, kdy musí žena více rozmýšlet, jaké léky a kdy může užít.

„Na nejasné otázky k užívání léků v těhotenství a jejich vlivů na matku i dítě pomáhá odpovědět čerstvá knižní novinka Průvodce léky v těhotenství, která je k dostání v lékárnách Dr.Max. Připravili jsme ji ve spolupráci s Ústavem pro péči o matku a dítě v pražském Podolí,” říká mluvčí sítě lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Kolektiv autorů lékařů a lékárníků v knize nejen popisuje, co všechno může budoucí rodička očekávat v jednotlivých trimestrech, ale hlavně to, jak si během nich poradit s různými nemocemi nebo zdravotními obtížemi.

Léčba v různých stádiích těhotenství

Ne všechny léky je v době těhotenství vhodné užívat. K podávání léčivých přípravků je potřeba v tomto období přistupovat velmi obezřetně. Těhotenství není devět měsíců trvající, ustálený stav. Spíše naopak, jeho jednotlivé fáze se výrazně liší a to i z hlediska možných rizik. To znamená, jaké léky mohou nastávající maminky bezpečně užívat, souvisí především se stupněm těhotenství.

Podle lékařů je nejrizikovější z hlediska možného vzniku vrozených vývojových vad období vývoje orgánů embrya – tedy od 5. do 12. týdne těhotenství. Další rizikové období je kolem porodu, kdy mohou léky negativně ovlivnit jak samotný porod, tak i stav a adaptaci novorozence.

Odborníci ale upozorňují i na to, že je zbytečné a často i škodlivé, odmítat léky v době těhotenství. I to může mít totiž negativní vliv na vývoj plodu.

Neléčení není řešením

Jedním z nejběžnějších zdravotních problémů nastávajících maminek jsou různé horečnaté nebo bolestivé stavy. Ty mohou samy o sobě vést ke stresu, který se následně přenáší i na nenarozené dítě. Například v případě rýmy, angíny, chřipky nebo zánětu průdušek sice zabrání imunita budoucí maminky a placentární bariéra přechodu infekce na dítě, ale problém je vysoká horečka, která tato onemocnění často provází.

Studie například prokázaly možnou souvislost mezi horečkou a rizikem vzniku vrozené vývojové vady do 12. týdne embrya, zvláště trvá-li vysoká teplota [nad 38 °C] déle než hodinu. Zkušenosti prokázaly, že neléčená teplota tak může být mnohem nebezpečnější než podání vhodného léku na její snížení.

Jak srazit horečku

Podle odborníků je třeba horečku u těhotných žen srážet pomocí zábalů a paracetamolu. Ten je považován za léčivou látku první volby po celou dobu těhotenství v dávkách do 1 500 mg/den, případně lze dávkování upravit po konzultaci s lékařem. Paracetamol, který kromě snižování horečky při chřipce, nachlazení a jiných infekčních onemocněních, působí také proti různým typům bolestí [bolestem hlavy, zubů, svalů a zad]. I když je z hlediska bezpečnosti krátkodobé podání paracetamolu povoleno, přesto by mělo být užívání léků s touto účinnou látkou v těhotenství jen po nezbytně nutnou dobu a po poradě s lékařem.

Průvodce léky v těhotenství

Rejstřík zdravotních problémů, které těhotné ženy mohou řešit, je velice široký. Od rýmy a kašle, přes různé typy bolesti a nevolnosti, až po infekce a zažívací potíže.

„Pro každou zdravotní komplikaci je v knížce popis, jak probíhá, aby nastávající maminka mohla obtíže rychle identifikovat, a také informaci o tom, jak může pomoci lékárna,“ upozorňuje na výhody Průvodce léky v těhotenství Michal Petrov.

V přehledných tabulkách lze podle něj nalézt i seznamy bezpečných či nevhodných léčivých přípravků. I těch, u kterých se doporučuje konzultace s lékařem. Kniha přináší i rady, jak se chovat při nemoci, ale i jak jim co nejúčinněji předcházet. Tematicky se tedy orientuje nejen na léčbu, ale i na prevenci.

Plná cena novinky je 499 Kč, momentálně ji lze ale na e-shopu lékáren Dr.Max koupit i za zvýhodněnou zaváděcí sazbu 199 Kč.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here