Platy ve zdravotnictví a sociální sféře porostou o 10 %

0
1800
platy
Foto: Pixabay.com

Platy ve zdravotnictví a sociálních službách se od 1. 1. 2021 zvýší o deset procent. Schválila to na svém včerejším [21.12.] jednání Vláda ČR. Růst platů ve stejné výši se od nového roku týká i státních zaměstnanců ve zdravotnictví, tedy pracovníků v oblasti ochrany veřejného zdraví. Porostou i platy učitelů.

Novela vládního nařízení od nového roku navyšuje platy ve zdravotnictví a sociálních službách o deset procent základní nárokové složky platu, tedy platového tarifu. Navýšení příjmů se dotkne lékařských a nelékařských zdravotnických pracovníků. Včetně lékařů orgánů ochrany veřejného zdraví [hygieniků, pozn. red.]. Další zpráva je, že včera schválená novela navyšuje od ledna základní platový tarif také sociálním pracovníkům a ostatním zaměstnancům v sociálních službách, a to o stejnou výši, tedy o deset procent.

„Pracovníci v sociálních službách, sociální pracovníci a další zaměstnanci v sociálních službách si platově polepší. O celých deset procent! O deset procent se zvýší platy také všem zdravotníkům,” uvedla na sociální síti ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD] po schválení návrhu nařízení, které vládě předložil její rezort.

Výdaje zdravotních pojišťoven vzrostou i v roce 2021

Rostou i platy pedagogů, i když o něco méně

Nařízení upravující lednové navýšení platových tarifů nejenom v zdravotnictví a sociálních službách, ale i ve školství a veřejném sektoru, připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Návrh původně počítal od nového roku s růstem základního platu také u učitelů, konkrétně o devět procent. Navýšení platových tarifů u pedagogických pracovníků v regionálním školství [mateřské, základní a střední školy, pozn. red.] však vláda na svém včerejším jednání schválila o čtyři procenta. Podle ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy [za ANO] se rozdíl v příštím kalendářním roce vyrovná v odměnách a osobních příplatcích u učitelů.

Zástupci Pedagogické komory po jednání kabinetu a ponížení růstu platů o více než polovinu navrhované sazby, vyzvali premiéra Andreje Babiše [ANO] k odvolání ministra školství Plagy.

„Robert Plaga není dobrý ministr školství, zcela ztratil naši důvěru!,“ vyjádřila se komora.

Průměrná hrubá mzda učitelů se loni blížila 40 tisícům Kč

Dále uvedla, že vedení Pedagogické komory nesouhlasí s návrhem ministra školství Plagy, aby tarifní část platu učitelů a dalších pedagogických pracovníků vzrostla v roce 2021 pouze o čtyři procenta.

„Plně podporujeme původní návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, což je růst tarifů o devět procent,“ dodala.

Dopady do rozpočtů ve výši 10,69 mld. korun

Nové nařízení od 1. ledna 2021 do konce kalendářního roku vyjde státní rozpočet na částku
cca 4,63 mld. Kč. Rozpočty krajů a obcí se vlivem růstu platů navýší o zhruba 1,43 mld. Kč a rozpočty zdravotních pojišťoven o téměř 4,63 mld.Kč.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here