Jihomoravský kraj mění partnera pro provozování nepřetržité lékárenské služby. Od úterý 1. září to v Brně již nebude lékárna v ulici Koliště, ale lékárna Dr.Max Brno-střed na Baštách. Ta tak nově poskytuje nonstop pohotovostní lékárenskou péči jako jediná v Jihomoravském kraji.

Jihomoravský kraj má cca 1,2 milionu obyvatel a rozlohu 7 188 km². Lékárna Dr.Max Brno-střed na brněnských Baštách [palác Padowetz] poskytuje nepřetržitou službu tradičně a její klienti jsou na ni zvyklí. V rámci sítě Dr.Max byla tato lékárna vůbec první s non-stop provozem. Časem se k ní připojila další lékárna v Praze 6.

„Jsme rádi, že v moravské metropoli, která je oficiálním sídlem našich lékáren a máme k ní tedy velmi úzký vztah, nenecháváme pacienty v úzkých. Jestliže si potřebují v noci vyzvednout své léky, vedou je k tomu jistě naléhavé důvody a my bychom je v této složité situaci nechtěli zklamat,“ říká provozní ředitel lékáren Dr.Max David Mendl.

V České republice je 24 hodin, sedm dní v týdnu k dispozici pouze 14 non-stop lékáren. Jejich počet se navíc dlouhodobě snižuje. Jakkoliv je v Jihomoravském kraji pouze jedna z nich, v některých krajích Česka chybí taková služba úplně a pacienti musejí cestovat v případě nouze do sousedních regionů.

Pohotovostní lékárny snad budou u urgentních příjmů

Situaci by mohla zlepšit nová koncepce Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] pro urgentní příjmy. Koncepce počítá se vznikem 15 velkých urgentních příjmů na úrovni krajů a na úrovni okresů se vznikem cca 80 urgentních příjmů druhého typu. U některých z nich by přitom měla fungovat nejen lékařská pohotovostní služba, ale i pohotovostní lékárna. Zřizovatelem urgentních příjmů budou nemocnice s akutní lůžkovou péčí.

MZ ČR oznámilo novou metodiku pro urgentní příjmy

MZ ČR vydalo metodický pokyn, jak mají vypadat urgentní příjmy. To do té doby, než nabyde účinnosti nový zákon o zdravotních službách. Metodický pokyn přináší souhrn činností, které by měly urgentní příjmy poskytovat i jejich typologii dle velikosti a struktury. Metodika stanovuje personální, věcné i technické zabezpečení a typologii urgentních příjmů dle velikosti či popisu jejich struktury.

Lékárna Dr. Max Brno-střed na Baštách

O ukončení spolupráce s dosavadním partnerem kraje, lékárnou KEI pharma v ulici Koliště, rozhodli krajští radní v pondělí 31. srpna. Podle sdělení radního pro zdravotnictví Milana Vojty [ANO] ke změně pohotovostní lékárny došlo kvůli změně okolností na straně dosavadního poskytovatele. Přičemž zájmem i povinností rady je zajistit bezproblémové poskytování lékárenské pohotovosti v regionu.

„Lékárna Dr.Max Brno-střed na Baštách splňuje všechny požadavky na takovou službu. V nepřetržitém režimu funguje již nějaký čas a lidé si na dostupnost této služby v sousedství brněnského hlavního nádraží navykli. Proto předpokládáme, že změna proběhne hladce,“ uvedl radní.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here