Všeobecná fakultní nemocnice v Praze [VFN] od ledna letošního roku nabízí veřejnosti bezplatné lékové poradenství. Nová služba je určena všem ambulantním pacientům, kteří potřebují poradit s léky. Stačí se jen dopředu objednat.

„Víte, jak správně užívat vaše předepsané léky? Máte obavy z jejich nežádoucích účinků nebo si nejste jisti, zda je správně kombinujete? Navštivte oddělení klinické farmakologie
a farmacie pražské Všeobecné fakultní nemocnice,“
láká ambulantní pacienty na své nové bezplatné lékové poradentství VFN.

A slibuje: Zkušení farmaceuti vždy posoudí vliv dané kombinace léků na celkový zdravotní stav pacienta.

„Stále častěji se setkáváme s pacienty, kteří mají pochybnosti o užívaných lécích a jejich množství, neví, jak je kombinovat, nejsou si jisti, jak je uchovávat, neznají rizika samovolného ukončení léčby nebo nerozumí příbalové informaci,“ vysvětluje důvody zavedení lékového poradenství pro veřejnost ředitel VFN David Feltl.

Podle něj jsou odborné konzultace vhodné pro lidi užívající protinádorové léky, při zhoršených vylučovacích funkcích, po bariatrické operaci nebo chirurgickém výkonu zakončeném střevním vývodem. Problémy mají ale i běžní uživatelé léků.

Má to své podmínky

Na konzultaci se specialistou je nutné se předem objednat, buď prostřednictvím on-line formuláře na webu nemocnice VFN, e-mailem nebo po telefonu. Lékové poradenství je na ambulanci klinické farmakologie ve Fakultní poliklinice VFN od pondělí do pátku. Pacienti by s sebou měli mít seznam užívaných léků a potravinových doplňků. A dále lékařské zprávy z posledních vyšetření a případně i žádost praktického lékaře o posouzení kombinace léků.

Problémy s nežádoucími interakcemi léků neubývají ani podle výrobců léků. Spíše naopak.

„Pro nás jako výrobce je to samozřejmě problém, protože cílem našeho snažení je, aby byly léky a léčiva maximálně účinné. Aby fungovaly. Pokud je však jejich účinnost snižována špatným užíváním, léky nefungují, jak mají,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

To, že jsou dnes nežádoucí lékové interakce vážným tématem, podle něj potvrzuje i zájem o lékovou poradnu asociace – Znamsveleky.cz. Na ni se obracejí lidé, když si chtějí online ověřit, zda jim kombinace jimi užívaných léků nemůže uškodit.

„Když jsme poradnu před pěti roky spustili, jenom v prvních dnech nám přišlo 15 tisíc dotazů,“ vzpomíná Jakub Dvořáček.

Dodává, že od té doby prostřednictvím poradny vyhodnotili více než 50 tisíc dotazů. Některé z nich byly přitom velice závažné a představovaly přímé ohrožení zdraví a života.

Takových jsme jenom předloni u tazatelů odhalili 65. V medikaci 22 tazatelů se vyskytovalo dokonce více než deset potenciálních lékových interakcí najednou. Rekordní počet byl 18 interakcí u jediného uživatele,“ upřesňuje odborný garant poradny, farmaceut Petr Průša.

Užívané léky zhodnotí i ošetřující lékař

Osobní zkušenost s lékovým poradenstvím má například sedmdesátiletý Karel Hanzlík, kterého na konzultaci do VFN objednala dcera.

„Dosud jsem užíval asi jedenáct tablet denně od zhruba osmi různých druhů léků. Některé jsem měl na předpis, například ty na tlak, ředění krve a bolest. K tomu jsem užíval nějaké volně dostupné potravinové doplňky,“ říká Karel Hanzlík.

Dodává, že při konzultaci mu specialista řekl, že některé léky jsou pro něj ve vysokém věku naprosto nevhodné, jiné kombinace zase vůbec nepotřebuje.

„Navíc jsem se dozvěděl, že by mi měl každý půl rok lékař množství léčivých přípravků, které pravidelně užívám, kontrolovat a přehodnocovat,“ popsal svou zkušenost se službou lékového poradenství pražský senior.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here