Říjen je měsíc boje proti karcinomu prsu, známý je i jako Pink October. A nejinak je tomu i letos. Ženy by měly vzpomenout na prevenci zhoubného nádoru prsu, tedy na pravidelné samovyšetření, mamograf i návštěvu svého gynekologa. A na místě je o prevenci promluvit i s dospívajícími dívkami.

Karcinom prsu u nás lékaři diagnostikují u sedmi tisíců žen za rok. Více než 1 600 žen ročně na zhoubný nádor prsu v Česku umírá. A to i přesto, že roste počet pacientek s diagnostikovaným nádorem v časném stádiu. Kupříkladu v roce 2000 potvrdili lékaři zhoubný nádor prsu v 1. stádiu v 31 procentech případů. V roce 2017 to už bylo v 51 procentech všech případů. Podle odborníků ženy na karcinom prsu umírají zbytečně, protože se dá velmi dobře diagnostikovat, stejně jako léčit. Což ale platí pouze za předpokladu, že na nemoc žena přijde včas.

„Karcinom prsu postihuje prakticky nejvíce zhoubným onemocněním ženy a postihuje i ženy ve velmi mladém věku a nelze ho v tomto ohledu vůbec podcenit,“ upozorňuje přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole Jana Prausová.

Preventivní prohlídky zachraňují životy. Lidem je to jedno

Mamograf, ultrazvuk a pravidelná samovyšetření

V Česku funguje dlouhodobě a úspěšně celoplošný screeningový program i bezplatné mamografické vyšetření či doplňkové ultrazvukové vyšetření. Neméně významnou úlohu ve včasné detekci nádorů mají ale i tak ve svých rukách především samotné ženy. Na rozdíl od jiných nádorů karcinom na svém prsu a jeho okolí totiž mohou objevit samy.

„A to pravidelným palpačním vyšetřením, tedy vlastním pohmatem. Sama žena se má také hlídat a preventivně zakročit, když by si na svých prsech něco našla,“ říká Jana Prausová.

Ve zmíněném ohledu jsou statistiky neúprosné. Každý rok u nás onkologové potvrdí zhoubný nádor prsu ve čtvrté fázi u zhruba 500 žen. Číslo by dle odborníků mohlo být podstatně nižší. To v případě, že by ženy dbaly na prevenci a nechaly se pravidelně každý druhý rok od věku 45. let preventivně vyšetřit na mamografu. Na bezplatný screening prsů u nás má od 45 let nárok každá žena, stačí se s doporučením od praktického gynekologa objednat do kteréhokoliv mamografického centra v Česku [seznam zde]. V případě pozitivní rodinné anamnézy navštěvují pacientky vyšetření i dříve a lékaři doplňují mamografický screening o ultrazvukové vyšetření prsů, především u mladších dívek a žen.

Screeningové vyšetření proti karcinomu prsu

Screening prsů je v České republice hrazen na rozdíl od většiny ostatních evropských zemí už od 45 let věku ženy. Screening znamená plošné vyšetřování populace kvůli odhalení léčitelného nádorového onemocnění v jeho časných stádiích, kdy pacienti ještě nemají potíže a příznaky.

„To, že u nás máme screening zdarma od 45 let ženy do konce života, bereme jako úplnou samozřejmost. Bere se to jako norma a v Evropě se tomu diví. Přitom to bylo docela těžké prosadit,“ říká primářka a zakladatelka sítě Mamma center Miroslava Skovajsová.

Dodává, že od roku 2003 u nás funguje užší screening a od roku 2010 mají na bezplatné vyšetření prsů nárok i ženy seniorky. Od jeho zavedení se u nás úmrtnost na karcinom prsu snížila o 30 procent. České ženy ale mají i další výhodu. V ostatních [nejen] evropských zemích mají upravenou i horní hranici screeningového vyšetření prsů. A to většinou do 70 let věku ženy. Což v Česku není a je to důležité, protože výskyt karcinomu je aktuální po celý život ženy, tedy i po dosažení 70 roku.

Ženy se nesmějí dát, říká primářka Mamma center

Méně invazivní léčebné metody zvyšují dobu přežití

Úplnou úzdravu pacientek s včasnou diagnostikou karcinomu prsu potvrzují data rozsáhlé studie Inovace pro život od Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP]. Míra 5letého přežití u pacientek se zhoubným nádorem stoupla od 90. let minulého století ve všech stádiích nemoci. V 1. fázi nemoci o necelých 9 procent [na 99,9 %], ve 2. fázi o 14 procent, ve 3. fázi téměř o 26 procent. A ve čtvrté fázi, tedy velmi pokročilém, metastatickém stádiu nemoci o bezmála 19 procent.

„Pokrok jde ruku v ruce se zkvalitňováním života pacientek, zkracováním nutných hospitalizací, ale i dřívějším návratem do pracovního procesu i běžného života,“ potvrzuje výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Dodává, že u pacientek ve věku 65+ se přibližuje doba dožití běžné populace. Moderní inovativní léky proti karcinomu prsu totiž dnes dokáží působit na jednotlivé části specifické pro nádorové buňky nebo tkáně a bývají i méně toxické. Dalším benefitem léčebné terapie je, že pacientky obvykle nepodstupují v prvním stádiu nemoci léčbu chemoterapií.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here