Německo, Dánsko, Nizozemsko, Slovensko, ale i Belgie, Británie, Estonsko, Finsko, Irsko, Maďarsko, Norsko, Slovinsko i Švýcarsko. To jsou státy, které zařadily Českou republiku mezi rizikové země. Případně pak Prahu nebo některé regiony Česka kvůli vysokým počtům covid pozitivních pacientů.

Na vysoké denní přírůstky covid nakažených osob v České republice postupně reagují evropské země. Některé zakázaly úplný vstup českých občanů bez ohledu na negativní test na koronavirus. Jiné vstup Čechům na jejich území podmiňují povinnou desetidenní nebo 14denní karanténou. Dalším postačí předložit negativní covid test. Ovšem často s omezenou dobou jeho platnosti.

Před cestou do jakékoliv evropské i mimoevropské země je proto na místě se o podmínkách vstupu do země informovat na stránkách Ministerstva zahraničních věcí [MZV]. Důležité je třeba i říci, že v obráceném gardu se od pátku 18. 9. až do 11.10. 2020 uzavírá pro Čechy, ale i další národnosti celý Izrael. V něm navíc platí, že nikdo v zemi nesmí vycházet dále než 500 metrů od svého bydliště. Tamní vláda se takovým rozhodnutím snaží snížit šíření nového koronaviru ještě před nástupem podzimní chřipkové sezóny.

Jaké jsou podmínky pro vstup do Německa a Dánska

Jako jedna z prvních zemí, která částečně zařadila Česko na rizikový seznam zemí, bylo Německo. To ve středu 9.9.2020 zařadilo na seznam hlavní město Prahu.

„Varujeme před nenaléhavými a turistickými cestami do Prahy kvůli vyššímu počtu případů infekce,“ uvedlo na svých stránkách německé ministerstvo zahraničí.

Dnes pak zařadilo na seznam rizikových regionů Středočeský kraj. Oznámil to Institut Roberta Kocha [RKI].  Pro obyvatele české metropole a nově také Středočeského kraje to při cestách do Německa znamená mít negativní koronavirový test, nebo počítat s karanténou. Test na koronavirus nesmí být starším 48 hodin. Druhou možností je dvoutýdenní karanténa. Testy mohou pocházet z českých laboratoří, ale výsledky musí být v německém nebo anglickém znění.

Další zemí, která uzavřela hranice pro české občany bez ohledu na to, ze kterého regionu republiky pocházejí, je Dánsko. Od 12.9. platí zákaz vstupu do Dánského království pro všechny české turisty. Výjimkou jsou Češi, kteří jsou schopni svou cestu zdůvodnit. Například tím, že cestují za prací, přepravují zboží, jsou studenty na výměnném pobytu nebo cestují za rodinou s přímou vazbou.

Slovensko Česku drží palce

V pondělí 14.9. rozhodl o zařazení Česka na seznam rizikových zemí i slovenský krizový štáb. Od pátku 18. 9. smí do Slovenské republiky čeští občané pouze s negativním testem na koronavirus ne starším 72 hodin. Druhou možností je, se po překročení hranice odebrat do pětidenní karantény a poté se prokázat negativním testem na covid-19. Výjimku v prokazování se negativním testem či povinností nástupu do karantény mají pouze pendleři. A to do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu. Dále pak studenti, pedagogové, výzkumníci, zdravotníci, zemědělci, pracovníci v sociální oblasti, kritické infrastruktuře, sportovci a umělci. Dodržování vydaných nařízení budou slovenští policisté prověřovat namátkovými kontrolami a sledováním pohybu lidí prostřednictvím jejich mobilních telefonů.

„Česko se nachází ve špatné situaci. Držme jim palce, aby se co nejdříve dostali na náš zelený seznam,“ komentoval zařazení Česka na seznam rizikových zemí slovenský předseda vlády Igor Matovič.

Zároveň připustil, že připravovaná omezení budou moci lidé obejít, pokud do země pod Tatrami přijedou přes Polsko či Rakousko.

„Když někdo chce obejít systém, tak pojede přes Rakousko, přes Polsko. V situaci, kdy nemáme hermeticky uzavřené hranice, nedokážeme zajistit dodržování pravidel,“ uvedl.

Češi nemohou na Kypr

Včera oznámil zařazení České republiky kvůli vysokým počtům nakažených mezi rizikové země také Kypr. S platností od pátku 18.9. nesmí na řecký ostrov lidé, kteří pobývali v uplynulých 14 dnech na území Česka. Opatření kyperských úřadů jsou o dost přísnější než ta na Slovensku. Nařízení se totiž týká i osob, které Českem pouze projížděli. Výjimku z nařízení mají kyperští občané a jejich rodinní příslušníci, lidé s trvalým pobytem na Kypru. Ovšem ani u nich to není jednoduché, protože po příjezdu na Kypr se musí povinně a na vlastní náklady nechat otestovat na koronavirus a zároveň nastoupit do dvoutýdenní karantény. A to bez ohledu na výsledek provedeného testu.

Kyperské ministerstvo zdravotnictví přeřadilo na základě epidemiologických dat Česko společně s Maďarskem na seznam zemí „kategorie C“, kde existuje nejvyšší riziko nákazy. V této kategorii jsou ze zemí EU například také Bulharsko, Francie, Chorvatsko, Španělsko či Nizozemsko. Dosud patřila ČR do „kategorie B“. Při příjezdu ze zemí kategorie B se musejí cestovatelé na Kypru prokázat negativním testem na koronavirus.

Pro Nizozemsko je riziková zatím Praha

Od úterý 15.9. platí omezení pro vstup na území Nizozemska pro obyvatele Prahy, kterou země zařadila mezi rizikové regiony. Pro každého, kdo pobýval v české metropoli platí povinnost po příjezdu do Nizozemska desetidenní karanténa. Výjimku z karantény mají pouze osoby, které zemí projíždějí či přestupují na letištích. Povinnost neplatí pro přeshraniční pracovníky a pracovníky v dopravě či ve zdravotnictví a pečovatelských službách. Pokud jsou bez příznaků covidu-19. Povinná karanténa platí i pro cestovatele z Prahy s negativním testem na koronavirus.

„Cestovatelů z ostatních oblastí České republiky se opatření netýká. Osoby pobývající v Nizozemsku by pak měly do Prahy cestovat pouze v nezbytných případech,“ upozorňuje nizozemské ministerstvo.

Mezi rizikové země dalo ČR i Švýcarsko a Maďarsko

Česko je od pondělí 14.9. dále na seznamu rizikových zemí ve Švýcarsku. Lidé přijíždějící do země z Česka musí povinně do desetidenní karantény. Výjimkou je tranzit Švýcarskem nejdéle ale do 24 hodin, dále přestupy na navazující lety na letištních terminálech.

„Negativní test povinnost karantény neruší, ani nezkracuje délku karantény. Negativní test totiž nevylučuje nákazu novým koronavirem,“ uvedl Švýcarský zdravotní úřad [BAG].

Komplikace lze očekávat i při vstupu do Maďarska. Tam občané zemí visegrádské čtyřky [V4], tedy Češi, Poláci a Slováci, mohou vstoupit pouze, pokud předloží negativní test na koronavirus, který nebude starší než pět dnů. Maďarsko zakázalo od 1. září do země vstup cizincům kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem.

Pro Belgii jsou rizikoví zatím pouze Pražané

Minulý týden ve středu 9.9. se rozhodla zařadit Prahu mezi rizikové země, respektive regiony i belgická vláda. Belgie země z hlediska možné nákazy koronavirem označuje na tříbarevném semaforu a Prahu tak kvůli vysokému a rychlému nárůstu počtu nakažených označila červeně. Po návratu z české metropole musí všichni lidé přijíždějící do Belgie povinně do dvoutýdenní karantény stejně jako se nechat otestovat na přítomnost koronaviru. Nařízení vstoupila v platnost v pátek 11.9. Ostatní české regiony zůstávají v oranžové barvě, to znamená, že i mimopražští občané přijíždějící do Belgie musí povinně do karantény. Test na koronavirus je v této kategorii pouze doporučením.

–VRN/ČTK–