Česko se ještě nedávno prezentovalo jako vzorová země v boji s koronavirem, nyní je v krizovém módu. Tak naší situaci hodnotí německá a rakouská média. Všímají si i nedělní demonstrace odpůrců protikoronavirových opatření v Praze a hodnotí výkon premiéra Andreje Babiše [ANO] a prezidenta Miloše Zemana.

Podle německé tiskové agentury DPA se ještě nedávno Česko prezentovalo jako vzor pro jiné země v boji s koronavirem. Avšak tak razantně jako v Česku nyní nerostou počty nově infikovaných v žádné jiné evropské zemi.

„Ještě v srpnu premiér Andrej Babiš na mezinárodní konferenci mohl říct, že Česko je ‘best in covid’; ze vzorové země se ale Česko stalo problémovým dítětem Evropy,“ napsala DPA.

Symbolické je podle ní to, že polní nemocnice, v níž čeští lékaři pomáhali v Iráku či v Afghánistánu, má nyní přijímat pacienty na výstavišti v Letňanech. Zdůraznila, že Česko je v krizovém módu, že neuplyne ani den, aniž by nemuselo hlásit rekordní čísla. Obdobně o situaci referují i rakouská média, včetně tamějších politiků.

„Nejhorším možným scénářem vývoje v Rakousku je, že se dostane do situace, jaká je nyní v Česku a na Slovensku,“ uvedl například rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober na stanici ORF. Dodejme, že ještě nedávno se podobně o situaci u nás vyjadřovali i slovenští politici, kteří v případě covidu varovali před “českou cestou”.

Německá a rakouská média sáhla i po Švejkovi

DPA v souvislosti s covidem upozornila i na nedělní demonstraci v centru Prahy. Té si všimlo mnoho dalších německých a rakouských médií. Rakouské noviny Der Standard v souvislosti s demonstrací v centru Prahy poznamenávají, že protest se konal krátce poté, co Česko poprvé zaregistrovalo více než 10 tisíc nových případů nákazy koronavirem za den.

Podle novin Berliner Zeitung se protestu účastnila řada “radikálních fotbalových a hokejových fanoušků”. “Zapalovaly se dýmovnice a dělbuchy,” popisuje protest berlínský deník. Regionální německý list Marbacher Zeitung píše o “chaotických scénách” na Staroměstském náměstí. Agentura DPA si klade otázku, zda se Češi k opatřením v boji s koronavirem nestaví jako jedna z nejznámějších postav české literatury Josef Švejk.

Premiér i prezident ztratili autoritu, tvrdí komentátor

Německá média pozornost věnují také roli českého prezidenta a ministerského předsedy. List Süddeutsche Zeitung popisuje aktuální situaci v Česku jako “obzvlášť dramatickou”. V komentáři věnovaném “moci slova” a víkendové výzvě kancléřky Angely Merkelové, aby Němci zůstávali pokud možno doma, připomíná i Česko.

Podle listu se na občany obrátili i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš kvůli tomu, aby je vyzvali k dodržování přijatých opatření. Avšak komentátor Daniel Brössler k tomu ve svém komentáři uvádí: „Oba katastrofu ale podcenili a nesou velkou zodpovědnost za situaci v zemi. Morální autoritu, kterou by nyní potřebovali, už dávno pozbyli.”

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here