Předpokládané příjmy VZP ČR klesly o dvě procenta

0
327
VZP
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Příjmy Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] klesly oproti původním očekáváním za letošních prvních sedm měsíců o dvě procenta. Zároveň klesly i náklady VZP ČR na zdravotní péči svých pojištěnců. Oznámili to dnes zástupci správní rady VZP ČR.

Zůstatek na běžném účtu VZP ČR byl k poslednímu červenci letošního roku 19,9 miliardy korun. Podle zástupců pojišťovny se očekává, že by v základním fondu zdravotního pojištění mohlo být 1,6 miliardy korun.

„Uvidíme, jak se bude vyvíjet výběr pojistného a čerpání nákladů na zdravotní péči,“ uvedl místopředseda správní rady VZP ČR Jiří Běhounek [ČSSD].

K mírnějšímu propadu přispělo zvýšení plateb za státní pojištěnce. Tedy za děti, důchodce, nezaměstnané, ženy na rodičovské dovolené, osoby ve výkonu trestu a další od letošního června o 500 Kč a od ledna 2021 o dalších 200 Kč za měsíc.

Vláda schválila zvýšení plateb za státní pojištěnce

VZP ČR hlásí nižší náklady v době krize covid

Zatím jen mírný výkyv v příjmu pojišťovny v letošních prvních sedmi měsících kompenzují pojišťovně i úspory kvůli pandemii koronaviru a vyhlášenému nouzovému stavu. Na jaře byla omezena zdravotní péče. Odkládaly se naplánované operace, rušila nebo odkládala se vyšetření. Nemocnice musely vyčlenit určitý počet lůžek pro případné covid pozitivní pacienty s vážným průběhem nemoci. Lékaři omezovali nebo dokonce i zavírali své praxe.

Tak jako tak má lékařům a zdravotnickým zařízením dorovnat výpadky v příjmech za snížené výkony i zvýšené výdaje za nákupy ochranných pomůcek kompenzační vyhláška, kterou se náklady pojišťovny také zvýší.

Kompenzační vyhláška zamířila do Sbírky zákonů

VZP ČR aktualizuje pojistný plán

Pojišťovna VZP ČR nyní plán podle jejího ředitele Zdeňka Kabátka aktualizuje a zapracovává do něj dopady kompenzační vyhlášky. Ty představují navýšení nákladů asi 4,8 miliardy korun. Upravuje se i příjmová stránka.

„Je důležité, jak se bude chovat ekonomika,“ uvedl Zdeněk Kabátek.

Podle něj nyní výsledky zkreslují opatření proti krizi, třeba kurzarbeitová podpora zaměstnavatelům. Masivní propad ale neočekává. Podle něj se pacienti v posledních týdnech do zdravotnických zařízení opět vracejí. Náklady na péči ve specializovaných centrech se dle něj zvedly o 8,9 procenta. Klientů přibylo o 15,5 procenta. Správní rada na svém dnešním jednání nepřijala návrh odměňování vedení. Podle Jiřího Běhounka materiál dostali její členové v neděli odpoledne. Aby se záměr projednal na příštím zasedání, musí být podle Běhounka předložen nejpozději do 15. září. Členové správní rady zatím neupřesnili postup a termíny pro volbu ředitele VZP ČR. Stávajícímu řediteli Zdeňku Kabátkovi totiž na podzim končí funkční období.

Saldo hospodaření ve výši 30 milionů korun

Podle původního plánu letos pojišťovna měla hospodařit se saldem 30 milionů korun. Příjmy měly činit 215,6 miliardy. Oproti loňsku měly být zhruba o osm procent vyšší, tedy asi o 15,6 miliardy. Na pojistném se mělo vybrat 207,1 miliardy korun. Celkové výdaje se měly z loňských 206,6 miliardy zvednout na 215,6 miliardy. Náklady na zdravotní péči měly letos činit 207,4 miliardy, tedy o 20,3 miliardy víc než loni. Průměrné náklady na zdravotní služby na jednoho klienta letos zatím činí 34 827 korun. Proti loňsku tak mají být zhruba o 3 400 korun vyšší. V nepříznivější situaci je komerční dceřiná společnost VZP ČR. Proti plánu je získaná částka na cestovním pojištění o 45 procent nižší než za loňské období.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here