Na příspěvek na zvláštní pomůcky pro postižené by měli mít od března nárok i lidé s vážnými pohybovými potížemi. A to kvůli neuropatii nohou, srdečnímu selhání či plicním chorobám. Příspěvek na pomůcky by mohli využít na pořízení nájezdových ramp, zvedacích plošin a schodišťových sedaček i na úpravy dveří a koupelen či aut.

Počítá s tím návrh vyhlášky o poskytování dávek lidem se zdravotním handicapem, který zveřejnila na svém webu Vláda ČR. Návrh připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Vláda ČR by měla návrh vyhlášky, která má podle plánu platit od letošního března, projednat v únoru. Do 4. února je možné ke změnám předpisu podávat připomínky.

Vyhláška má doprovodit novelu o poskytování dávek postiženým. Tu minulý rok prosadila skupina poslanců z KDU-ČSL, ANO, KSČM, ČSSD, TOP 09, STAN a od Pirátů. Zákon rozšiřuje okruh příjemců s nárokem na příspěvek na pomůcky o lidi, kteří kvůli některým interním nemocem nemohou chodit.

Co se nabízí

Vyhláška upravuje seznam pomůcek, na které mohou nemocní peníze získat. Patří mezi ně nájezdové ližiny, svislá a šikmá zvedací plošina, roštová rampa a schodišťová sedačka. Podpora se dá využít i na stavební práce při rozšíření dveří či uzpůsobení koupelny a WC a také na dodatečnou úpravu auta k ručnímu řízení a snadnějšímu nastupování.

„Je potřebné přiřadit existující pomůcky k jednotlivých novým zdravotním stavům,” uvedlo MPSV. Podle něj by jinak úřady nemohly podporu vyplácet.

Předpis výslovně stanovuje také to, že by na průkaz zdravotně postižených měli mít nárok lidé s autismem. Vyhláška upřesňuje i některé pomůcky pro sluchově postižené.

Vyhláška nemění podmínky pro získání peněz od státu. Na pomůcku s cenou do 10 000 korun podle webu úřadu práce stát přispívá lidem z domácností s příjmem pod osminásobek životního minima. Spoluúčast činí deset procent, nejméně ale 1 000 korun. Stejně se musí lidé podílet i na zaplacení své pomůcky za víc než 10 000 korun. Maximálně je možné získat 350 000 korun. Na pořízení schodišťové plošiny pak až 400 000 korun. Součet příspěvků nesmí v pěti letech přesáhnout 800 000 korun, nebo 850 000 korun při pořízení plošiny.

Příspěvky na pomůcky

Podle zprávy MPSV o vyplacených dávkách úřady práce na příspěvky na pomůcky vydaly loni od ledna do listopadu zhruba 867 milionů korun. Proti stejnému období předchozího roku výdaje o pět procent klesly. Za celý rok 2018 se vyplatilo 6 200 příspěvků za celkem 977 milionů korun. Ministerstvo odhaduje, že by rozšíření okruhu příjemců mohlo dosavadní výdaje navýšit o 292 až 584 milionů korun.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here