Stát investuje do svých nemocnic 12,25 miliardy korun

0
1065
do nemocnic IKEM

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] investuje v příštích sedmi letech do sedmi nemocnic 12,25 miliardy korun. Plán investic již schválila vláda a informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Národní investiční plán shromáždil projekty ve zdravotnictví za 163 miliard korun. Jisté peníze mají investice do výstavby pavilonů v Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] v Praze a pavilonu chirurgických oborů ve Fakultní nemocnici Plzeň [FN Plzeň].

Plán strategických investic státu do nemocnic v letech 2020 až 2027

IKEM vyčíslil náklady na jednu miliardu. Zhruba 600 milionů korun získá od státu. Otevřít by se nové objekty měly v roce 2023. V budově dvou propojených pavilonů bude umístěn nový centrální urgentní příjem, přesune se do ní oddělení ARO, kardiologická, metabolická, a angiologická jednotka intenzivní péče. Vznikne tak 56 nových lůžek, které umožní zvýšit počty transplantací.

Se státními investicemi se počítá i v Nemocnici Na Bulovce. Tam ale rekonstrukce a novou výstavbu brzdí spory o pozemky, na nichž z velké části nemocnice stojí. Praha by proto měla podle premiéra Andreje Babiše převést své budovy Nemocnice Na Bulovce na stát, a to za symbolickou jednu korunu.

S čím počítají další nemocnice

FN Plzeň vyčíslila náklady na nový objekt na dvě miliardy korun. Bude v něm 400 lůžek a soustředí se na nosné chirurgické obory, jako je chirurgie, ortopedie, neurochirurgie, klinika zobrazovacích metod a urologie. Součástí bude urgentní příjem a centrální příjem pacientů a klinika anestezie a intenzivní péče. V pavilonu bude šest operačních sálů. Dokončený by měl být v roce 2023.

Ve vládou schváleném plánu je i nový objekt laboratoří ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze za 1,5 miliardy a budova centrálního příjmu v Thomayerově nemocnici v Praze za miliardu korun. FN Brno chystá stavbu gynekologicko-porodnické kliniky, FN Olomouc rekonstrukci a dostavbu hlavní budovy, FN Hradec Králové modernizaci chirurgických oborů.

Národní investiční plán shromáždil ve zdravotnictví projekty za 163 miliard korun. Konkrétní projekty, většinou fakultních a psychiatrických nemocnic, by mohly stát 73,35 miliardy korun. Dalších 90 miliard by bylo třeba obecně investovat na rekonstrukce zastaralých budov a přístrojů po roce 2031.

Dluhy fakultních nemocnic

Stát současně podniká kroky k finanční stabilizaci ztrátových a zadlužených fakultních nemocnic, kde je zřizovatelem Ministerstvo zdravotnictví ČR.

„Nemocnice v ČR tu svou ekonomickou situaci zastírá. Zpožďuje platby faktur, neinvestuje, neudrží si zdravotnický personál. S pravdou o kritické finanční situaci jdou ven jen ty nemocnice, které už nevědí, kudy dál,“ říká například předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky [OSZSP ČR] Dagmar Žitníková.

Nemocnice dluží  finanční prostředky například za léky. Už předloni v listopadu dlužily nemocnice spadající pod ministerstvo zdravotnictví 850 milionů korun. Loni v březnu to bylo již 1,02 miliardy korun. Dluhy přitom stále narůstají. A neplatí to jen pro fakultní nemocnice.

Kdo rychle dává, dvakrát dává

Jednou ze silně zadlužených nemocnic je i Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA], které stát prostřednictvím premiéra Andreje Babiše [ANO] přislíbil [15.1.2020] půjčku ve výši 1,3 miliardy korun. Ty bude Fakultní nemocnice u sv. Anny splácet deset let. Nemocnice prozatím ale peníze od státu nedostala. Svou současnou nedobrou finanční situaci proto vyřešila smlouvou s UniCredit Bank o profinancování budoucích pohledávek za zdravotními pojišťovnami. A to v objemu jedné miliardy korun.

Mluvčí nemocnice Dana Lipovská pro Zdravezpravy.cz na otázku, proč nemocnice nepočkala na úvěr od státu, uvedla: „Nevíme, kdy přesně stát úvěr poskytne, zatím je vše v jednání. A my platíme firmám penále z prodlení, nemůžeme již čekat.“

Dodala, že penále z prodlení závazků po splatnosti nemocnice je cca 20 milionů ročně. Pokud by nemocnice nezačala nyní splácet své závazky okamžitě, mohlo by penále narůst až na 100 milionů ročně. Nemocnice má závazky přes dvě miliardy korun, více než polovina je po splatnosti. Kdy nemocnice získá od státu přislíbený úvěr Zdravezpravy.cz zjišťují.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here